YHT, ‘Demir İpek Yolu’ İle Entegre Hale Gelecek

YHT, ‘Demir İpek Yolu’ İle Entegre Hale Gelecek

Dergi: 1436       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 09/05/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


YHT, ‘Demir İpek Yolu’ İle Entegre Hale Gelecek


Türkiye, Rusya ve Azerbaycan Demir Yolları arasında Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Güzergahında işbirliği yaptı. İmza töreninde YHT’nin, ‘Demir İpek Yolu’ olarak bilinen Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’na entegre edileceği duyuruldu.
Yapımı devam eden Ankara-İzmir, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı ile yapımı planlanan Sivas-Erzincan ve Erzincan-Erzurum-Kars ile Halkalı-Kapıkule hızlı demir yolu projeleri, ‘Demir İpek Yolu’ olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’na entegre edilecek.
Törende konuşan TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Mutabakat Zaptı İmza Töreni’nin ülkemizde yapılıyor olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek coğrafi konumu itibari ile Türkiye’nin, Asya ve Avrupa arasında demir yolu ana ulaşım koridorunun üzerinde yer aldığını hatırlattı.
2003 yılından günümüze kadar yapılan 527 milyar Türk Lirası tutarındaki ulaştırma yatırımının 126 milyar Türk Lirası’nın, devlet politikası olarak kabul edilen demir yollarına ayrıldığını kaydeden Uygun, “Bu dönemde Doğu-Batı arasındaki konvansiyonel demir yolu hatlarımızın tamamı iyileştirilmiştir. 7 ilimiz ve nüfusumuzun yüzde 40’ına hizmet veren 1.213 km yüksek hızlı demir yolu hattı inşa edilerek başarıyla işletilmektedir.” dedi.

Doğu-Batı koridorunda kesintisiz demir yolu ulaşımına anlam kazandıran Marmaray’ın, 2013 yılında, Bakü-Tiflis – Kars demir yolunun 2017 yılında, Gebze-Halkalı demir yolunun da 12 Mart 2019 tarihinde açıldığını ifade eden Uygun, “Bunların yanı sıra Ankara – İzmir ve Orta Asya ve İpek Yolu güzergâhının önemli demir yolu akslarından birini oluşturan Ankara-Sivas YHT hattının yapımı devam etmektedir. Ankara-Sivas hattımızda bu yıl içerisinde test seferlerine başlamayı planlamaktayız.

Ayrıca, yapımı planlanan Sivas-Erzincan ve Erzincan-Erzurum-Kars ile Halkalı-Kapıkule hızlı demir yolu projeleri Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattına entegre edilecektir. Böylece Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya ve Orta Asya ülkelerinin ekonomisine ve sosyal hayatına katkı sağlayacaktır.

Bu çalışmalar tamamlandığında, Kars’tan başlayıp Edirne’ye kadar uzanan yüksek hızlı ve hızlı demir yolu ile Türkiye, Avrupa’dan Orta Doğu, Orta Asya, Rusya ve Çin’e kadar yapılacak taşımalar için önemli bir demir yolu koridoru haline gelecektir.” dedi.
2013 yılında çıkarılan kanun ile Türkiye’de demir yolu hatlarında artık özel sektörün taşımacılık yapmasına imkân sağlandığını, dünyada ve Avrupa’da bu alanda faaliyet gösteren firmaların ülkemiz demir yolu altyapısı üzerinde taşımacılık faaliyetinde bulunmasını önemli gördüklerini vurgulayan TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, “Kardeş ülke Azerbaycan ve dostumuz Rusya ile son yıllarda ticaret hacminin arttığı görülmektedir. Bugün itibariyle Rusya ile Türkiye arasında 20 milyon ton’u aşan taşıma gerçekleştirilmekte ve çok daha fazla artış potansiyeli bulunmaktadır.
Bu taşımacılık, Rusya içerisinde ağırlıklı olarak demir yolu ile, Türkiye’den geçişte ise ağırlıklı olarak deniz yolu ile yapılmaktadır.
Burada 3 dost ülkenin demir yolu idareleri olarak; Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının daha aktif hale getirilmek suretiyle Rusya üzerinden 6 milyon tona varan taşımanın yapılması hedeflenmektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin ürettiği ürünlerin Rusya ve orta Asya pazarlarına daha hızlı, güvenli ve ekonomik bir şekilde erişiminin sağlanması da bu bu hattın olumlu katkılarından birisidir.” dedi.
Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, 30 Ekim 2017 tarihinde Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’nın resmi açılışını yaptıklarını hatırlatarak, bu hattın gerek ülkeler gerekse bölge için oldukça stratejik öneme sahip olduğunun altını çizdi.
BTK Hattının Çin’den başlayarak Güneydoğu Asya ülkelerini, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi Orta Asya ülkelerini ve ardından Gürcistan, Rusya Federasyonu gibi komşu ve dost ülkeleri, Türkiye üzerinden Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya bağladığına dikkati çeken Turhan, bu hattın aynı zamanda eski İpek Yolu zamanındaki gibi yeni İpek Yolu üzerindeki ülkelerin de ekonomisine doğrudan katkı yapacağını, Asya-Avrupa arasındaki kesintisiz ulaşım ağının temel bölümlerinden biri olduğunu vurguladı.
Turhan, ekonomik açıdan herkes adına olumlu neticeler doğuracağına inandıkları BTK Hattının öneminin, gerek komşu ülkeler gerekse Asya-Avrupa ticaretinde pay sahibi olan bölge ülkeleri nezdinde gün geçtikçe arttığına işaret ederek, “BTK hattının aktif hale gelmesiyle, küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin ürettikleri ürünler, Rusya ve Orta Asya ülkelerine daha hızlı, güvenli ve ekonomik olarak erişim imkânına kavuşmuş olacaktır.” ifadesini kullandı.



YHT, ‘Demir İpek Yolu’ İle Entegre Hale Gelecek




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı