THBB Uşak’ta “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” gerçekleştirdi

THBB Uşak’ta “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” gerçekleştirdi

Dergi: 1424       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 12/02/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


THBB Uşak’ta “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” gerçekleştirdi


Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Uşak’ta “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” gerçekleşti. Kaliteli beton üretimi ve beton uygulamasının doğru yapılması için gerçekleşen seminerde “Çipli Beton” olarak adlandırılan Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) hakkında açıklamalar yapıldı.

Türkiye Hazır Beton Birliği KGS Direktörü Selçuk Uçar, EBİS’i sektördeki haksız rekabetin azaltılması ve kalite seviyesinin yükseltilmesi için önemli bir fırsat olarak gördüklerini, ancak uygulamanın başlamasıyla ortaya çıkan sorunların çözümü için ilgili merciler nezdinde girişimler yaptıklarını kaydetti.

THBB’nin 2017 yılında başlattığı seminerler dizisinin on altıncısı 8 Şubat 2019 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şubesi'nde düzenlendi. Seminere inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar ve beton üreticilerinden yoğun ilgi geldi. 

''Beton KGS denetiminden geçmeli''

Seminerde betonun üretim aşamasından şantiyelerde kullanımına kadar kalite denetimlerinin nasıl yapılacağı konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi (KGS) Direktörü Selçuk Uçar, kentsel dönüşüm mevzuatıyla gündeme gelen mevcut yapılardaki beton kalitesinin ölçümüyle ilgili konuştu. Selçuk Uçar, “Yapılarda beton kalitesinin sağlanmasında üretim, yerleştirme ve bakım bir bütün olarak düşünülmelidir. Beton kalitesindeki ilk önemli unsur, beton üretim yerinin ve sisteminin uygun olmasıdır. Bu nedenle beton alırken, betonun KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır.” ifadelerini kullandı.

''Gelişmeleri yakından takip ediyoruz''

“Çipli Beton” olarak adlandırılan Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ve yapı denetimde yapılan diğer değişikliklerle ilgili konuşan KGS Direktörü Selçuk Uçar, “EBİS ile Yapı Denetim mevzuatına göre şantiyelerde alınan beton numunelerinin içerisine RFID çip konularak betonun uygunluğu dijital olarak izlenmeye başlandı. Yapı Denetim kuruluşu yetkilisinin gözetiminde Yapı Denetim laboratuvarınca yapılan numune alma işleminden sonra çipli numune laboratuvarda özel geliştirilmiş beton test preslerinde analize tabi tutulmakta ve otomatik olarak raporlanmaktadır. Bakanlık bu sisteme geçiş amacını yapı denetim laboratuvarlarınca uygulamalarda yapılabilen hata, kayıp ve hileleri engellemek olarak belirtmektedir. Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. THBB olarak bu sistemi, sektörümüzdeki haksız rekabetin azaltılması ve kalite seviyesinin yükseltilmesi için önemli bir fırsat olarak görmekteyiz ancak şu aşamada uygulamada sorunlar yaşanıyor. Bu konuda raporlar hazırlayarak Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Bu sorunların da çözülmesiyle ‘Çipli Beton’un beton kalitesine önemli bir etkisinin olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Yapı Denetim Sistemi’nde de çok önemli bir değişiklik oldu. Yeni yıl ile birlikte Yapı Denetim kuruluşlarının kura sistemi ile görevlendirilmesine başlandı. Böylece artık kuruluşlar teoride değil pratikte de bağımsız bir şekilde faaliyet gösterebilecek.” diye konuştu. 

''Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi''

Seminer’de Türkiye’de ve dünyada hazır beton sektöründeki son gelişmeleri aktaran THBB Teknik ve Sürdürülebilirlik Direktörü Koray Saçlıtüre, şunları söyledi: THBB olarak, “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi”nin adaptasyon sürecini 2018 yılında tamamladıklarını ifade eden Koray Saçlıtüre, “Bu Sistem kapsamında ilk hazır beton tesisi ile çimento fabrikası 2018 yılının kasım ayında belgelendirildi. Aralık ayında 2 hazır beton tesisi daha bu sisteme dâhil olarak belgelerini aldı. THBB, Beton Sürdürülebilirlik Konseyi Bölgesel Sistem Operatörü olarak hazır beton, çimento ve agrega sektörlerine yönelik bilgilendirme çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. KGS de bağımsız olarak denetimlerde bulunarak hazır beton tesisleri ile çimento fabrikalarını belgelendirmeye devam ediyor.”



THBB Uşak’ta “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” gerçekleştirdi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower