Türkiye'nin İkinci Nükleer Santrali İçin Görüşmelere Başlama Aşamasına Gelindi

Türkiye'nin İkinci Nükleer Santrali İçin Görüşmelere Başlama Aşamasına Gelindi

Dergi: 1614       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 21/11/2022      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Türkiye'nin İkinci Nükleer Santrali İçin Görüşmelere Başlama Aşamasına Gelindi


Uluslararası nükleer enerji forumu "Atomexpo 2022" Rusya'nın Soçi kentinde başladı.

Ana teması “Nükleer Baharı: Sürdürülebilir Bir Gelecek Yaratmak” olarak belirlenen forum, 65 ülkeden önde gelen uzmanları bir araya getiriyor. Bu yılki forumda 2.500'den fazla katılımcının yer alacağı 30'dan fazla iş etkinliği planlandı. 

Genel oturumlar, yuvarlak masa toplantıları ve panellerin yer alacağı iki gün sürecek forumda nükleer enerjinin küresel iklim değişikliğinin çözümündeki rolü ile nükleer teknolojilerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına katkısını tartışmak üzere dünyanın dört bir yanından çok sayıda uzman buluşuyor.  Tartışmalarda ayrıca yeşil ve mavi ekonomi, yapay zekanın nükleer enerji endüstrisindeki rolü ve yeri, kapalı yakıt çevrimindeki beklentiler ve sunacağı yeni fırsatlar, modern hayatın getirdiği şartlar karşısında endüstrinin dijitalleşmesinin zorlukları ve bir dizi diğer güncel konu ele alınacak. Forumun düzenlendiği 21-22 Kasım tarihlerinde yaklaşık 40 etkinlik planlanıyor.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 12. Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı "Atomexpo 2022"de, Sinop'ta inşa edilecek ikinci nükleer enerji santralinin yapımı için Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) ile görüşmelere başlama aşamasına gelindiğini açıkladı. 

Türkiye'nin gelecek 30 yıl için enerjide önemli hedefleri bulunduğunu söyleyen Bayraktar, "Sinop için görüşmeler önce Japon hükümetiyle başladı. Şimdi ise Akkuyu NGS'deki ortağımız Rosatom ile görüşmelere başlama aşamasındayız. "dedi.

Nükleer enerjinin karbon emisyonlarını azaltma konusunda önemli bir kaynak olduğunu ifade eden Bayraktar, "İlk tahminlerimize göre en az 16 ile 20 reaktöre ihtiyacımız var ya da Akkuyu NGS'ye ek olarak, yüzyılın başında karbon nötr bir ekonomi olmak için 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var" dedi.

Alparslan Bayraktar, yeni dönemde nükleer enerjide Güney Kore ve ABD'li şirketlerle görüşmelere başlandığını ve üçüncü santral için de Çin hükümetiyle temas halinde olunduğunu aktardı.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev de son dönemde dünyada nükleer enerjiye yönelimin giderek arttığını vurgulayarak, başta Fransa ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin nükleer santrallere yeniden önem vermeye başladığını kaydetti. Lihaçev,  Rusya'nın nükleer santral inşaatında Türkiye, Bangladeş, Macaristan, Mısır ve Afrika ülkelerine öncelik verdiğini belirtti.

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7000509643865108480

 



Türkiye'nin İkinci Nükleer Santrali İçin Görüşmelere Başlama Aşamasına Gelindi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower