Türkiye'nin İlk Türk-Yunan Enerji Forumu İstanbul'da Düzenleniyor

Türkiye'nin İlk Türk-Yunan Enerji Forumu İstanbul'da Düzenleniyor

Dergi: 1686       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 24/04/2024       İhale Aşaması: İlan
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Türkiye'nin İlk Türk-Yunan Enerji Forumu İstanbul'da Düzenleniyor


 İş Forumu 25 Nisan 2024'te Swissotel the Bosphorus İstanbul'da gerçekleşecek

 

Yunanistan ve Türkiye, 21. yüzyılın başından itibaren ortak enerji projeleri üzerinde çalışıyor.  Bugün, her iki ülke de elektrik, gaz, yenilenebilir enerji, enerji iletimi ve enerji ticareti gibi stratejik enerji alanlarında iş birliği yapıyor. Özellikle Edirne il sınırına çok yakın mesafede Batı Trakya olarak bilinen, Yunanca Evros (Meriç) Bölgesi'nde Yunan-Türk sınırı boyunca büyük elektrik ve gaz bağlantıları kuruldu ve son 20 yılda aktif olarak sınır ötesi enerji iletimi ve ticareti yapılıyor. Aynı zamanda, İstanbul'daki EXIST ve Yunanistan'daki HENEX gibi enerji sektöründe faaliyet gösteren iki büyük borsa şirketi, aralarında yakın bir iş ortaklığı geliştirmiş ve ortak fayda sağlama amaçlı birtakım ortak politikalar izliyorlar. Ayrıca, her iki ülke de Güneydoğu Avrupa enerji konularında aktif rol oynuyor ve son derece önemli görevler üstleniyorlar.
Yunanistan'da Komotini'den Türkiye'de Karacabey'e uzanan 280 km'lik doğalgaz bağlantı hattı, 2007'de hizmete girdi. Bu hat aracılığıyla Yunanistan'ın Komotini şehrinden Türkiye'ye yılda yaklaşık 0.75 milyar metreküp gaz ithal ediliyor. Ayrıca, 2010 yılında Nea Santa ile Babaeski arasına kurulan ana elektrik bağlantısı (400 kV) ile her gün düzenli olarak ​iki ülke arasında enerji alışverişi yapılıyor.

Her iki ülke de enerji sektöründeki iş birliğini güçlendirmek amacıyla yenilenebilir enerji sektöründe yatırımlar yapıyor. Türkiye ve Yunanistan'ın elektrik şebekesine daha fazla yenilenebilir enerji kaynağının entegrasyonunu teşvik eden politikalar izlediği göz önüne alındığında, bu alandaki iş birliği de
enerji verimliliği açısından karşılıklı fayda sağlıyor.

Güneydoğu Avrupa'da enerji güvenliği ve karbon salımının azaltılması gibi önemli zorluklarla karşı karşıya olan Yunanistan ve Türkiye, yeşil ev gazı emisyonlarını azaltma konusundaki taahhütleri doğrultusunda daha yakın ilişkiler kurmayı amaçlıyor. Her iki ülkenin de enerji sektöründe daha yakın ilişkiler kurması ve fayda sağlaması amacıyla güçlü enerji bağlantıları ve iki enerji borsası arasında daha yakın bir iş birliğinin kurulması öncelikli önem taşıyor.

Bu çerçevede, Güneydoğu Avrupa Enerji Enstitüsü  (Institute of Energy for South - East Europe - IENE) 25 Nisan 2024'te Swissotel the Bosphorus İstanbul'da gerçekleşecek kapalı bir iş forumu düzenleyerek, iki ülkenin enerji sektöründe çalışan üst düzey profesyonellerini bir araya getirmeyi hedefliyor. Bu forum, her iki ülkenin enerji sektöründeki çalışmalarını tanıtmak, iş birliği fırsatlarını masaya yatırmak ve karşılaşılan enerji zorlukları hakkında görüş alışverişinde bulunmak için benzersiz bir iş platformu sağlayacak.

Forumun organizasyonundan ve programından sorumlu olan IENE, Yunanistan ve Türkiye'den birçok büyük enerji şirketinin bu çok özel foruma desteğinik verdiğini verdiğini belirtiyor. Etkinliğe sponsor olan kurumlar arasında EPİAŞ, DESFA ve Enterprise Greece Invest & Trade yer alırken, Maxxen ve
T Dinamik gibi sektörün öncü kuruluşları da destekleyen kurumlar/firmalar arasında yerlerini aldı.

Solis Renewable Hub partnerliğinde, IENE tarafından Türkiye'de ilk kez organize edilen Türk-Yunan Enerji Forumu, iki ülkenin siyaset ve ekonomi alanı temsilcilerinin enerji alanında ve somut işbirliği ile faaliyet alanlarında diyalog kurmaları amacıyla oluşturulmuş bir iş platformu olacak. Enerji Forumu, "Yenilenebilir Enerji Kaynakları", "Enerji Verimliliği ve Hidrojen", "Enerji Piyasaları, Enerji Dağıtımı ve İletim Şebekeleri", "Gaz Piyasaları" başlıklı dört panel oturumundan oluşuyor. Türkiye ve Yunanistan'ın önde gelen sektör temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı forumda aynı zamanda Türk-Yunan ilişkileri konusunda uzmanlaşmış akademisyenler de yer alacak.

IENE - Güneydoğu Avrupa Enerji Enstitüsü Başkanı ve İcra Kurulu Direktörü Costis Stambolis'un moderatörlüğünde başlayacak olan İlk Türk-Yunan Enerji Forumu'nda değerli isimler açılış konuşmasında yer alacak.

• ADG Anadolu Doğal Gaz Danışmanlık Ticaret Ltd., Türkiye Yönetici Ortağı, IENE'nin Türkiye Kıdemli Ortağı Gökhan Yardım'ın Açılış Konuşması

Michael B. Christides, Büyükelçi (a.h), KEİ Uluslararası Daimi Sekreterliği (PERMIS) Eski Genel Sekreteri

Dr. Halil Yurdakul Yiğitgüden, Bağımsız Enerji Danışmanı ve AGİT Ekonomi ve Çevre Faaliyetleri Eski Koordinatörü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Ankara, IENE Ortağı

• Enerji, Atık ve Su Düzenleme Kurumu (RAEWW) Başkanı Prof. Athanasios Dagoumas'ın Konuşması

• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar'ın Mesajı

• Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığı Bakanı Theodore Skylakakis'in Mesajı


Ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşılabilir

 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7188797064003145728

 



Türkiye'nin İlk Türk-Yunan Enerji Forumu İstanbul'da Düzenleniyor




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı