Perdeli Yapay Sulak Alan Pilot Projesi 2. Yönlendirme Kurulu toplantısı yapıldı

Perdeli Yapay Sulak Alan Pilot Projesi 2. Yönlendirme Kurulu toplantısı yapıldı

Dergi: 1572       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 20/01/2022      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Perdeli Yapay Sulak Alan Pilot Projesi 2. Yönlendirme Kurulu toplantısı yapıldı


Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, 17.12.2021 tarihinde Merkez Proje Müh. Ltd. Şti.Beton Su Müş. Müh. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile sözleşme imzalanarak başlatılan ve tarımsal sulamadan dönen suların doğal arıtım ile kalitesinin iyileştirilmesi ve yeniden kullanımını hedefleyen "Sulamadan Dönen Suların Kalitesinin İyileştirilmesi İçin Perdeli Yapay Sulak Alan Pilot Projesi" kapsamında 18.01.2022 tarihinde Bakanlığın Beştepe Ek Binası 19. Kat Toplantı Salonunda 2. Yönlendirme Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya,  Genel Müdür  Bilal Dikmen, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, Daire Başkanı Yusuf Başaran, Arıtma Çalışma Grubu Sorumlusu Arife Özüdoğru, Tarım ve Orman Uzmanı Osman Özdemir ile çevrimiçi olarak proje danışmanları Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Mehmet Şimşek ile DSİ Genel Müdürlüğü,  Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü'nün temsilcilerinin yanı sıra Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili daire başkanlıklarından katılım sağlandı.

Proje kapsamında kaydedilen gelişmeler ve gelecekteki planlamalara ilişkin Prof. Dr. Sinan Uyanık tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Soru ve cevapların ardından 2. Yönlendirme Kurulu Toplantısı sonlandırıldı.

Projenin başladığı tarihten bu yana, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü yetki alanında bulunan Harran Ovasında gabion çelik perdeli yapay sulak alan 2021 yılı sulama döneminde pilot ölçekli olarak işletildi.. Öncelikli olarak modelleme çalışması yapılıp arazide kurulacak perdelerin sayıları ve aralıkları belirlendi. Önce ahşap perdeler ile işletilen sistemin ardından gabion çelik sepet perdeler ile sistem sulama döneminde işletilmiş, haftalık numuneler alınarak sistemin verimliliği değerlendirildi.

Projenin birinci yılında pilot çalışmada elde edilen deneyimler doğrultusunda projenin ikinci yılında gerçek ölçekli kanal üstü perdeli yapay sulak alan ile kanal yanı perdeli yapay sulak alan sistemi olmak üzere 2 yapay sulak alan inşa edilecek ve her iki uygulamanın etkinliğinin karşılaştırılması yapılacak.

Pilot projede Harran Ovasında elde edilecek sonuçların ülke genelinde tarımdan dönen sulara uygulanması ile birlikte, doğal göllere ve kıyılara nihai olarak beslenen dönen suların kalitesinin arttırılarak sulamada yeniden kullanılması sağlanacak. Bu sayede, hem doğal su kaynaklarımızın korunması sağlanacak hem de dönen sularda bulunan besi maddeleri ile çiftçinin kullanacağı ilave gübre kullanımını da azaltılmış olacak. 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6889818503218634752

 



Perdeli Yapay Sulak Alan Pilot Projesi  2. Yönlendirme Kurulu toplantısı yapıldı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower