JESDER Başkanı Ali Kındap "Jeotermalden elektrik üretimi yüzde 30 arttı"

JESDER Başkanı Ali Kındap "Jeotermalden elektrik üretimi yüzde 30 arttı"

Dergi: 1420       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 15/01/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


JESDER Başkanı Ali Kındap "Jeotermalden elektrik üretimi yüzde 30 arttı"


JESDER Başkanı Ali Kındap İzmir’de önemli açıklamalarda bulundu. Kındap, 2018 yılında Türkiye’de jeotermal kaynaklardan üretilen elektrik miktarının, bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 6 milyar 894 milyon 164 bin kilovatsaat seviyesine ulaştığını açıkladı.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, JESDER Başkan Vekili Ufuk Şentürk ve JESDER Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şişman İzmir’de basın mensupları ile bir araya geldi.

JESDER Başkanı Ali Kındap 2018 yılında Türkiye’de jeotermal kaynaklardan üretilen elektriğin yüzde 2.35 seviyesine yükseldiğini belirtti. 2018 yılında Türkiye’de jeotermal kaynaklardan üretilen elektrik miktarının, bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 6 milyar 894 milyon 164 bin kilovatsaat seviyesine ulaştığını açıkladı.

Türkiye’nin fay yapısı nedeniyle jeotermal kaynak açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Ali Kındap, ısıtmada kullanmak üzere devletle birlikte Denizli, Manisa ve Aydın’da 3 Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi kurduklarını belirtti. Sektörün nabzı, 6-7 Şubat tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek GT 2019 Türkiye Jeotermal Kongresi’nde atacak.

GT 2019 6 Türkiye Jeotermal Kongresi -7 Şubat’ta Ankara’da düzenleniyor

Ali Kındap’ın verdiği bilgiye göre böylece jeotermal elektrik santrallerinin (JES) toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 1.82’den yüzde 2.35 seviyesine yükseldi. Dünya toplam kurulu güç sıralamasında 4.’lüğünü koruyan Türkiye’nin 2020 yılına kadar 2.000 MWe güce erişmeyi hedef olarak belirlediğini hatırlatan Kındap, bunun için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini, bu yıl ikincisini düzenleyecekleri GT Türkiye Jeotermal Kongre’nin bunlar içinde en önemlisi olduğunu vurguladı.

Bu yıl 6-7 Şubat tarihlerinde Ankara Bilkent Otel’de gerçekleştirilecek olan GT 2019 Türkiye Jeotermal Kongresi’ne ortalama 600 kişinin katılım sağlaması bekleniyor. JESDER Başkanı Ali Kındap, kamu ve özel sektörü bir araya getiren Kongre’nin, sektör sorunlarını paylaşmak, jeotermal enerjinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla çalıştay-panel olarak organize edildiğini belirtti. Resmi kurumlar, yatırımcılar ve sektör tedarikçileri arasında network oluşturma hedefi de güden GT 2019 Kongresi’nin fuaye alanında firmaların tanıtım standları yer alacak.

Yerli, yenilenebilir ve kesintisiz enerji kaynağı olan jeotermalin, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine ciddi katkı sağladığını belirten Ali Kındap, Türkiye’nin Batı bölgelerinde tespit edilmiş 3 bin megavatlık elektrik üretim potansiyeli, 30 bin megavatlık da termal-ısıtma-soğutma-kurutma için kullanılabilecek enerji kaynağının bulunduğunu belirtti. Ali Kındap, bu potansiyelin 9 milyar metreküplük doğal gaza ve bugünkü fiyatlarla 2.2 milyar dolarlık gaz ikamesine karşılık geldiğinin altını çizdi.

“Isıtmanın büyük kısmı jeotermalden sağlanabilir”

Dünyada iki temel ve sonsuz enerji kaynağı mevcut olduğunu dikkat çeken JESDER Başkanı Ali Kındap, bunlardan birinin güneş, diğerinin jeotermal olduğunu belirtti ve “Dünya kabuğunun en üstünde bulunan 5 kilometrelik en soğuk kısmından elde edilebilecek enerji dahi insanlığın 100 bin yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yeterli” diye konuştu. Ali Kındap, Türkiye’nin fay yapısı nedeniyle jeotermal kaynaklar açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu da vurguladı. Jeotermal kaynakların hem elektrik üretiminde hem ısıtmada kullanılabildiğini belirten JESDER Başkanı Kındap, “Türkiye, ısıtmasının büyük kısmını da jeotermal kaynaklar aracılığıyla karşılama olanağına sahiptir” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’de bugün 100 bin konutun jeotermal kaynaklarla ısıtıldığı bilgisini veren Ali Kındap, bu rakamın Fransa’nın başkenti Paris’te jeotermalle ısıtılan konutların sayısına eşit olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin potansiyelinin çok daha büyük olduğunu vurgulayan Ali Kındap, Batı bölgelerindeki 30 bin megavatlık potansiyelin 6 milyon konutun ısıtmasını sağlayabileceğini anlattı.

Ali Kındap, jeotermal kaynakların ana kullanım alanlarını şöyle özetledi:

  • Tarımsal kalkınma (Seracılık)
  • Termal turizm
  • Konut ısıtması
  • Karbondioksit üretimi

Jeotermal ihtisas sera bölgeleri geliyor

JESDER’in, jeotermalin ısıtma gücünden yararlanmak için Jeotermal İhtisas Sera Bölgeleri projesini geliştirdiğini anlatan Ali Kındap, Denizli Sarayköy’de Zorlu Enerji’nin jeotermal elektrik santralinden çıkan atık su ile ısıtılacak seranın altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Kındap’ın verdiği bölgeye göre Sarayköy’de 650 dönümlük alanda kurulan Jeotermal İhtisas Sera Bölgesinde 2 bin kişi istihdam edilecek.

JESDER, Manisa Alaşehir’de bin 347 dönümlük alanda kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurumları ile çalışma başlattı. Altyapı yatırımlarının yaklaşık yüzde 80’i devlet tarafından gerçekleştirilen bölge, jeotermal santral santrallerinin tedarik ettiği sıcak suyla ısınacak.

Öte yandan Aydın Efeler’de de 650 dönümlük bir alanda kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için de çalışmalar sürdürülüyor.

Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan Jeotermal İhtisas Sera Bölgelerinin istihdama da büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Ali Kındap, “Kurulmakta olan 3 Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi, yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak” diye konuştu.

Ali Kındap, Jeotermal İhtisas Sera Bölgelerinin Türkiye’nin tarımdaki kurutma kapasitesini ve kuru meyve ihracatını artıracağını da dikkat çekti.

Sıfır atıklı yerli, yenilenebilir enerji kaynağı

JESDER Başkanı Ali Kındap, jeotermal elektik santrallerinin sıfır atıkla çalışan tümüyle yerli kaynaklar olduğuna dikkat çekerek, “Fakat diğer yenilenebilir enerjilerden farklı olarak, jeotermalin keşfi ve işletilmesinin çeşitli risk ve zorluklar bulunuyor. Yerin altının yönetilmesi zordur. Yatırım gerçekleşmeleri, başlangıçta yaptığınız yatırımların çok üzerine çıkabilir. Jeotermal sondajı, petrol ve gaz sondajıyla aynı maliyetlere sahiptir ama biz buna ek olarak kaynağın sürdürülebilirliğini de sağlamak zorundayız. Arama ve sondaj faaliyetleri için on milyonlar dolar yatırım yaparız ama asıl iş kaynağı bulduğumuz zaman başlar. Bu nedenle devlet destekleri kritik önem taşıyor” diye konuştu.

Yenilenebilir enerjiyi desteklemek için uygulamaya konulan Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) 2020’de sona ereceğini hatırlatan Kındap, sondaj aşamasının taşıdığı riskler nedeniyle YEKDEM’in en azından jeotermal için sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Yılda 800 milyon dolar – 1 milyar dolarlık yatırım

Ali Kındap, jeotermalde 1 megavatlık kapasite için ortalama 4 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. Sektörde yılda 200-250 megavatlık yatırım yapıldığını vurgulayan Kındap, bunun yaklaşık olarak 800 milyon dolar – 1 milyar dolarlık yatırım anlamına geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin mevcut kurulu gücüyle şu anda jeotermalde dünya dördüncüsü olduğunu vurgulayan JESDER Başkanı Ali Kındap, YEKDEM desteğinin devam etmesi durumunda jeotermal elektrik santrallerinin İç ve Doğu Anadolu’ya da yayılacağını ve Türkiye’nin kolayca dünya üçüncülüğüne yükselebileceğini vurguladı.



JESDER Başkanı Ali Kındap




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower