Doğalgaz Borsası Kuruluyor

Doğalgaz Borsası Kuruluyor

Dergi: 1395       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 18/07/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Doğalgaz Borsası Kuruluyor


Türkiye, doğalgaz enerji borsası kuruyor. Doğalgaz borsasının etkin işlemeye başlamasıyla, erişilebilir piyasalardaki doğalgazın fiyatlanması ve Türkiye'nin bölgesel doğalgaz ticaret merkezi olması hedefine yönelik önemli bir adım daha atılmış olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefi doğrultusunda en önemli adımlardan biri olan doğalgaz borsasının ticaret kuralları olarak ifade edilebilecek Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası İşletim Usul ve Esasları'nda (PUE) son güncellemeleri yaptı.

Doğalgaz Sürekli Ticaret Platformu (STP) olarak adlandırılan doğalgaz borsası 1 Nisan 2018'de sanal olarak uygulanmaya başlanmıştı. Sanal uygulama süresince doğalgaz tedarik lisansı sahipleri tarafından sistem yoğun katılımla test edildi. Ayrıca, EPDK gözetiminde BOTAŞ ve EPİAŞ ile birlikte senaryo çalışmaları yürütüldü, sözleşme taslakları oluşturuldu.

Sanal uygulamanın amacına uygun olarak, bu çalışmalar sırasında karşılaşılan bazı sorunlar ve tespit edilen diğer hususlarda PUE'nin bazı maddelerinde revizyon yapılması ihtiyacı ortaya çıktı. Borsanın daha sağlıklı ve sorunsuz çalışması amacıyla BOTAŞ, EPİAŞ ve piyasa oyuncularının görüşleri alınarak konu kurula sunuldu.
Bu son düzenleme ile 1 Eylül 2018'de resmi olarak işlemlere başlayacak olan borsanın daha sağlıklı ve sorunsuz işletilebilmesi için; ticaretin kuralları, bu platformda işlem yapacak tarafların hak ve yükümlülükleri net olarak belirlendi.

EPİAŞ tarafından işletilmesine karar verilen söz konusu platformu, doğalgaz ticareti yapmak isteyen doğalgaz tedarikçileri ve ihracatçılarının yanı sıra, BOTAŞ da iletim sisteminin dengelenmesi için doğalgaz tedarik etmek amacıyla kullanacak. Yılın 365 günü 24 saat ticarete açık olacak olan borsada yapılan ticaret, Günlük Referans Fiyatın (GRF) oluşumunu da sağlayacak.



Doğalgaz Borsası Kuruluyor




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı