Kamunun 2023 enerji tüketimi 870 milyon TL gerileyebilecek

Kamunun 2023 enerji tüketimi 870 milyon TL gerileyebilecek

Dergi: 1534       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 15/04/2021      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Kamunun 2023 enerji tüketimi 870 milyon TL gerileyebilecek


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bugün yürürlüğe giren Kamuda Enerji Performans Sözleşmelerinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Bakan Dönmez açıklamasında kamu kurum ve kuruluşlarının 2 milyon lira ve üzeri yatırımla hayata geçirecekleri enerji verimliliği projeleri için 15 yıla kadar enerji performans sözleşmesi imzalayabileceklerini, bu sayede enerji verimliliği maliyetlerini artık elde edecekleri tasarruflarla karşılayabileceklerini kaydetti.

Kamunun yıllık enerji tüketim faturası 5,8 milyar TL

Genelge kapsamına giren bina ve kampüslerin yıllık enerji tüketiminin güncel fiyatlar ile 5,8 milyar TL olduğu blgisini veren Bakan Dönmez, kamu için mevcut 2023 sonunda % 15 tasarruf hedefinin gerçekleşmesi ile bu maliyetin bugünkü fiyatlar ile yılda 870 milyon TL düşeceğini ifade etti.

Yıllık teknik tasarruf potansiyeli 2,4 ila 3,2 milyar TL arasında

Dönmez açıklamasında kamu binalarındaki tasarruf hedeflerinin belirlenmesi için Dünya Bankası ile yapılan bir çalışmada ortaya konan tasarruf potansiyeline de dikkat çeken Fatih Dönmez sözlerini şu şekilde sürdürdü;“Bu çalışma sonucunda çıkan değerlendirme raporuna göre kamu binaları için toplam teknik enerji tasarruf potansiyeli yıllık 2,4 ila 3,2 milyar lira olarak belirlendi. Yine aynı raporda kamu binalarında EPS piyasası için uygulanabilir toplam enerji tasarruf potansiyeli de 360 ila 480 milyon lira olarak belirlendi. Amacımız, kamunun enerji verimliliğinde öncü bir rol üstlenmesi. Bu kapsamda bütün finansman araçlarını değerlendiriyoruz. Enerji verimliliğinin yaygınlaştırılması adına rol model olacak bir projeyi hayata geçireceğiz. Enerji verimliliğinin yaygınlaşması adına kamunun elde edeceği tecrübeyi ileride özel sektörle de paylaşabiliriz.”



Kamunun 2023 enerji tüketimi 870 milyon TL gerileyebilecek




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower