İMSAD, 'Dış Ticaret Endeksi Mart 2018' sonuçlarını açıkladı

İMSAD, 'Dış Ticaret Endeksi Mart 2018' sonuçlarını açıkladı

Dergi: 1386       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 15/05/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


İMSAD, 'Dış Ticaret Endeksi Mart 2018' sonuçlarını açıkladı


İnşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü olarak faaliyetlerini sürdüren Türkiye İMSAD, Ağustos 2013’ten beri hazırladığı ve her ay düzenli olarak açıkladığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri’ çalışmasına bir yenisini daha ekleyerek, dış ticaretin de nabzını tutuyor. 

Türkiye İMSAD’ın sektör ve kamuoyu ile paylaştığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Mart 2018 sonuçlarına göre; ihracat, miktar olarak bir önceki ayın ihracatının üzerine çıktı ve 2,99 milyon ton olarak gerçekleşti. 

İhracat, değer olarak ise Mart ayında 1,9 milyar dolar seviyesine  2014 Nisan ve Mayıs aylarından sonraki en yüksek ihracatın gerçekleştiği Mart ayında, ihracat birim fiyatında sıçrama yaşandı ve 0,64 dolara yükseliş kaydetti. Geçen yılın Mart ayında birim fiyat 0,47 dolar seviyesindeydi. Uzun süre sonra gerçekleşen bu sıçramada pazarlardaki talebin önemli ölçüde artışı etkili oldu.

İhracat miktarı bir önceki aya göre arttı
İhracat miktar endeksi Mart ayında Şubat ayına göre sınırlı bir artış gösterdi ve 2,99 milyon ton olarak kaydedildi. Mart ayı ihracat miktarı, 2,46 milyon ton olan Ocak ayına göre ise önemli ölçüde arttı. 

İthalat miktarı ve değerinde artış yaşandı
İthalat miktar endeksi Mart ayında sınırlı ölçüde artarak, geçen yılın Mart ayının yüzde 1,3 üzerinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre yükselen ithalat değer endeksi de, geçen yılın Mart ayının yüzde 7,5 üzerine çıktı. Mart ayında 300 bin tonun üzerine çıkan ithalat, 828 milyon dolar seviyesi ile geçen yılın üzerinde gerçekleşti. İthalat birim fiyatları ise kilogram başına 2,56 dolara çıktı, yani geçen yılın Mart ayı ithalat birim fiyatının yüzde 1,6 üzerinde büyüme yaşandı.


Endeksler geçen yılın Mart ayının oldukça üzerinde gerçekleşti
Türkiye sanayi ürünleri ihracatı, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı ve inşaat malzemeleri sanayi dışı sanayi ihracatı değer endeksleri ise Mart ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde arttı. Endeksler geçen yılın Mart ayının da oldukça üzerinde gerçekleşti. Artışta birim fiyatların yükselmesi etkili oldu. Türkiye sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı, 2017 yılı Mart ayında 1,52 dolar iken 2018 yılı Mart ayında 1,97 dolara yükseldi.



İMSAD, 'Dış Ticaret Endeksi Mart 2018' sonuçlarını açıkladı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı