Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Akkuyu NGS ile ilgili açıklama yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Akkuyu NGS ile ilgili açıklama yaptı

Dergi: 1598       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 03/08/2022      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Akkuyu NGS ile ilgili açıklama yaptı


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili açıklama yaptı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ve yüklenici Titan 2-IC İçtaş konsorsiyumu arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğunu duyurulan bakanlık açıklamasında, Akkuyu NGS'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırımı olduğu kaydedildi.

Söz konusu açıklama şöyle:

"21 Temmuz'da dördüncü ve son reaktörünün temeli atılan Akkuyu NGS'nin ilk reaktörü, Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye girecektir. Türkiye'nin en büyük projesinin hedeflere uygun bir şekilde ilerlemesi için sahada binlerce çalışan büyük bir emek sarf etmektedir. Temel amacımız, uluslararası standartları referans alarak, Nükleer Düzenleme Kurumunun denetim ve onaylarıyla ilk reaktörü projenin takvimine uygun bir şekilde, 2023'te devreye almaktır."

Santralin "yap-işlet" modeliyle inşa edildiği anımsatılarak, yüksek güvenlik standartlarıyla hayata geçirilen santralin, Türkiye'de yerli ve milli nükleer enerji endüstrisinin oluşması için önemli bir birikim sağladığı vurgulandı.

Bugüne kadar 317 öğrencinin nükleer enerji eğitimi için Rusya'ya gönderildiğine değinilen açıklamada, 263 mühendisin eğitimlerini tamamlayarak, Akkuyu NGS'de işbaşı yaptığı, 54 öğrencinin ise Rusya'da eğitimlerine devam ettiği belirtildi.

İnşa ve işletmede ihtiyaç duyulan malzeme, ekipman ve hizmetlerin yerli tedarikinin yaklaşık 6 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşturduğu bildirilen açıklamada, bu durumun nükleer enerji ve beraberinde onu destekleyen alt sektörlerin de yerli teknoloji ve üretim kapasitelerinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağı aktarıldı.

Akkuyu NGS ve yüklenici Titan 2-IC İçtaş konsorsiyumu arasında ihtilafların yaşandığının kamuoyuna yansıdığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu süreçte Bakanlığımız tarafların arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunmuştur. Önceliğimiz, projenin başından bu yana inşaat sahasında hizmet veren bütün yüklenicilerin ve çalışanların aleyhine bir mağduriyet oluşmaması ve projenin zamanında devreye alınmasıdır. Daha önce olduğu gibi, yine bu çerçevede girişimlerimiz sorunların çözümü için devam etmektedir. Taraflara da böyle bir projede daha sağduyulu ve yapıcı bir görev düştüğünü bir kez daha hatırlatmak isteriz."

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6960477434647326720

 



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Akkuyu NGS ile ilgili açıklama yaptı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower