FANUC karanlık fabrika konseptine uygun 1 milyon metrekare alan üzerine fabrikalar kuracak

FANUC karanlık fabrika konseptine uygun 1 milyon metrekare alan üzerine fabrikalar kuracak

Dergi: 1534       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 16/04/2021      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


FANUC karanlık fabrika konseptine uygun 1 milyon metrekare alan üzerine fabrikalar kuracak


İnsan müdahalesi olmadan tam otomatik robot ve makine sistemleriyle üretim gerçekleştiren karanlık fabrikalar, son dönemde otomasyon teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte önem kazandı.

Karanlık fabrikaların her ne kadar insan müdahalesine gerek olmadan üretim yapabilse de konseptin verimli çalışabilmesi anlamında arka planda nitelikli insanların iş gücüne ihtiyaç duyuyor.

Dünya genelinde 650 bini aşkın endüstriyel robot ve 25 milyonun üzerinde toplam ürün kurulumuyla sektörün önemli otomasyon üreticilerinden FANUC, yakın gelecekte karanlık fabrika konseptine uygun yaklaşık 1 milyon metrekare alan üzerine fabrikalar kuracağının bilgisini veriyor.

Son yıllarda karanlık fabrikalardaki üretimin önem kazandığını belirten FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, karanlık fabrika yönetiminin robotik otomasyon ve makine sistemleriyle donatıldığı için izlenebilirlik açısından önemli olduğunu aktarıyor.

“Karanlık fabrikalar sayesinde iş kazaları büyük oranda engellenebiliyor”

Karanlık fabrikaların, rekabet avantajı sunması ve iş gücü maliyetlerinde azalma sağlamasıyla işletmelere katkı sağladığını aktaran Yiğit, “Fabrikalarda robot ve makine otomasyon sistemlerinin devreye girmesiyle birlikte iş kazaları da büyük oranda engellenebiliyor. Minimum düzeyde insan gücüne ihtiyaç olduğundan sürekli üretim yapılarak verimlilik daha çok artabiliyor. Karanlık fabrikalar uzaktan kontrol edilebiliyor ve böylece robotların gece boyu üretim yapmaları mümkün olabiliyor.” diye konuştu.

Karanlık fabrika konseptinin yakın gelecekte yaygın şekilde kullanılacağını öngördüklerini kaydeden Teoman Alper Yiğit, karanlık fabrika kavramının altında çoklu teknoloji barındığını belirterek şöyle devam etti: “Programlanabilir akıllı kontrol cihazları, robot teknolojileri, sensörler, vision sistemleri, force kontrol teknolojisi ve tüm prosesleri uzaktan kontrol etmenizi sağlayan analiz sistemleri bahsettiğimiz teknolojilerden bazıları. Bu teknolojiler birbiriyle etkileşime girdiğinde ve haberleşme sonrası tüm veriler görsel ve dijital olarak bir merkezde toplandığında verimli bir karanlık fabrika kontrolü elde edilebiliyor.”

“İnsana yatırım dijital dönüşümün temeli”

Karanlık fabrikaların her ne kadar insan müdahalesine gerek olmadan üretim yapabilse de konseptin verimli çalışabilmesi anlamında arka planda nitelikli insanların iş gücüne ihtiyaç duyduğunu belirten Teoman Alper Yiğit, dijitalleşme ve makineleşmede insanın önemini ise şöyle anlattı: “İnsan, sistemi işletecek ana beyin olma özelliğini kısa ve orta vadede sürdürecek. Yoğun makineleşmenin ve dijitalleşmenin yaşandığı ortamda bu alanlarda eğitimli insanlara ihtiyaç olacak. İnsan hiçbir zaman ana faktör olmaktan dışarıya çıkmayacak. Dolayısıyla insana yatırım, dijital dönüşümün temeli olarak tanımlanabilir.”

1,5 milyon metrekarelik alanda 16 karanlık fabrika konseptine uygun üretim tesisi

FANUC’un karanlık fabrika konseptini hayata geçiren ilk firmalar arasında yer aldığını aktaran Teoman Alper Yiğit, Japonya’nın Fuji yerleşkesindeki FANUC fabrikalarında 2001 yılından beri yaklaşık 4.500 robot tarafından FANUC ürünlerinin üretildiğinin bilgisini verdi.

Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Robot üreten robotlara sahip FANUC’un karanlık fabrika konseptine uygun 1,5 milyon metrekare alan üzerine kurulu CNC, Servo Motor, Servo Sürücü, Laser, Robot, Robodrill, Roboshot, Robocut, Robonano, Talaşlı İmalat, Servo Motor Parçaları, Press, Döküm, Kalıp, Sac ve Boya fabrikası olmak üzere 16 üretim tesisi bulunuyor. Örneğin bu tesislerde 1 ayda 8.000 robot, 36.500 CNC kontroller, 170.000 servo motor ve 101.000 servo sürücü üretimi yapılıyor. Dünya üzerinde kurulu 680.000 adet FANUC robotu mevcut. FANUC bu üretim adediyle tüm robot firmaları içerisinde ilk sırada yer alıyor. Yine CNC kontroller olarak dünya üzerinde 4,4 milyondan fazla ürün mevcut. Bu rakam CNC pazarının yüzde 65’ine denk geliyor. Ayrıca dünya üzerinde kurulu 20 milyon servo motor, 280.000 robodrill, 30.000 robocut,  60.000 roboshot ve 20.000 FANUC lazer bulunuyor.”

“FANUC ürünleri yüzde 100 kendi üretim komponentlerinden oluşuyor”

FANUC’un yakın gelecekte karanlık fabrika konseptine uygun yaklaşık 1 milyon metrekare alan üzerine fabrikalar kuracağını belirten Teoman Alper Yiğit, yeni fabrika kurulumunda tüm karanlık fabrika otomasyonları ve proses ekipmanlarının FANUC tarafından devreye alınacağını söyledi.

Yiğit, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu kısımda tabii ki farklı komponent kurulumları için çeşitli firmalardan destek alınabiliyor. Ancak burada vurgulanması gereken, FANUC ürünlerinin yüzde 100 kendi üretim komponentlerinden oluştuğu. Robot ürününden örnek vermek gerekirse; robot üzerindeki servo motorlar, motor sürücüleri, robot gövde ve yazılımı tamamıyla FANUC tarafından yapılıyor.”



FANUC  karanlık fabrika konseptine uygun  1 milyon metrekare alan üzerine fabrikalar kuracak




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı