3. Uluslararası İstanbul Köprü Konferansı Gerçekleştirildi

3. Uluslararası İstanbul Köprü Konferansı Gerçekleştirildi

Dergi: 1410       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 08/11/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


3. Uluslararası İstanbul Köprü Konferansı Gerçekleştirildi


Kurucu üyeleri arasında Karayolları Genel Müdürlüğünün de yer aldığı Türkiye Köprü ve İnşaat Cemiyetinin organizasyonunda düzenlenen 3. Uluslararası İstanbul Köprü Konferansı, 5-6 Kasım 2018 tarihlerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt ve Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla İstanbul Hilton Oteli'nde yapıldı.

 

Dünya çapında köprü mühendisliği camiasını bir araya getirerek bu konuda izlenecek güvenli, sürdürülebilir ve ekonomik olarak uygulanabilir çözümler geliştirecek sürekli bir tartışma platformu sunmayı amaçlayan Konferansın açılışını yapan İSKURT, son yıllarda, köprü teknolojilerinde; yeni sistemlerin ve malzemelerin kullanımıyla çok büyük ilerlemeler sağlanarak, köprü tasarımı ve inşası konularındaki sorunların çözümü yolunda önemli mesafeler kaydedildiğini, geride bırakılan 16 yıllık süreçte Cumhuriyet tarihinin en büyük karayolu seferberliği ile ülkemiz ulaşım altyapısının güçlendirilerek, dünya çapında ses getiren mega projeler, köprüler ve tünellerle imza atıldığını ifade etti.

 

Türkiye'de sağlam ve verimli bir ulaştırma altyapısının geliştirilmesinin, komşu ülkelerin Avrupa ekonomileriyle bütünleşmesi için de büyük önem taşıdığını söyleyen İskurt, artan ticaret hacmi ve ekonomik gelişmenin, Avrupa, Batı ve Orta Asya ile Akdeniz havzasında ulaştırma talebini sürekli artıracağını belirtti. Yurtiçi ve uluslararası yolcu ve yük taşımacılığının gün geçtikçe artmasıyla, ulaştırma hizmetlerinin kalitesi, maliyeti ve etkinliğinin ticari olarak önem kazanmakta olduğunu söyleyen İSKURT, Avrupa Birliği, Orta Doğu, Kafkaslar, Akdeniz, Ege ve Karadeniz arasındaki bağlantıda ülkemizin giderek öne çıktığını sözlerine ekledi.

Konferansta konuşan  Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir URALOĞLU ise, köprülerin sadece suyun iki yakasını değil, aynı zamanda geçmişi ve geleceği birbirine bağlayan mimari şaheserler olduğunu ifade etti. Kültürel mirasın bir parçası olan köprülerin kalkınmış, refah seviyesi artmış bir ülke inşa etmek bakımından gelecek nesillere olan borcumuz olduğunu belirten URALOĞLU, bu bilinçle ülkemizde  Karayolları Teşkilatının kurulmasıyla ivme kazanan yatırımların, iki binli yıllarda gerçekleştirilen büyük kalkınma hamlesiyle devam ederek  zirveye çıktığını söyledi.

Dünyada değişim ve gelişme gösteren koşullar doğrultusunda, Türkiye'de de ileri teknolojiye uygun özelliklerde köprüler yapıldığını, ülkemizin dağlık arazi yapısı nedeni ile yol için istenilen geometrik standartların sağlanabilmesi için küçük açıklıklı köprüler yerine, baraj ya da vadi geçitlerinde büyük açıklıklı köprüler projelendirildiğini söyleyen Uraloğlu, son yıllarda yol ağımızda Dengeli Konsol Köprü, Gergin Eğik Kablo Askılı Köprü, Asma Köprü ve Hibrit (Asma ve Eğik Askılı) köprü gibi farklı tipte köprü yapım tekniklerinin uygulandığını anlatarak  yapılan köprü çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kurum olarak sürdürdüğümüz çalışmalarla, 2003-2018 yılları arasında    259 km uzunluğunda 2.577 adet köprü yapılarak, 997 adet köprünün onarımı ve 248 adet tarihi köprünün restorasyonu tamamlanmış, böylece toplam 570 km uzunluğunda 8.544 adet köprüye ulaşılarak, önceki yıllara göre köprü sayısında yüzde 83 artış sağlanmıştır.   88 km uzunluğunda 534 adet köprü ve viyadükte proje, ihale ve yapım çalışmalarımız sürmektedir. 2023 yılına kadar yol ağımızda toplam 787 km uzunluğunda 9.071 adet köprü ve viyadüğün trafiğe hizmet vermesi hedeflenmektedir.

Sadece büyük çaplı köprülerimizi ele aldığımızda; geçmiş dönemlerde yapılan o günkü adı Boğaziçi olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi asma köprülerin üzerine, son birkaç yıl içerisinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Nissibi Köprüsü gibi büyük eserler eklenmiştir.

2x4 şeritli otoyol ve 2x1 şeritli demiryolu geçişi aynı platformda olacak şekilde yapımı tamamlanan ve 320 m yüksekliğiyle Dünyanın en yüksek kulesine sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü, aynı zamanda 1408 metre açıklığı ile raylı sistemli en uzun, 59 metrelik tabliye genişliği ile de dünyanın en geniş köprüsüdür. Osmangazi Köprüsü ise 1.550 m orta açıklığı ve toplam 2.682 m boyu ile Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer almaktadır. Yapım çalışmaları hızla devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü ise, 2.023 m'lik orta açıklığıyla, tamamlandığında Dünyanın En Büyük Orta Açıklıklı Asma Köprüsü olacaktır. Yan açıklıkları ve yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğunun 4.608 m olması öngörülen, 2x3 trafik şeritli olacak köprümüz, bilgi, birikim, tecrübe ve estetiğin bir araya geldiği, bilimin emin ellerinde yükselmektedir."

İlki 2014 yılında düzenlenen Uluslararası İstanbul Köprü Konferansı, bu yıl, 25 farklı ülkeden 400'den fazla katılımcıyı ağırladı. Cenova'da  çöken Morandi Köprüsü'nün hikayesini ve yapımı süren Çanakkale 1915 Köprüsü'nü konu alan özel oturumların da yapıldığı Konferansta ayrıca, uluslararası köprü ve bakım derneği IABMAS'ın Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen Köprülerin Yapısal İzlemesi konulu bir panel de yer aldı. 

 

 



3. Uluslararası İstanbul Köprü Konferansı Gerçekleştirildi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı