Kızıllı Katı Atık Entegre Tesisi, 40 bin konutun elektriğini üretecek

Kızıllı Katı Atık Entegre Tesisi, 40 bin konutun elektriğini üretecek

Dergi: 1360       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 13/11/2017      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Kızıllı Katı Atık Entegre Tesisi, 40 bin konutun elektriğini üretecek


Antalya’da deneme üretimine başlayan Kızıllı Katı Atık Entegre Tesisi’nin tam kapasite çalışmasıyla günlük 40 bin konutun elektriği çöpten elde edilecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin çöplerinin değerlendirildiği Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi’nde deneme elektrik üretimi başladı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Deneme aşamasında 12 megawatt (mgw) elektrik elde edilirken, tesisin tam kapasite çalışmasıyla günlük 40 bin konutun elektriğinin çöpten elde edileceği bildirildi.

Vali Karaloğlu 1 yıl önce temelini attıkları tesisin bu hale gelmesinin kendisini şaşırttığını söyledi. Şehirlerin çağdaşlık seviyesini gösteren en önemli göstergelerinden birinin atığını nasıl bertaraf ettiği olduğunu anlatan Karaloğlu, “Bir şehir ürettiği atığı tam olarak bertaraf ediyorsa o şehir çağdaş bir şehirdir. Antalya bugüne kadar çöpünü düzenli depoluyordu ama bu tesisle ürettiği günlük 2 bin ton katı atığını tamamen bertaraf edecek. Burası çöpü gelire çevirecek çok önemli bir tesis aynı zamanda. Bütün şehirlerde olması gerekiyor. Başkanı vizyonundan dolayı kutluyorum. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı’na da bu yakışır” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ise ‘çöp altındır’ sloganı ile başlattıkları projede deneme elektrik üretiminin başarıyla sonuçlandırıldığını belirtti. Türkiye’nin en çevreci projelerinden birini Antalya’ya kazandırdıklarını ifade eden Türel, “Deneme aşamasında 12 mgw elektrik üretimi başladı ve sisteme veriliyor. Burada 24 mgw elektrik üretimi yapılacak ve 40 bin konutun elektriğini üretebilir hale gelmiş olacağız. Yılda yaklaşık 25 milyon dolar gelir elde edilecek. Bu gelirin yüzde 1’i Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne kalıyor” diye konuştu.



Kızıllı Katı Atık Entegre Tesisi, 40 bin konutun elektriğini üretecek




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower