İBB İstavroz Atık Su Tüneli’ni Tamamladı

İBB İstavroz Atık Su Tüneli’ni Tamamladı

Dergi: 1598       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 04/08/2022      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


İBB İstavroz Atık Su Tüneli’ni Tamamladı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü, İstavroz Atık Su Tüneli’ni tamamladı.

Açılış için düzenlene tören; CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

İstanbul’a hizmet etmenin bir onur olduğunu belirten Türkmen, “Bu güzel şehrimizin Anadolu yakasının en önemli ilçelerinden birisi de Üsküdar'dır. Üsküdar'ımızın bu sahil bandının önemli bir sorunu, bugün itibariyle sona ermiş oluyor. Beylerbeyi'nden itibaren Küçüksu'ya kadar devam eden bu atık su projesinin, bugün son etabının tamamlanmasıyla gerçekten önemli bir problemimizi sona erdirmiş oluyoruz. Bu vesileyle bu projeyi tamamlayan, çok önemli bir sorunu gideren kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ekibine, İSKİ Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.

8 kilometrelik bir tünel olarak tasarlanan proje ile ilgili Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, şunları söyledi:

“Bu tünel, ne yazık ki 2016 yılında bir tarihi eser kalıntısı ve tarihi eser çalışması dolayısıyla durmuş idi. 2019 yılı sonlarına doğru Sayın Başkan’ımızla Üsküdar'da Kuzguncuk'ta, Beylerbeyi'nde, Çengelköy'de birlikte bir keşif mahiyetli bir ziyarette bulunduk. Kendilerine buranın çok önemli olduğunu, bir an önce tamamlanması gerektiğini, özellikle Kurban Bayramlarında denizin burada kırmızıya büründüğünü Sayın Başkanımıza arz etmiş idik. Sağ olsun kendileri talimat verdiler. Bu önemli projenin, bu sekiz kilometrelik projenin son etabının süratle tamamlanmasını temin etmiş oldular. Kendilerine huzurlarınızda Üsküdarlılar adına, hemşehrilerim adına, çevreyi sevenler adına teşekkür ediyorum. Buranın devamı mahiyetinde Çengelköy'de devam eden bir proje var. Sağ olsun orayı da yine İSKİ Genel Müdürlüğümüz yapıyor, takip ediyor. Üsküdar Belediyesi olarak, güzel bir iş birliğiyle inşallah o projemizi de tamamlayacağız. Hem Çengelköy'deki bu atık su konusu, hem de Bekar Deresi'ne doğru devam eden Bekar Deresi ıslah projesini de inşallah, yine Sayın Başkanımızın talimatlarıyla, bu dönem tamamlamayı hedefliyoruz.” 

Törende konuşan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa'nın İstavroz Tüneli ile ilgili paylaştığı teknik bilgilere göre; Üsküdar’ın Beylerbeyi, Burhaniye, Kirazlıtepe ve Küplüce mahallelerinde yaşayan yaklaşık 40 bin kişinin ürettiği günlük 13 bin metreküp atık su, bundan böyle Beylerbeyi Sarayı’nın yanındaki İstavroz Deresi’nden İstanbul Boğazı’na akmayacak. 2020 yılı Ekim ayında başlayan çalışmalar kapsamında; 598 metre uzunluğunda ve 2200 mm çapında tünel inşa edildi.

Mevcut atık su kolektör ve şebeke hatlarının tünele bağlantıları da dahil olmak üzere, temmuz ayı sonu itibariyle çalışmalar tamamlandı. Böylece Boğaz’a deşarj olan atık sular, Küçüksu Atık Su Arıtma Tesisi’ne iletilmeye başlandı. Ayrıca, Üsküdar Hamidiye Evvel Cami önü ve Kuzguncuk sahil bölgelerinden yine Boğaz’a akan atık sular, 500 metre uzunluğunda kolektör imalatı yapılarak, Küçüksu Arıtma Tesisi’ne ve Üsküdar Arıtma Tesisi’ne yönlendirildi. Böylece, 128 milyon liralık yatırımla, çok uzun yıllardır İstanbul Boğazı’na akan atık suların deniz deşarjına son verilerek, Kurban bayramlarında kan gölüne dönen boğaz görüntüleri tarihe karışmış oldu.

 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6961193413127909376

 



İBB İstavroz Atık Su Tüneli’ni Tamamladı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı