Tanzanya'da Türk Müteahhitlere Enerji Yatırımları Konusunda da Önemli Fırsatlar Sunuluyor

Tanzanya'da Türk Müteahhitlere Enerji Yatırımları Konusunda da Önemli Fırsatlar Sunuluyor

Dergi: 1684       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 06/04/2024      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Tanzanya'da Türk Müteahhitlere Enerji Yatırımları Konusunda da Önemli Fırsatlar Sunuluyor


Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak 18-19 Nisan'da Türkiye'ye resmi ziyaret yapması bekleniyor. Ziyaret kapsamında, DEİK Türkiye-Tanzanya İş Konseyi tarafından Türkiye-Tanzanya İş Forumu düzenlenmesi planlanıyor. Tanzanya'dan Türkiye'ye yapılacak bu üst düzey ziyaretle ve iki ülke arasında düzenlenecek iş forumuyla karşılıklı ticaret ve yatırım hacminin artırılması hedefleniyor.

Tanzanya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik Diplomasi Sorumlusu Büyükelçi John Ulanga,  İki ülke arasındaki ticaretin çok üreten bir ülke olduğu için Türkiye lehine gerçekleştiğini belirtek, "Tanzanya'da ağırlıklı olarak bazı Türk sanayilerinin tükettiği tarım ürünlerini üretiyoruz ama eminim yapabileceğimiz çok şey var. Dolayısıyla burada bulunmamızın nedenlerinden bazıları; iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmini artırma fırsatlarını aramak, Tanzanya'nın Türkiye'ye ihracatını ve Türkiye'den Tanzanya'ya yatırım hacmini artırmak." dedi.

Tanzanya'nın yabancı yatırımcılara sunduğu fırsatları anlatarak ülkenin özellikle altyapı ve enerjide oldukça genişlediğini, halihazırda kıtanın en uzun standart hatlı demir yolu projesinin Tanzanya'da inşa edildiğini ve bu projenin büyük bir kısmının Türk şirketi olan Yapı Merkezi tarafından yapıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:  "Bu proje bir Türk firmasının Türkiye dışında yaptığı en büyük inşaat projesi, bu harika. Tanzanya, enerji sektöründe de oldukça genişliyor. Aslında şu anda kıtanın en büyük hidroelektrik baraj projelerinden birini yapıyoruz. Bu aynı zamanda Türk inşaat şirketlerine dağıtım ve diğer enerji yatırımları yapma konusunda da birçok fırsat sunuyor. Tanzanya'da Türk inşaat firmalarının yanı sıra Türk yatırımcıları da davet etmeye ve ağırlamaya açık olduğumuzu zaten kanıtladık."

Tanzanya'nın Ankara Büyükelçisi Iddi Seif Bakari de çeşitli alanlarda gelişen iki devlet arasındaki işbirliğinin turizm konusunda büyük potansiyel taşıdığını söyledi. Bakari, Türkiye'nin turizmde sahip olduğu deneyimden Tanzanya'nın yararlanması gerektiğini, eğitim ve tarım alanında işbirliklerinin derinleştirebileceğini anlattı."

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Erdem Arıoğlu ise İki ülkenin firmalarının daha çok bir araya getirilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Tanzanya'nın ekonomik ağırlığı Türkiye'nin ekonomik ağırlığından farklı coğrafi bölgelere sarkıyor. Onun için iki ülkenin birlikteliği aslında her iki ülkeye de çok büyük imkanlar sağlayabilir. Türkiye'den daha çok müteahhitlik hizmetleri, inşaat makinaları, yedek parça alıyorlar. Yaklaşık 360-380 milyon dolarlık bir hacim var. Bunun yüzde 85-90'ı Türkiye'den Tanzanya'ya olan ihracat. Onun için bizim de Tanzanya'ya belli bir miktar yatırım yapıp bu ticaret dengesinde onlara yardımcı olmamız iyi olacak."

Tanzanya ile şu anda savunma sanayisinde bir işbirliğinin başladığını, gemi yapım sektöründe de alınan işler olduğunu söyleyen Erdem Arıoğlu, İnşaat sektöründe çeşitli işlerin alındığını, Türk firmalarının bu ülkede turizm ve tarım ağırlıklı olarak farklı yatırımlar yapabileceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir de hafif sanayi yatırımları olabilir. Bunun haricinde Türkiye'nin aslında yurt dışında imzaladığı en büyük müteahhitlik işi bu ülkede. Tanzanya'da 1250 kilometre uzunluğunda bir hat yapılıyor. Tek başına bir Türk firması yapıyor. Zaten onun da katkısıyla ticarette bir artış oldu son dönemde. Tanzanya, ortalama yaşı 18 olan bir ülke. Onun için bu da aslında enteresan açılımlar imkanı fırsatları veriyor. Türkiye'nin bu konuda da eğitimde ve diğer alanlarda bu genç nüfusa imkan sağlamak için faydası olabilir."

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7182279596476612608

 

 



Tanzanya'da Türk Müteahhitlere Enerji Yatırımları Konusunda da Önemli Fırsatlar Sunuluyor




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı