Van’da 50 MW Gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali Kurulacak

Van’da 50 MW Gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali Kurulacak

Dergi: 1471       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 23/01/2020      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Van’da 50 MW Gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali Kurulacak


Van’ın Gevaş ilçesinde 242 milyon 25 bin 546 liralık yatırımla yaklaşık 50 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanabileceği rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulması için çalışma başlatıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ekim ayında teşvik belgesi verilen Ares Elektrik Üretim A.Ş., 242 milyon 25 bin 546 liralık yatırımla Gevaş ilçesindeki Balaban mevkisinde kuracağı RES’le rüzgardan elektrik enerjisi üretecek.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van’ın güneş enerjisinin yanında rüzgar enerjisinin de değerlendirildiği bir kent haline geldiğini söyledi.

Kentin rüzgar enerjisinde iyi bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Bilmez, Rüzgar enerjisiyle ilgili ilk kez bir firma bölgemizde çalışma yapıyor. Teşvik belgesini de aldı. En kısa zamanda faaliyete geçer. Hem güneş hem de rüzgar enerjisi sektörlerinde çalışan tüm yatırımcılar kentimizin bu potansiyelinden haberdar. Bir çok firma üretim için bizimle irtibat halinde. Bu çalışmalarla ülke ekonomisine ciddi anlamda değer katan bir kent olmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Firmanın şantiye şefi Serdar Ekser ise bölgede uzun süredir sürdürdükleri rüzgar ölçümlerini tamamladıklarını ve santralin kurulması için çalışmaya başladıklarını söyledi.

Projenin hayata geçireceği alana 17 kilometrelik bağlantı yolu açtıklarını, şantiye sahası, türbinlerin kurulacağı alanları ve yollarını belirlediklerini anlatan Ekser, şunları kaydetti:

“14 rüzgar türbini kuracağız. Santralimiz 50 megavat gücünde olacak. 3,8 megavatlık türbinler kullanacağız. 20-25 kişilik bir personelle çalışacağız. Tüm yenilebilir projelerde olduğu gibi rüzgar enerjisi santralinde de mümkün olduğu kadar yerli materyaller kullanacağız. Dışa bağımlılığı azaltarak bu yönüyle de ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 50 bin hanenin günlük enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olacağız.”



Van’da 50 MW Gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali Kurulacak




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı