Samsun Sivas Kalın Demir Yolu Yeniden Hizmete Açılıyor

Samsun Sivas Kalın Demir Yolu Yeniden Hizmete Açılıyor

Dergi: 1445       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 18/07/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Samsun Sivas Kalın Demir Yolu Yeniden Hizmete Açılıyor


Samsun ve Sivas’ı birbirine bağlayan Samsun Kalın Demir Yolu Hattı 1932 yılında hizmet vermeye başlamıştı. Mustafa Kemal Atatürk’ün temelini atarak açılışını yaptığı 88 yıllık Samsun-Sivas Kalın demir yolu hattında, 4 yıl önce Avrupa Birliği (AB) hibe desteği ile başlatılan modernizasyon çalışmalarında da sona gelindi. Test ve devreye alma işlemleri devam eden demir yolu hattı, ağustos ayının sonunda yeniden ulaşıma açılacak.

Samsun-Sivas Projesi ile demir yolu alt yapısı platform genişliği 6.70 metre şeklinde zemin, güzergahtaki 38 köprü yıkılarak yenilendi ve 40 tarihi köprü restore edildi. 2 bin 476 metre uzunluğundaki 12 adet tünelde iyileştirme çalışması yapılan hattın ray, traves, balast, makas üst yapısı değiştirildi.

Gar ve istasyonların yolcu platformları engellilerin ulaşımlarını sağlayacak şekilde yenilendi. AB standartlarında sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri kuruldu. Kaplamaları yenilenen 121 adet hemzemin geçit, otomatik bariyerle sinyalizasyon sistemine entegre edildi.

259 milyon Euro’ya mal olan projenin 148.6 milyon Euro’luk kısmı ise AB hibe fonlarından karşılandı.Test ve devreye alma işlemleri devam eden hat, ağustos ayı sonunda yeniden ulaşıma açılacak. 5/13 Karadeniz’in Anadolu’ya açılan iki demir yolu hattından biri olan Samsun-Sivas Kalın hattı ile yolcunun yanı sıra bölgedeki limanlardan yük taşımacılığı yapılacak.

SAMSUN KALIN DEMİR YOLU TARİHÇESİ


Samsun-Kalın Demir Yolu, Türkiye’nin kuzeyinde bulunan TCDD’ye ait ana hat demir yoludur. Samsun Limanı’nı İç Anadolu Bölgesi’ne bağlamak amacıyla inşa edilmiştir.

Temeli 21 Eylül 1924’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan ve inşası 1932 yılında tamamlanan Samsun-Kalın demir yolu hattı, Cumhuriyet Dönemi’nde devlet eliyle inşa edilmeye başlanan ikinci demir yolu hattıdır. Hattın inşasını TCDD (o zamanki adıyla Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi ve Devlet Demiryolları Umum Müdürlüğü) yapmıştır. Samsun’dan başlayan hat Amasya ve Tokat illerinden geçerek Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Kalın mahallesinde Ankara-Kars Demir Yolu hattı ile birleşmektedir. Dağlık bir bölgede kısıtlayıcı yatay kavislerle dik meyilli alanlardan geçen hat, elektrifikasyonu ve sinyalizasyonu olmayan tek yönlü demir yolu hattı konumunda. 2008 yılında rehabilitasyonu yapılan hat, Samsun ile Amasya arasındaki kısımla 378 kilometreden oluşuyor.



Samsun Sivas Kalın Demir Yolu Yeniden Hizmete Açılıyor




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı