TürkAkım Boru Hattı Projesi’nde Sona Yaklaşıldı

TürkAkım Boru Hattı Projesi’nde Sona Yaklaşıldı

Dergi: 1410       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 09/11/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


TürkAkım Boru Hattı Projesi’nde Sona Yaklaşıldı


TürkAkım Boru Hattı Projesi’nde Türkiye’deki kara kesiminde inşaat çalışmaları sürerken, deniz boru hattının yapım sürecinde yüzde 95 eşiği aşıldı. Deniz hattının da önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Rusya’daki kara kesimini oluşturan tesisler ise artık tamamlanmış bulunuyor.

Rusya kıyısında TürkAkım için inşa edilen tesislerden ilki Russkaya Kompresör İstasyonu, Gazprom’un Rusya’yı baştan başa kat eden 172 bin kilometre doğal gaz boru hattı ve 254 kompresör istasyonundan oluşan dev şebekesinin bir parçası.

Tamamlanan ve halen stand-by konumunda faaliyete geçmeyi bekleyen tesisi gezen Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tesis Müdürü Anatoly Koltakov, kompresör istasyonunun başlıca işlevinin doğal gazın Karadeniz boyunca 930 kilometre gidebilmesini sağlayacak basıncı sağlamak olduğunu ifade etti. Koltakov, “Russkaya, yılda 31,5 milyar metreküp doğal gazı Türkiye’ye aktarmak için TürkAkım projesine özel olarak inşa edildi. Her biri 32 megawatt kapasitede 7 üniteden oluşan istasyon, doğal gazın bu kadar uzun bir yol kat edebilmesi için gerekli 285 bar basıncı sağlayacak. Türkiye’ye ne kadar doğal gaz aktarıldığını kaydedecek olan ölçüm istasyonu da burada yer alıyor” diye konuştu.

Russkaya Kompresör İstasyonu’na 3,5 kilometre mesafede, 7,5 hektar büyüklüğündeki TürkAkım Kara Çıkışı Tesisi yer alıyor. Tesisin yöneticisi Anton Barişev, “Russkaya Kompresör İstasyonu’nun ardından TürkAkım Kara Çıkışı Tesisi’nin de tamamlanmasıyla TürkAkım’ın Rusya kıyısındaki inşaatı bitmiş bulunuyor. Kara Çıkışı Tesisi’nin işlevlerinden biri Russkaya’dan gelen doğal gazın içeriğini, hacmini, sıcaklığını ve basıncını izlemek. TürkAkım’ın denizaltı kesiminin yıllık denetimini ve bakımını sağlayacak robotlar da boru hattına buradaki özel düzenekten girecek” açıklamasında bulundu.

TürkAkım Kara Çıkışı Tesisi’nin yapımında 5 bin 600’den fazla çalışanın yanı sıra 1200 makine görev yaptı. İnşaatında 11 bin 345 ton beton ve 440 ton çeliğin kullanıldığı tesis için toplam 1600 ton ağırlığında 450 parça ekipman kuruldu. Elektrik aksamında 250 kilometre kablo döşenirken, 15 bin metrekarelik bir alan da çakılla kaplandı.

TürkAkım Kara Çıkışı Tesisi’nden sonra 2,5 kilometre daha ilerleyen borular kıyıya ulaşıp Karadeniz’deki uzun yolculuklarına başlıyor. Doğal gazın Anapa’dan Kıyıköy’e ulaşması 52 saat sürecek. Doğal gaz akışının izleneceği kumanda odası ise TürkAkım proje şirketinin Hollanda’nın Amsterdam kentindeki genel merkezinde yer alacak.

TürkAkım Projesi Sözcüsü Sander van Rootselaar, yaptığı açıklamada Türkiye kıyısındaki inşaatın da hızla ilerlediğini, doğal gazın Türkiye’den sonra izleyeceği güzergah için ise görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Van Rootselaar, “1986’dan beri Türkiye’nin batısına doğal gaz aktaran Batı Hattı, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan’dan geçerek Türkiye’ye geliyor. Batı Hattı’nın yerine geçecek olan TürkAkım ise Türkiye’ye doğrudan giriş yapacak. Böylece hem Türkiye’nin enerji arz güvenliğini hem de jeopolitik konumunu pekiştirecek” dedi.

 

 



TürkAkım Boru Hattı Projesi’nde Sona Yaklaşıldı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı