ÇEİS : Çimento fiyatları koronavirüsten nasıl etkilendi

ÇEİS : Çimento fiyatları koronavirüsten nasıl etkilendi

Dergi: 1505       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 24/09/2020      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


ÇEİS : Çimento fiyatları koronavirüsten nasıl etkilendi

ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık, yaptığı açıklamada, çimento sektörünün en büyük motivasyonunun Türkiye’nin kalkınmasına sağladıkları katkı olduğuna dikkat çekti.

Türk Çimento Sektörünün çatı kuruluşlarından Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tüm dünyayı etkisi altına alan zorlu pandemi sürecinde, sektörün durumu ve çimento fiyatlandırma politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık, yaptığı açıklamada, çimento sektörünün en büyük motivasyonunun Türkiye’nin kalkınmasına sağladıkları katkı olduğuna dikkat çekti. Bu katkıyı Kovid-19 sürecinde de kesintisiz devam ettirdiklerini kaydeden Çalbıyık, Türkiye’nin aydınlık yarınları için sektörün durmaksızın çalıştığını ve fedakarlıktan kaçınmadığına vurgu yaptı. 

Sektörler Arası Dayanışmaya Önem Veriyoruz

Türkiye’nin iktisadi amaçlarına ulaşması amacıyla, birlikte iş yapılan tüm sektörler ile dayanışmaya büyük önem verdiklerine dikkat çeken ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık, “Çimento sektörü olarak tüm stratejimizi paydaşlarımızın üretimini desteklemek üzerine kuruyoruz. Sektör olarak, yüksek maliyet artışlarından kaynaklı büyük fiyat baskılamasına maruz kaldığımız dönemlerde dahi bu tavrımızdan taviz vermedik. Türk çimento sektörü 2018 ve 2019 yıllarında, hem küçülen iç pazarında hem de büyüyen ihracatında, üretim maliyetlerinin eş zamanlı yükselişinden kaynaklı fiyat baskısına maruz kaldı. Çimento sektörü maliyet bileşenlerinin yarıya yakın kısmı yakıt ve elektrik maliyetlerinden oluşmaktadır. 2017-19 döneminde petrokok fiyatlarında yüzde 45, ithal kömür fiyatlarında yüzde 34, elektrik birim maliyetlerinde ise yüzde 76 oranında artış görülmüştür*. Öte yandan, yine aynı dönemde işçilik maliyetleri de yüzde 32 oranında artış göstermiştir. Tüm bu artışlara rağmen, TÜİK verilerine göre, ilgili dönemde yurt içi çimento fiyatlarında yüzde 8,1 oranında gerileme yaşandı. Ayrıca, BİST’te işlem gören üyemiz şirketlerin 2017-2019 ana faaliyet karlılıkları karşılaştırıldığında, sektör olarak karlılıklarda yüzde 70 civarında gerileme olduğu da tespit edilmiştir” diye konuştu.

Pandemi Sürecinde Zorlansak da Üretime Ara Vermedik

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün birçok farklı sektörle birlikte çimento sektörünü de etkilediğini belirten Çalbıyık, “Sektör olarak birçok paydaşımızın dahil edildiği mücbir sebep kapsamının dışında bırakılmamız bizleri oldukça zorladı.

Buna rağmen, Türkiye’nin 7 bölgesine yayılmış fabrikalarımızla üretmeye ve dünyanın en ucuz çimentosunu paydaşlarımız ve halkımız ile buluşturmaya devam ettik. Bu sayede; ülkemiz için önemli bir değer olan inşaat sektörünün devamlılığına büyük katkı sunduk. TÇMB tarafından 2019 yılının Şubat ayında ODTÜ’ye hazırlatılan “Çimento ve Hazır Beton Fiyat Artışlarının Bina Maliyetine Etkisi” raporunda da görüldüğü üzere, çimentonun birinci sınıf bir yapının tüm maliyeti içerisindeki payı yüzde 2,7 ile yüzde 3,2 arasında değişmektedir. Sektörün yıllara sari fedakarlığının meyvelerini hep birlikte toplayacağımızı umut ediyor, sektörümüz ve ilişkili sektörlerinin devamlılığı için elimizden geleni yapmaya devam edeceğimizin altını çizmek istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Globalde Yerel Oyuncu İçin Teşvik Şart

Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan sektörümüzün, yurt dışı pazarlardaki gücünü koruması için markalı yerinde üretim stratejisine ve globalde yerel oyuncu olmaya odaklanması gerekiyor. Yüksek maliyet artışlarından kaynaklı büyük fiyat baskılamasına maruz kalmamıza rağmen, uluslararası rekabet içerisinde globalde yerel oyuncu çıkartmanın şart olduğuna inanıyoruz. Bu konuda devletimiz tarafından sağlanacak teşvik mekanizmalarını sektör olarak oldukça önemsiyoruz.



ÇEİS : Çimento fiyatları koronavirüsten nasıl etkilendi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı