Sasa , PTA yatırımı için Tecnicas Reunidas ile anlaşma imzaladı

Sasa , PTA yatırımı için Tecnicas Reunidas ile anlaşma imzaladı

Dergi: 1514       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 23/11/2020      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Sasa , PTA yatırımı için Tecnicas Reunidas ile anlaşma imzaladı


Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin “PTA (Saf Tereftalik Asit) Üretim Tesisi" projesi ile yeni gelişmeler kaydedildi

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre; söz konusu yatırım kapsamında Tecnicas Reunidas ile tesisin anahtar teslim olacak şekilde kurulması için mühendislik, satın alma ve montaj hizmetlerini kapsayan iyi niyet anlaşması imzalandı. 

Bilindiği gibi geçtiğimiz haftalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) yaklaşık 935.000.000 USD'ye mal olacak proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı vermişti.

ÇED raporu MGS Proje firması tarafından hazırlanan projenin Adana, Seyhan, Sarı Hamzalı mahallesinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, şöyle denildi: ''Daha önce kamuoyuna duyurduğumuz yatırım bedeli yaklaşık 935.000.000 dolar ve 1.500.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahip Adana SASA tesislerinde gerçekleştireceğimiz PTA Üretim Tesisi yatırımı kapsamında şirketimiz ile TECNICAS REUNIDAS arasında tesisimizin anahtar teslim olacak şekilde kurulması için mühendislik, satın alma ve montaj hizmetlerini kapsayan iyi niyet anlaşması imzalanmıştır. Yatırımın 2023 yılının ilk çeyreğinde devreye girmesi hedeflenmiştir.''

Proje bazlı devlet yardımı : Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin Saf Tereftalik Asit (PTA) ve Polimer/Cips Üretim yatırımı için proje bazlı devlet yardımı verilmesi  ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de (25 Kasım 2020 tarihihinde) yayımlandı.

Yatırım süresi başlangıç tarihinden itibaren 6 yıl olup, yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Bakanlık) tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek. Yatırım için öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 11 milyar 271 milyon 788 bin 151 TL olarak belirlendi.   Yatırım süresi sonunda üretilmesi planlanan ürünler ve üretime ilişkin kapasiteler PTA için 1,5 milyon ton/yıl, polimer/cips için 665 bin ton/yıl olarak belirlendi.

Başlangıç tarihi 1 Ağustos 2020 olan yatırımın yararlanacağı destekler gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi (vergi indirim oranı: %100, yatırıma katkı oranı %85, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100), sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl), gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl), nitelikli personel desteği (azami 30.000.000 TL), enerji desteği (işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 50.000.000 TL'yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının %50'si) olarak belirlendi.

Önceki Haber: Yatırımlar Dergisi 1512 - 16 Kasım 2020

 

 



Sasa , PTA yatırımı için Tecnicas Reunidas ile anlaşma imzaladı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı