Akyurt'a 50 milyon TL'lik enerji ve organik gübre yatırımı yapılıyor

Akyurt'a 50 milyon TL'lik enerji ve organik gübre yatırımı yapılıyor

Dergi: 1429       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 19/03/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Akyurt'a 50 milyon TL'lik enerji ve organik gübre yatırımı yapılıyor


Ülkemizin arz güvenliği için önemli yenilenebilir enerji projelerinden, 3,12 MW enerji üretim kapasitesine sahip “Entegre Akyurt Biyogaza Dayalı Elektrik Üretim Santralı ve Organik Gübre Üretim Tesisi”nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY, Hazine ve Maliye Bakanı BeratALBAYRAK, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM, Ankara Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Orhan YEĞİN, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehmet ÖZHASEKİ ve Ankara Valisi Vasip ŞAHİN ‘in katılımı ile 20 Mart 2019 Çarşamba günü saat: 13.00’da Ankara’nın Akyurt ilçesinde temeli atılıyor.


Tesisin 2019 Yılı Ekim ayında tam kapasiteyle işletmeye alınması hedeflenmektedir. 51 Bin metrekarelik bir alana kurulan tesis; ilk etabı olan 3,12 Megavat kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük entegre biyogaz ve organik gübre tesislerinden biridir. Tesis ile Akyurt, Altındağ ve Çubuk ilçelerinde faaliyet gösteren hayvancılık işletmelerindeki yıllık 180 Bin Ton Büyükbaş Hayvan ve Mezbaha atığının bertarafı ve geri kazanımı yoluyla yıllık olarak: 15 Milyon Metreküp Biyogaz Üretimi (6 Milyon Metreküp Doğal Gaz Eşdeğeri), 24 Milyon Kilovatsaat Elektrik Üretimi, 15 Bin Ton Katı Organik Kompost Gübre Üretimi hedeflenmektedir.


ONAT Enerji Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Zahid KARAKAYA yaptığı basın açıklamasında ;
“Yatırım bütçesi 50 Milyon TL olan ve alanında en ileri teknolojiyle donatılmış tesisle yılda 10 Bin Hanenin elektrik tüketimi karşılanacaktır.

Tesis sayesinde her yıl 100 Bin Ton karbondioksit eşdeğeri seragazı salınımına mani olunacak olup her yıl 5 Bin yeni yetişkin ağacın dikilmesi ile eşdeğerdir. Cari açıkla mücadelede önemli katkı sunacak tesis sayesinde her yıl 6 Milyon Metreküp doğal gaz ithalatının önüne geçilecek ve tesis ömrü boyunca cari açıkla mücadeleye 100 Milyon Amerikan Doları katkı sağlayacak.”dedi.


Tesisin proje aşamasından günümüze büyük emeği bulunan Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş ise: “Hayvancılık işletmelerimiz ile Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürülebilir tarım ve hayvancılık ile çevrenin korunması konusunda önemli bir aşamayı daha başarıyla geçmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.


Arkaplan:


Mart 2017’den bu yana devam eden proje çalışmaları neticesinde projeye ilişkin 2018 Yılı Ocak ayında Halkın Katılımı Toplantısı yapılmış, ve 2018 Yılı Aralık ayında ÇED Olumlu Kararı ve Belgesi, 2019 Yılı Şubat ayında Yatırım Teşvik Belgeleri alınmıştır. Tesiste biyogaz grubu makina
ekipmanı Avusturya, kojenerasyon grubu Almanya, organik gübre makina ekipman grubu Türkiye (EYS) menşeilidir. Onat Enerji Yatırım A.Ş., 2009 yılından bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Turkuaz Enerji Grubu firmasıdır.



Akyurt'a 50 milyon TL'lik enerji ve organik gübre yatırımı yapılıyor




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı