Cıngıllı GES Üretime Başladı

Cıngıllı GES Üretime Başladı

Dergi: 1457       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 16/10/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Cıngıllı GES Üretime Başladı


Türkiye’nin en büyük lisanslı GES santrali olan 36,4 MW’lık Cıngıllı GES üretime başladı.

Niğde’nin Bor ilçesinde tek bir sahada, 520 bin metrekare alanda yer alan 36,4 MWp kurulu gücündeki Cıngıllı Güneş Enerjisi Santrali, yılda 60 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üretecek.

 

Yaklaşık 20 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanarak 35 bin ton CO2 salımı engellenecek…

Santralden üretilen elektrik ile yaklaşık 20 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması ve 35 bin ton karbondioksit azaltımı hedefleniyor. Santralden sağlanacak karbon emisyonu azaltımıyla, yılda yaklaşık 10 bin adet ağaç dikimine eşdeğer bir fayda sağlanıyor.

Cıngıllı GES’te üretilecek elektrik ile her yıl 12 milyon metreküp doğal gaz ithalatının ve buna bağlı olarak da 18 milyon Türk Lirası cari açığın önlenmesi mümkün oluyor.

 

“Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne aktarılarak sanayi bölgesinin ihtiyacının tamamını karşılayacak.”

Cıngıllı GES ile enerji sektöründe bir ilki daha hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “Cıngıllı Güneş Enerjisi Santrali’nde yılda 60 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üreteceğiz. 1 milyon dolar bedelle yaptırılan enerji nakil hattımız ile birlikte santralimizde üretilen elektrik, aynı zamanda bölgede yer alan Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne aktarılarak sanayi bölgesinin ihtiyacının tamamını karşılayacak.

 Cıngıllı GES’i Türkiye’deki diğer güneş enerjisi santrallerinden ayıran en önemli özellik, önümüzdeki üç yıl içerisinde Türkiye Elektrik İletim A.Ş. vasıtasıyla kamuya aktarılacak katkı payı ödemesinin toplamda nakit 15 milyon dolar olmasıdır.” dedi.

 

Cıngıllı GES’i yaklaşık 200 kişilik ekiple, toplamda 21 km enerji nakil hattı ile birlikte 150 günde kurduk.”

Polat, “Cıngıllı GES’i yaklaşık 200 kişilik ekiple, toplamda 21 km enerji nakil hattı ile birlikte 150 gün gibi dünya rekoru sayılabilecek bir sürede tamamladık. Hem yatırım hem de işletme aşamasında görev alan ve alacak olan çalışanlarımızın tamamını santralimize yakın bölgelerden seçerek, ülkemize istihdam yaratılmasına da katkı sağladık.” diye ekledi.

 

 

 



Cıngıllı GES Üretime Başladı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower