Eskişehir Biyoyakıt Tesisi’nde orman atıkları enerji ve gübreye dönüşecek.

Eskişehir Biyoyakıt Tesisi’nde orman atıkları enerji ve gübreye dönüşecek.

Dergi: 1403       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 17/09/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Eskişehir Biyoyakıt Tesisi’nde orman atıkları enerji ve gübreye dönüşecek.


Eskişehir Orman Fidanlığı ve yerleşkesindeki Biyoyakıt Tesisi’nde orman atıkları enerji ve gübreye dönüşecek.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Eskişehir Orman Fidanlığı ve yerleşkesindeki Biyoyakıt Tesisi, Toprak ve Ekoloji Enstitüsü ile Kayaç Parkı’nda incelemede bulundu.

Dr. Pakdemirli, incelemenin ardından yaptığı açıklamada:

“Bakan olur olmaz hemen bakan yardımcımıza ve orman genel müdürümüze konuyu ilettim. Birkaç ayda proje ayağa kalktı. Proje basit haliyle şu: Orman atıklarını alıyorsunuz, bu atıkların arasına boruları döşüyorsunuz, bir taraftan soğuk su veriyorsunuz, bir taraftan da sıcak su alıyorsunuz. Buradaki amaç ısıtma. Serayı, bir evi ısıtabilirsiniz. Orman köyleri bunları kullanabilir. Nihayetinde 18 ay sonra bu atıklar tamamen torf ve gübre haline geliyor. Her açıdan kullanılabilir yönü var. En kısa zamanda orman köylerimizden birinde de uygulamaya aldık. Orayı da ziyaret edeceğiz. Bununla birlikte bir eko köy projesi… Kerpiçten, samandan yapılan evler… Bunların hepsini inceliyor olacağız. ”

Bakan Dr. Pakdemirli, tesisteki atıklardan 61,5 derece su elde edildiğini vurgulayarak, “Herhangi bir ısıtma yok. Orman atıkları kendi kendine, içinde kızışmasından dolayı 60 derecelik bir ısıya erişiyor. Bu tesisten elde edilen enerjiyle ısıtılan bir binayı inceledik. Binanın içi 30 dereceydi. 50 tonluk bir yığınla aşağı yukarı 200 metrekarelik bir evi ısıtmak mümkün. 18 ay sonunda atıklar tamamen torf, gübre ve kaliteli bir toprak olarak geri geliyor. Biyoyakıt tesisimiz, güzel bir permakültür uygulaması. Her atığın bir şekilde tekrar kullanılması ve çevreye zarar vermeden bundan kurtulmak amaçlanıyor. Özellikle geliri düşük orman köylerinde, gelir getirici projelerimize ek olarak bu projeleri uygulamak istiyoruz.” diye konuştu.



Eskişehir   Biyoyakıt Tesisi’nde orman atıkları enerji ve gübreye dönüşecek.




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower