RES Kurulu Gücü 8 Bin MW’ı Geçti

RES Kurulu Gücü 8 Bin MW’ı Geçti

Dergi: 1480       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 26/03/2020      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


RES Kurulu Gücü 8 Bin MW’ı Geçti


Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), 2019 yılı verilerini kapsayan Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu’nu koronavirüs salgınının sektöre olası etkileriyle birlikte açıkladı.

Konuşma yapan TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, sektörün büyüme trendini sürdürebilmesi için Dünya Sağlık Örgütü’nce ‘pandemi’ (küresel salgın) olarak ilan edilen Koronavirüs salgınının ‘mücbir sebep’ olarak kabul edilmesi ve mevcut destek mekanizmasının bitim tarihinin ötelenmesi gerektiğine dikkat çekti. 1.309 MW’lık 25 santralin inşa halinde olduğuna ve normal şartlarda bu santrallerin büyük bir bölümünün 2020 sonunda bitecek olan YEKDEM mekanizması sona ermeden devreye alınmasının planlandığına dikkat çeken Hakan Yıldırım, “Koronavirüs sebebiyle yaşanan gecikmelerden dolayı mücbir sebep ilanı yoluna gidilmezse bu yıl sonunda devreye alınması planlanan 1.300 MW’ı aşkın santral yatırımlarının tamamlanması büyük ölçüde zora girecek” ifadesini kullandı.  

Türkiye rüzgar sektörünün her yıl en az 1 GW’lık daha kurulumu hedeflerken beklenmedik engellerle karşılaşıldığını kaydeden Hakan Yıldırım, “Bunların en sonuncusu Koronavirüs salgını oldu. Bu salgın dolayısıyla Çin ve Avrupa’da yoğunlaşmış olan türbin tedarikçileri imalat tarafında ciddi gecikmeler yaşıyor ve bu durum türbin teslim sürelerini geciktirerek bize de yansıyacak. Türkiye’de birçok rüzgar enerjisi santralinin bu yıl sonuna kadar tamamlanması ne yazık ki riske girmiş durumda. Bu artık bir ‘mücbir sebep’ olarak kabul edilmeli. Hem sektörleri hem de genel ekonomimizi korumak adına bir dizi önlem hazırlığında olan hükümetimizin bu konuyu da gözeterek mevcut YEKDEM’in bitiş tarihini ertelemesinin sektöre nefes alma imkanı vereceğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin 2009 yılında 792 MW olan kurulu rüzgar gücü 2019 yılı sonu itibarıyla 10 kat büyüme gösterdi ve 8.056 MW’a ulaştı. 

Rüzgar enerjisi santrallerinden elde edilen elektriğin Türkiye’nin toplam elektrik üretimindeki payı Ağustos 2019’da yüzde 10 seviyesini geçerken 2019 yılı ortalaması yüzde 7,42 oldu. 

 



RES Kurulu Gücü 8 Bin MW’ı Geçti




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı