Rüzgar Enerjisi Santralleri yatırımında İzmir ilk sırada ...

Rüzgar Enerjisi Santralleri yatırımında İzmir ilk sırada ...

Dergi: 1361       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 22/11/2017      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Rüzgar Enerjisi Santralleri yatırımında İzmir ilk sırada ...


TÜRKİYE'de lisanslı rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) illere göre dağılımına bakıldığında, İzmir toplam kurulu güç bakımından, 1333 MW ile ilk sırada yer alıyor.

Buna göre yaklaşık 12 bin MW teorik kapasiteye sahip İzmir’de kurulu güç 1333 MW’a ulaşmış olup, 2017 sonunda bu rakamın 1500 MW’ı bulması bekleniyor.

İzmir Türkiye'nin RES’lerden elektrik üretim üssü olmasının yanı sıra dünyanın en önemli rüzgar türbini ekipmanları üreticilerine de ev sahipliği yapıyor. Sektörün önemli oyuncularından Alman Enercon, ABD'li TPI ve Danimarkalı LM Wind firmalarının İzmir'deki, toplam 1 milyon metrekare alana sahip kanat üretim tesislerinde 3 bin üzerinde kişi istihdam ediliyor ve dünyanın her yerine İzmir’de üretilen kanatlar gönderiliyor. Bu üç yatırımın toplam bedeli 200 milyon dolar civarında. Kanat üreticilerinin yanı sıra sektöre; kumaş, köpük, balsa gibi ara madde tedarik eden global firmalar da İzmir’de üretim yapıyor. Aynı şekilde Türkiye’deki rüzgar türbin kulesi üreticilerinin büyük bir bölümü İzmir’de bulunuyor. Global firmaların yatırım yeri olarak İzmir’i seçmelerinin en önemli nedenlerinden birisi bir limanlar şehri olması. İzmir’deki fabrikalardaki üretilen ürünler, ildeki 13 farklı liman üzerinden ihraç edilebiliyor. Ayrıca bölgede yapılan rüzgar ekipmanları üretim yatırımları Ekonomi Bakanlığı tarafından öncelikli yatırımlar arasında görülüyor ve 5. Bölge teşvikleri ile destekleniyor.

Yenilenebilir enerji sektörünü İzmir’in geleceği için öncelikli sektörlerden birisi olarak belirlediklerini belirten İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreter Vekili Sena Gürsoy, "Bu kapsamda mali destek programları ile İzmir’de ilk kurulumların gerçekleşmesine vesile olduk. Aynı zamanda yabancı yatırımcıların bölgeye çekilmesi, yerel firmaların kapasitelerinin artırılması için stratejiler ve eylem planları hazırladık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde yenilenebilir enerji ve özelde rüzgar enerjisi sektörünün İzmir’deki tüm aktörler tarafından benimsenmesini sağladık. Öyle ki Ege Ekonomik Forumu'nda Sayın Başbakanımızın yenilenebilir enerji sektörünü İzmir için öncelikli sektörlerden birisi olarak belirtmesi yaptığımızın çalışmaların ne derece yerinde olduğunu teyit eder nitelikteydi. Son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın yaptığı 1 GW’lık YEKA ihalesini kazanan Siemens Gamesa firmasının ihale kapsamında yapacağı fabrikayı bölgeye kazandırmak için kendileri ile birlikte bir potansiyel tedarikçiler günü organize ettik. Bütün bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde artık İzmir’in rüzgar enerjisi sektöründe sadece Türkiye’nin değil Doğu Avrupa ve Akdeniz hattının yeni çekim merkezi olduğunu söyleyebiliriz" dedi.



Rüzgar Enerjisi Santralleri  yatırımında İzmir  ilk sırada ...




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower