Su Sorunları Çalıştayı 18-19 Haziran'da Düzenlenecek

Su Sorunları Çalıştayı 18-19 Haziran'da Düzenlenecek

Dergi: 1542       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 12/06/2021      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Su Sorunları Çalıştayı 18-19 Haziran'da Düzenlenecek


MMO İstanbul Şube tarafından 18-19 Haziran 2021 tarihlerinde Su Sorunları Çalıştayı gerçekleştirilecek.

MMO İstanbul Şube tarafından yapılan açıklamada “Dünya’daki toplam su miktarı 1,4 milyar km3’tür. Bu suyun %97,5’i denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2,5’lik pay, yani 35 milyon km3 tatlı su kaynağıdır.Ancak tatlı su miktarının %68,7’si kutuplarda (Antarktika ve Grönland) buzul ve kar kütle, %0,8’i yer altında fosil, %30,1’i yeraltı suyu ve nihayet sadece %0,4’ü yer üstü suyu ve atmosferik buharlardan oluşmaktadır. Şu anda Dünya’daki kullanılabilen yerüstü su miktarı toplam potansiyelin sadece 0,001’idir.Öte yandan bu kaynakların tümüne ulaşmakta kolay değildir. Nehirler ve göllerdeki su miktarından kat kat fazla su potansiyeline sahip yeraltı suları çoğu kez ulaşılması imkânsız derinliklerde bulunmakta, yüzey sularının çoğu ise, ya insanların ihtiyaç duyduğu yerlerden çok uzaklarda bulunmakta, ya da kontrol altına alınamayan taşkınlar nedeniyle faydalanmadan denizlere boşalmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Dünyada nüfusun sürekli artması, artan nüfusun eşit dağılmaması, kentlere göç, gelişen sanayi, su- enerji ilişkisi, suyun tasarruflu kullanılmaması ve iklim değişikliğine bağlı küresel ısınma tatlı su varlıklarının azalmasına neden olduğunun ifade edildiği açıklamada, “BM verilerine göre dünyada şu an 884 milyon insanın güvenli içme suyuna erişimi yoktur. 2050 yılı itibariyle bu sayının 5,7 milyara çıkması bekleniyor. Giderek büyüyen bu tehdit, sosyal ve siyasi gelişmeleri de tetikliyor. Tarih boyunca savaşlara ve ihtilaflara neden olan su paylaşımı konusu, ülkelerin dış politikasının şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Türkiye’de mevcut olduğu kabul edilen 112 milyar m3 tatlı su, 2021 yılına girerken artarak 83 milyon 614 bin kişiye ulaşan nüfusa pay edildiğinde kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.340 m3 seviyelerine düşmüştür. 2.000 m3'ten az olan ülkeler “su azlığı” çeken ve 1.000 m3'ten az olan ülkeler ise "su fakiri" ülke olarak nitelendirilmektedir. Su kaynaklarının tahrip edilmesi, kirletilmesi ve korunmaması nedeniyle bir yandan kullanılabilir tatlı su miktarı azalırken bir yandan da hızla artan nüfus ve su ihtiyacı Türkiye’yi su fakiri bir ülke durumuna getirecektir” denildi.

Doğal bir varlık ve ekolojik müşterek olan suyun ticarileştirilmeden tarım, sanayi, evsel ve ekosistem tarafından kullanımında kaynaklarının korunması bilincini ve ekolojik bütünlüğü gözeten su yönetim planlamasını yapmak ve bir an önce uygulamak gerektiğinin önemine dikkat çekilen açıklamada: “Biz TMMOB İstanbul bileşenleri Odalar olarak 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleştireceğimiz Su Sorunları Çalıştay’ında bilim insanlarımız ve uzmanlarımızın değerlendirme ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşacağız” denildi.



Su Sorunları Çalıştayı 18-19 Haziran'da Düzenlenecek




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı