Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Gar - Düztepe - Hastane HRS (Metro) Hattı Projesi için ÇED Süreci Başlatıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Gar - Düztepe - Hastane HRS (Metro) Hattı Projesi için ÇED Süreci Başlatıldı

  • BURADASINIZ
  • /
  • ANA SAYFA
  • /
  • Yatırım Projeleri

Dergi: 1406       Kategori: Yatırım Projeleri       Yayınlanma Tarihi: 10/10/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Gar - Düztepe - Hastane HRS (Metro) Hattı Projesi için ÇED Süreci Başlatıldı


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü'nün, "Gar - Düztepe - Hastane Hafif Raylı Sistem (Metro) Hattı" Projesi ile ilgili yeni gelişmeler kaydedildi.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre; söz konusu projenin ÇED Başvuru Dosyası'nın incelenerek, uygun bulunmasından sonra ÇED süreci başladı. 1.250.000.000 TL'ye mal olması beklenen projenin ÇED Başvuru Dosyası Mimko Mühendislik tarafından hazırlandı. Çalışmaların tamamlanmasından sonra yapımla ilgili ihale aşamasına gelinmesi bekleniyor.

“Gar - Düztepe - Hastane Hafif Raylı Sistem Hattının Uygulamaya Esas Kesin Proje Hizmetleri İşi”nin güzergahı, Gaziantep Gar alanından başlayıp, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi, Düztepe, Kahvelipınar, Yeşilvadi, Akkent Parkı ve Akkent istasyonlarından geçerek Şehir Hastanesi’ne ulaşıyor. Yaklaşık 10 km ve 9 istasyona sahip olması planlanıyor. Bu hat ile, şehrin mevcut ve planlanan diğer raylı sistem hatları ile gar bölgesinde Ana Transfer Merkezi ve Düztepe bölgesinde Türler Arası Transfer Merkezi’nde entegrasyon sağlanarak, Akkent’ten ve 2019 yılında inşaatının tamamlanması hedeflenen ve 638000 m2 alana kurulan 1875 yatak kapasiteli Şehir Hastanesi’nden kent merkezine erişimin sağlanması planlanıyor.

Gar - Düztepe - Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem (Metro) Hattı inşaatında hat tünellerinin projelendirilmesi devam ediyor. Hat tünellerinde Yeni Avusturya Tünel Açma Yöntemi (NATM) ve/veya TBM teknolojileri; istasyon merdiven tünelleri ve makas tünellerinde NATM teknolojisi uygulanacak. Bu yöntem ile en uygun kazı ve sağlamlaştırma yöntemleri kullanılarak kazı sonrasında oluşacak ikincil gerilme ve formasyonların, kaya yapısının stabilizesini bozmayacak şekilde denetlenmesi, yönlendirilmesi ve kayaçların ilk sağlamlığını
olabildiğince koruyarak boşluğu çevreleyen bölgenin kendi kendini tutan ve taşıyan bir statik sistem oluşturması hedefleniyor.

TBM metodu ile de tasman gibi istenilmeyen yeraltı hareketlerini önleme, daha sessiz, titreşimsiz ve hızlı çalışılması planlanıyor.

Yapım maliyetlerinin en az düzeyde tutulabilmesi için kamulaştırma işleri en az düzeyde tutulmaya çalışıldı. İstasyonlar gibi yüzeyde kalan alanlar mümkün oldukça kamulaştırma gerektirmeyecek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne veya devlete ait alanlarda planlandı. Metro inşaatı başlamadan önce istasyonlar gibi yüzeyde kalan alanlar için gerekli izinler ve kamulaştırma işlemleri tamamlanacak.

Yaklaşık maliyeti 10.989.166 TL olarak belirlenen "Gar - Düztepe - Hastane Hafif Raylı Sistem (Metro) Hattının Uygulamaya Esas Kesin Proje Hizmetleri" ihalesini kazanan Idom Consulting Engineering Architecture S.A.U. ile 22 Ağustos 2017 günü 6.930.000 TL üzerinden sözleşme imzalanmıştı.

Hatırlanacağı gibi, konuyla ilgili daha önceki gelişmeler 1349 sayılı dergimizde yer almıştı.

 



Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Gar - Düztepe - Hastane HRS (Metro) Hattı Projesi için ÇED Süreci Başlatıldı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı