Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: 2023 Toplam Bütçe Ödeneği Yaklaşık 181.8 Milyar TL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: 2023 Toplam Bütçe Ödeneği Yaklaşık 181.8 Milyar TL

Dergi: 1614       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 22/11/2022      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: 2023 Toplam Bütçe Ödeneği Yaklaşık 181.8 Milyar TL


 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığın, SHGM, KGM ve BTK’nın  2023 yılı toplam bütçe ödeneğinin yaklaşık 181,86 milyar TL olarak öngörüldüğünü açıkladı.

2023 yılında demiryolu yatırımlarının payı yüzde 64 olacağını vurgulayan Karaismailoğlu, “Yatırım portföyümüzde 3 bin 342 proje var. Bu projelerimizin toplam büyüklüğü 991 milyar 476 milyon TL. Bu projelerde yaklaşık 447 milyar 595 milyonluk nakdi gerçekleşme sağladık” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Türkiye’nin; 4 saatlik uçuş süresiyle, yaklaşık 1.6 milyar insanın yaşadığı, 43 trilyon 200 milyar dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip ve 11 trilyon dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin de merkezi konumunda olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, “Bu stratejik konumumuzun bize yüklediği misyon ile ülkemizi; hava, deniz, kara, demiryolları ve haberleşme sektörleri ile entegre, çok modlu taşımacılık altyapısı sunan uluslararası bir merkez haline getiriyoruz. Bu hedefe ulaşabilmek için ortak akılla ürettiğimiz stratejik hamleler yapıyoruz. Sosyo-demografik veriler, arazi kullanım verileri, ulaştırma sistemleri, altyapı ve turizme ilişkin veriler ışığında hazırladığımız Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımıza ve Kalkınma Planımızı da dikkate alarak ülkemizin bütünsel ve sürdürülebilir kalkınma hamlelerinin saç ayaklarından biri olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

2053 ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK ANA PLANI İLE ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ PLANLADIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak temel faaliyet alanlarının insan, yük ve veri hareketliliğini sağlamak olduğunu kaydeden Karaismailoğlu,  konuşmasına şöyle devam etti:

“Halihazırdaki ihtiyaçlar, beklentiler ve bunların itici gücü olan hedeflerin yanı sıra açığa çıkmamış ihtiyaçları planlamalarımıza daha fazla dahil ediyor; İnsanımıza hizmet sunmak kadar, coğrafi açıdan kalkınmada eşitliğe destek vermek hedefiyle çalışıyoruz. Hazırladığımız 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ile ülkemizin geleceğini planladık. Türkiye’nin Ulaştırma ve Lojistik sektörüne ilişkin belirlediğimiz ulaşım vizyonumuz ile vatandaşlarımızın hareketlilik anlamında gereksinimlerini karşılarken; kıtaları, bölgeleri ve kentleri birbirine bağlayacak, ihracat odaklı gelişimi destekleyerek Türkiye’yi uluslararası bir merkez konumuna getirecektir. Ülkemizin altyapı sistemlerini büyük ölçüde tamamladık. Akıllı yollar inşa ettik. Demiryollarında önemli adımlar attık, çok modlu seyahat planlarını teşvik eden düzenlemeler yaptık. Başta hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin erişilebilirliğini merkeze alan hareketliliği destekleyen politikalar ve uygulamaları hayata geçirdik.”

YENİ BİR ULAŞIM ÇAĞINA GİRİYORUZ

Yeni bir ulaşım çağına girildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, elektrikli akıllı araçlar ve elektrikli şarj istasyonların yaygın olarak kullanılmaya başlanacağını söyledi. “Akıllı araçlar teknolojisi ile araçların birbirleri arasında ve araçların çevreleriyle veri transferi sağladığı otonom sürüş sistemleri için yeni gelişen mevzuatları oluşturmaya ve altyapımızı hazır hale getirmeye devam edeceğiz” diyen Karaismailoğlu, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ulaşım ve haberleşme sektörlerinin her alandaki gelişmenin ana lokomotifleri olarak 2053’e uzanan yolculukta en önemli dinamikleri olacağını belirtti.

2023 YILINDA DEMİRYOLU YATIRIMLARININ PAYI YÜZDE 64 OLACAK

Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı faaliyet alanlarının tümünün, Türkiye’nin bütünsel kalkınması için gereken altyapının temel ayaklarını oluşturduğunu anlatarak, “Bu sorumluluğumuzun farkında olarak, 2003 yılından bu yana, ulaşım ve iletişim alanında çok büyük ve önemli projeleri 1 trilyon 653 milyar 451 milyon TL yatırım yaparak hayata geçirdik. 20 yıllık dönemde yatırım harcamalarımızda yüzde 60’lik pay ile karayolu birinci sırada yer alıyor. Yıllardır ihmal edilen demiryolu sektörünün ulaştırma yatırımlarındaki payı, iktidarlarımız döneminde sürekli artırıldı. Demiryollarının 2013 yılı yatırımlarındaki payı  yüzde 33 iken, 2022 yılında bu oranı yüzde 52‘ye çıkardık. Yatırım planlamalarımıza göre 2023 yılında ise demiryolu yatırımlarının payı yüzde 64 olacak” şeklinde konuştu.

YATIRIM PORTFÖYÜMÜZDE 3 BİN 342 PROJE VAR

Yatırımların daha hızlı tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulabilmesinin son derece önemli olduğunun altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, o nedenle alternatif finansman kaynaklarını da değerlendirdiklerini ifade etti. Bunun için özel sektörün dinamizmini de harekete geçirdiklerini kaydeden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Böylece toplam 374,7 milyar TL’lik Kamu-Özel İş Birliği projesini başlattık. Söz konusu yatırımların yüzde 83’ü tamamlandı. Yapımı devam eden Kamu Özel Sektör İş Birliği projeleri ile 63,7 milyar TL daha yatırımı ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Yatırım portföyümüzde 3 bin 342 proje var. Bu projelerimizin toplam büyüklüğü 991 milyar 476 milyon TL. Bu projelerde yaklaşık 447 milyar 595 milyonluk nakdi gerçekleşme sağladık. Ülke sathında yaklaşık 5000   şantiyede ve hizmet noktasında 700 bini aşan çalışma arkadaşımız ile ülkemize özveri ile hizmet ve eser üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

SON 20 YILDA DEMİRYOLLARINA TOPLAM 346,6 MİLYAR TL YATIRIM YAPTIK

Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören Türkiye’nin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantaja dönüşebilmesi için yarım asrı aşan bir süre ihmal edilen demiryollarında yeni bir atılım başlattıklarını kaydeden Karaismailoğlu, çok modlu taşımacılığın sağlanması amacıyla demiryollarını yeni bir anlayışla ele aldıklarını söyledi. Son 20 yılda demiryollarına toplam 346,6 milyar TL yatırım yaptıklarının altını çizen Karaismailoğlu,  Türkiye’yi hızlı tren işletmeciliği ile tanıştırdıklarını dile getirdi. 1460 kilometre hızlı tren hattının inşa edildiğinin bildiren Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Demiryolu ağımızı yüzde 19 artışla 13 bin 128 kilometreye ulaştırdık. Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir İpek Yolu üzerinden Çin’den ülkemize ulaşan ve Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya giden tarihi İpek Yolu’nu, demiryolu olarak canlandırdık. Rusya Ukrayna savaşı sonrası verimsiz hale gelen kuzey hat olarak bilinen demiryolu hattında, Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen  taşımanın önemli bir kısmının ülkemiz üzerinden orta koridor vasıtası ile gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Demiryollarımızda 2023 yılı yük taşıma hedefimiz, 55,5 milyon ton. Hızlı tren ulaşımını ülke nüfusunun yüzde 46’sına ulaştırdık. Demiryolu hamlemizin en önemli bileşeni, yük ve yolcu taşımacılığının ekonomik ve süratli bir şekilde yapılabileceği hızlı tren ağımızı geliştirmek. Bu kapsamda, 4 bin 262 kilometrelik hattımızın yapımı devam etmektedir. 5 bin 433 kilometrelik hattımızın ise projelerini tamamladık. 4 bin 252 kilometrelik hattın proje çalışmaları devam etmektedir. Ulaştırma ve Lojistik Master Plan öngörülerimiz doğrultusunda projelerimizi önceliklendirerek, çalışmalarımızı ara vermeden sürdürüyoruz.

Ankara-Sivas HT hattının altyapı yapım çalışmalarında yüzde 99,67 fiziki ilerleme sağladık. Kısmi olarak test ve sertifikasyon çalışmaları tamamlandı. Proje, 2023 yılı Nisan ayında tamamlandığında seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecek. Bir başka önemli proje Ankara-İzmir Hızlı Tren hattı. Altyapı çalışmalarında yüzde 54,6 fiziksel ilerleme kaydettik. Ankara-İzmir arasında demiryolu seyahat süresini 3 saat 30 dakikaya düşüreceğiz. Bittiğinde 508 kilometrelik mesafede yılda yaklaşık 13,5 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşımayı hedefliyoruz. Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi, İpek Demiryolu orta koridor güzergahının ülkemizden geçen bölümünün Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalardan birini teşkil ediyor. Projeyle; Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresini 1 saat 30 dakikaya; yük taşıma süresini ise 2 saat 30 dakikaya düşmesini hedefliyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattı altyapı çalışmalarında yüzde 86 ilerleme sağladık. Ankara-İstanbul HT hattına bağlantılı olarak 106 kilometre uzunluğundaki Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattını üst yapı inşasına başladık. Proje tamamlandığında hem Ankara-Bursa, hem de Bursa-İstanbul yaklaşık 2 saat 15 dakika olacak.”

HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ METROLARLA BUGÜNE KADAR 1,2 MİLYAR YOLCU TAŞINDI

Konya – Karaman Hızlı Tren hattının hizmete sunulduğunu dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Karaman – Ulukışla arasında ise altyapı çalışmalarının tamamlandığını ve üst yapı yapım çalışmalarında yüzde 55 fiziki ilerleme sağlandığını açıkladı. Toplam 192 kilometre uzunluğunda Aksaray-Ulukışla-Yenice Hızlı Tren Projesi ile kuzey-güney aksında ihtiyaç duyulan kapasitenin temin edilmiş olacağını aktaran Karaismailoğlu, Mersin’den Gaziantep’e uzanan hızlı tren hattında da çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiğini ifade etti.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “312,5 kilometrelik uzunluğa sahip 2024 yılı sonunda tamamlanması planlanan proje ile Mersin-Adana ile Gaziantep arasında seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecek. Ankara-Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattımızla 1,5 milyon Kayserili vatandaşımızı HT hattına dahil ediyoruz. Bu hattımızın da ihalesini yaptık. Sözleşmesini imzaladık. Gebze-YSS Köprüsü- İstanbul Havalimanı-Halkalı Hızlı Tren Projemizin de üzerinde önemle duruyoruz. Lojistik faaliyetlerin, üretimin büyümesi ve gelişmesinde son derece önemli. Planladığımız 26 lojistik merkezden; 13’ünü işletmeye aldık. 4’ünün yapımı devam ediyor. Bugüne kadar toplam 345,1 kilometre kent içi raylı sistem hattını tamamlayıp milletimizin hizmetine sunduk. 4 ilde üstlendiğimiz 7 metro projesiyle Türkiye ekonomisine 22,8 milyar TL katkı sağladık. Hayata geçirdiğimiz metrolarla bugüne kadar 1,2 milyar yolcu taşındı. 373 milyon saat zamandan, 342 bin ton yakıttan tasarruf ettik. Karbon emisyonunda 190 bin ton azalma sağladık” diye konuştu.

6 İLDE DAHA YAPIMI SÜREN 12 PROJEMİZ VAR

6 ilde daha yapımı süren 12 projenin olduğuna vurgu yapan Karaismailoğlu, bu projelerin bitmesiyle ekonomiye yılda 11,1 milyar TL katkı sağlamalarının yanı sıra 146 milyon saat zamandan, 136 bin ton yakıttan tasarruf edileceğini bildirdi. Kent içi raylı sistemler sayesinde özellikle büyükşehirlerde yaşanan trafik tıkanıklıklarının çözülürken, karbon emisyonunda da yılda 73 bin ton azalma olacağını kaydeden Karaismailoğlu, “İstanbul’da Marmaray, Ankara’da Başkentray, İzmir’de İZBAN vatandaşlarımıza hizmet veriyor. GAZİRAY projesinin açılışını 5 Kasım 2022 tarihinde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştirdik. 25,5 kilometrelik 16 istasyonlu GAZİRAY Gaziantep’e hayırlı olsun” dedi.

GAYRETTEPE - KAĞITHANE ARASINI 2023 YILI NİSAN AYINDA İŞLETMEYE AÇACAĞIZ

Metro hatlarındaki çalışmalara da değinen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“2012 yılında Kadıköy-Kartal kesimini, 2016 yılında Kartal-Pendik kesimini açtığımız Metro hattımızın, Sabiha Gökçen-Pendik Kaynarca Kesimini de 2 Ekim 2022 tarihinde vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 7,4 kilometre uzunluğundaki bu hattımız da İstanbulumuza hayırlı uğurlu olsun. Saatte 120 km ile Türkiye’nin en hızlı metrosu ünvanına sahip, dünyanın sayılı metrolarından olacak 37,5 kilometrelik Beşiktaş (Gayrettepe)-Kağıthane–Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosu’nun, Kağıthane-Havalimanı kesiminin yapımını tamamlandık. Sinyalizasyon testleri biter bitmez önümüzdeki günlerde açacağız. Gayrettepe - Kağıthane arasını ise 2023 yılı Nisan ayı itibariyle işletmeye açacağız. BaşakşehirÇam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metrosu’nun yapımını tamamladık. Hastanenin yolunu yapmayan İBB metro hattını da yapmayacaklarını Bakanlığımıza bildirince: ‘Hastaneye ulaşım hayat meselesidir, siyasi kavgaya alet edilemez’ dedik. Bakanlığımız bu projeyi devraldı. Yüzde 5 seviyesinde olan fiziki ilerlemeyi 28 ay zarfında yüzde 99 seviyesinin üzerine getirdik yakında açıyoruz. İstanbul’daki bir başka projemiz ise mevcut Kirazlı - Başakşehir Hattının doğrudan Bakırköy İDO ile bağlantısını sağlayacak Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören–Bağcılar(Kirazlı) Metrosunun, yüzde 72’ye yakın fiziki gerçekleşmesi var. Hattı 2023 yılında hizmete alacağız. Bir diğer hattımız da 31,5 kilometrelik Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu. Tünel kazma işimizin yüzde 80’ini tamamladık. Projenin tamamını da 2023 yılında bitirmeyi planlıyoruz. Kazlıçeşme–Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni nesil ulaşım projelerinde çalışmaları da devam ediyor. 2023 yılı ilk yarısında tamamlamayı hedefledik. Altunizade-Çamlıca-Bosna Bulvarı Metrosunun çalışmaları son hızla devam etmekte olup, 2024 yılının ilk yarısında tamamlanması hedeflenmektedir. Ankara’da; Atatürk Kültür Merkezi-Gar-Kızılay hattını 2023 yılı başında açacağız. Kocaeli’de; Gebze Sahil- Darıca OSB metrosunun, ilk etabını Mayıs 2023’de; tamamını 2024 başında hizmete açacağız. Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattında çalışmalarımız devam ediyor. Kayseri, Anafartalar- HT Tramvay Hattını yılsonu hizmete alıyoruz. Bursa, Emek-Şehir Hastanesi Raylı Sistem hattıyla Bursamıza kolay ve konforlu ulaşım sağlanacak. Konya, şehir içi raylı sistem ağının geliştirilmesi için çalışıyoruz.” 

DEMİRYOLU ARAÇ İHTİYACIMIZ 17,4 MİLYAR EURO

TÜRASAŞ ile demiryollarında yerli üretim altyapı kapasitesinin geliştirildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, TÜRASAŞ’ın ürettiği milli elektrikli trenlerin kullanılacağını ve 2 tren setinin testlerinin tamamlanmak üzere olduğuna dikkati çekti. Karaismailoğlu, “Türkiye Raylı sistem sektöründe, demiryolu araçlarının üretiminde, lokomotif kurum olma hedefiyle sektör paydaşlarını bir çatı altında toplayarak, sinerji yakaladık. Böylelikle raylı sistemler sektöründe milli tasarıma sahip ürünleri geliştirip, bu ürünleri dünya pazarına açıp, marka değerine kavuşturuyoruz. Milli Tren Setleri üretimi çalışmalarından edinilen tecrübeler ile 225 km/saat hızında tren setimizin proje çalışmalarına başladık. Dizel, elektrikli lokomotif, demiryolu bakım araçları, demiryolu araçlarının modernizasyonları, tren kontrol yönetim sistemi, vagon, dizel motor üretimlerine devam edilirken aynı zamanda milli demiryolu araçlarının geliştirilmesi için çalışmaları yürütüyoruz. Milli tasarım ve ileri teknoloji ile Elektrikli Ana hat Lokomotif üretiminde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması için çalışmalar devam etmektedir. 1960 yılında TCDD mühendislerince Devrim otomobilinin üretildiği Eskişehir’deki fabrikamızda E5000 Projesi için Elektrikli Ana hat Lokomotif imalatına ilişkin yerli, milli üretim çalışmalarımız devam ediyor. Adapazarı’ndaki fabrikamızda  üretilecek Milli Metro Projesi araçları ilk olarak GAZİRAY Projesi’nde kullanılacaktır. 2035’e kadar yaptığımız planlamada demiryolu araç ihtiyacımız 17,4 milyar Euro, Buna göre üretim planlamalarımızı yürütüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

HABERLEŞME SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ 266 MİLYAR TL’YE ERİŞTİ

Haberleşme sektörünün sektör büyüklüğünün geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 41 artarak yaklaşık 266 milyar TL’ye eriştiğini dile getiren Karaismailoğlu, mobil abone sayısının yaklaşık 91 milyon seviyesine ulaştığını bildirdi. 4.5G hizmetinden faydalanan abone sayısının  83,4 milyonu aştığının altını çizen Karaismailoğlu, 2003 yılında 23 bin olan geniş bant abone sayısının bugün  91,3 milyonu bulduğunu söyledi. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve Siber Olaylara Müdahale Ekipleri ile (SOME) Siber olaylara 7/24 müdahale edildiğinin altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği içinde ‘Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planını (2020-2023)’ hazırlandık. Kamu kurumları arasındaki veri trafiğinin daha güvenli yapılabilmesi amacıyla kamuya özel sanal bir ağ olan KamuNet’i kurduk. Kamu kurumları arasında 1300’den fazla hizmet, KamuNet üzerinden sağlanıyor. Evrensel hizmet projeleri ile 2 bin 575 yerleşim yerine 4,5G hizmeti götürdük. Ayrıca tamamen yerli ve milli imkanlarla yapılan çalışmalar neticesinde ULAK 4.5G baz istasyonunu geliştirdik. Yüzde 40’ı yerli baz istasyonumuz ULAK’tır. 

Yine kırsal bölgelerde 2 bin 97 yerleşim yerine sabit ses ve internet hizmeti için Bakanlık olarak altyapılarımızı kurduk. Bunlara ilave olarak; yeni 930 yerleşim yerine mobil genişbant internet hizmetinin sunulmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G altyapısında ihtiyaç duyulan, anteninden çekirdek şebekesine kadar tüm ürünlerin, yerli ve millî imkanlarla geliştiriliyoruz” ifadelerini kullandı.

E-DEVLET KAPISINI KULLANAN KİŞİ SAYISI  60 MİLYONU AŞTI

Vatandaşların daha şeffaf bir şekilde kamu hizmetinden faydalanmasına katkı sağlayan E-Devlet Kapısı ile 890 kurumun 6 bin 718 hizmetini vatandaşlara elektronik ortamda sunulduğunu aktaran Karaismailoğlu, E-Devlet kapısını kullanan kişi sayısının  60 milyonu aştığını duyurdu. “Vatandaşlarımız artık kamu binalarına gitmeden sadece tek tıkla, birçok hizmete kolaylıkla erişebiliyor” diyen Karaismailoğlu, sadece ikametgah belgesi sorgulama ile  2022 yılı ilk  8 ayında toplam  651 milyon TL tasarruf sağlandığına işaret etti.

TÜRKSAT 6A’YI 2023 YILI SON ÇEYREĞİNDE UZAYA FIRLATMAYI PLANLIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, ulaşım sistemini akıllı hale getirme çalışmalarının da sürdüğünün altını çizerek, “İnsan ve Çevre Odaklı Ulaşım Sistemi kurmak üzere Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgemiz doğrultusunda; AUS altyapısının geliştirilmesi, sürdürülebilir akıllı hareketliliğin sağlanması, yol ve sürüş güvenliğinin sağlanması, yaşanabilir çevre ve bilinçli toplum oluşturulması, veri paylaşımı ve güvenliğinin sağlanması olarak 5 stratejik amaca yönelik çalışmalarımız devam ediyor. 182 yıllık tecrübesi ile tarihimizin önemli miraslarından PTT, güçlü kadrosu ile hizmetlerini vatandaşlarımıza ekonomik, hızlı, güvenli ve kaliteli bir şekilde sunuyor. Türkiye Kart Projesi ile ülke genelinde tüm toplu ulaşım araçlarında kullanılabilecek bir ulusal e-ödeme kart sisteminin geliştirilmesi sayesinde tek bir kart ile ulaşım, para transferi, alışveriş gibi ihtiyaçların karşılanmasını amaçlıyoruz. Uydu haberleşme hizmetleri; dışa bağımlı olmadan, kesintisiz ve güvenli bir şekilde sağlanıyor. Türksat 5A’yı 8 Ocak 2021 tarihinde uzaya göndererek, 28 Haziran 2021 tarihinde hizmete aldık. 5B  de 19 Aralık 2021’de SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlattık ve 14 Haziran 2022 tarihinde hizmete aldık. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projelerinden biri Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A’yı da 2023 yılı son çeyreğinde uzaya fırlatmayı planlıyoruz” diye konuştu.

DENİZ TİCARET FİLO SIRALAMASINDA 15’İNCİ SIRAYA YERLEŞTİK

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin denizci kimliğini ön plana çıkarmak için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, bu doğrultuda yürütülen çalışmalarla; deniz ticaret filo sıralamasında 15’inci sıraya yerleşildiğini söyledi. Zamanın gereği olarak büyük ölçekli liman projelerine devam ettiklerini belirten Karaismailoğlu, “Ro-Ro ve kabotaj taşımacılığında yakaladığımız büyümeyi devam ettireceğiz. Dünya ticaretinde payımızı artırmak için Türk Bayraklı gemilerimizin standartlarını üst seviyede tutuyoruz. Uluslararası liman sayımızı 152 den 217’ye çıkardık. Bu limanlarda elleçlediğimiz yük miktarı 190 milyon tondan, yaklaşık  526 milyon tona çıktı. Denizciliğimizi desteklemek için altyapı yatırımlarına da devam ediyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz, 25 Milyon Ton/yıl kapasitesi ile Filyos Limanı Karadeniz’in çıkış kapısı oldu. Ayrıca doğalgazımızın lojistik merkezi Filyos limanı oldu. Bir başka liman projemiz, Rize İyidere Lojistik Limanının yapımına devam ediyoruz. 2003- 2022 Eylül ayı arasında 28 İlde 90 kilometre sahil düzenlemesi yaptık. Tersanelerimizde teknolojik gelişimlere uyumlu, güvenli ve çevreye duyarlı gemiler inşa ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu

KANAL İSTANBUL İLE ÜLKEMİZ KÜRESEL TİCARETTE DAHA ETKİN ROL OYNAYACAK

1930’lu yıllarda, Türk Boğazlarından yılda geçen gemi sayısının 3 bin seviyelerinde olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “Günümüzde ise yılda ortalama 40 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı’ndaki; gemi trafiğindeki artış, gemi boyutlarının büyümesi ve özellikle tehlikeli maddeleri taşıyan tanker geçişlerinin artması, dünya mirası İstanbul üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturuyor. 54 iskelede günde 500 bin yolcu taşıyan şehir içi vapur ve feribotlar içinde çok ciddi kaza riski söz konusu. İstanbul Boğazı’nı kullanan gemilerin güvenli geçişi için yıllık kapasitesinin 25 bin olduğu düşünüldüğünde; bugün yaklaşık 40 bin olan trafik yükünün İstanbul Boğazı’nın seyir, can, mal ve çevre güvenliğini nasıl tehdit ettiği ortadadır. Dünyadaki ticaret hacmi ve bölge ülkelerindeki gelişmeler dikkate alındığında 2050’li yılarda boğazdan geçecek gemi sayısının 78 bine ulaşacağı öngörülüyor. Mühendislik çalışmalarında 204 bilim insanının görev aldığı Kanal İstanbul Projesi, tamamlandığında başta İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlaması ve Boğazın tarihsel ve kültürel dokusunu korumasının yanı sıra; Boğaz giriş ve çıkışlarında günleri bulan beklemeleri azaltacaktır. Kanal İstanbul ile ülkemiz küresel ticarette daha etkin rol oynayacak. Kanal İstanbul’un Sazlıdere kesimininde geçişini sağlayacak, Sazlıdere Köprüsünün inşası devam ediyor. Ayrıca, Kapıkule – Halkalı Hızlı Tren Projemizin; Kanal İstanbul’un altından geçecek şekilde tünelli olarak projelendirdiğimiz Halkalı-Ispartakule kesiminin de inşasına başladık.  Dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler, değişen iktisadi yönelimler ve ülkemizin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bu stratejik hamlemiz; ülkemizi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek hem bölgesinde hem de dünya ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi yapacak” şeklinde konuştu.

HAVALİMANLARI TOPLAM YOLCU TRAFİĞİ SIRALAMASINDA AVRUPA ÜLKELERİ İÇERİSİNDE 2’NCİYİZ

Dünyanın Transit Merkezi olabilecek potansiyele sahip olan Türkiye’de, bu avantajı değerlendirmek için 2002’den bu yana havacılık politikası çerçevesinde etkili çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Karaismailoğlu, havacılığa yapılan yatırımlar ve bu alandaki düzenlemeler sayesinde Türkiye’nin, dünya ortalamasının üzerinde büyüme performansı gösterdiğini dile getirdi. Havacılıktaki gelişmelerin göstergelere de yansıdığının altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Ülkemiz, Avrupa ve Dünya havalimanları toplam yolcu trafiği sıralamasında; Dünya’da 6’ıncı sıraya; Avrupa ülkeleri içerisinde 2’nci sıraya yükseldi.  Türk Sivil Havacılığındaki gelişim sayesinde dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerin başında yer alıyoruz. 2003 yılında 50 ülke ile 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken, bugün 130 ülkede 341 noktaya ulaştık. Türk Sivil Havacılığında küresel anlamda ses getiren yeni bir dönemi de İstanbul Havalimanı ile başlattık. Engelsiz ve yeşil havalimanı olarak yapımı gerçekleşen projemiz sayesinde dünyanın en büyük havalimanlarından biri gözbebeğimiz İstanbul’da hizmete girmiş oldu. Yıllık 6 milyon yolcu kapasiteli Gaziantep Havalimanı Yeni Terminal Binasını hizmete açtık. Yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli Tokat Havalimanı’nı hizmete açtık. Önemli bir hizmeti üstlenen Rize-Artvin Havalimanı’nı 14 Mayıs’ta hizmete açtık” şeklinde konuştuk.

İSTANBUL HAVALİMANI AVRUPA’DA 1’İNCİ

Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Antalya Havalimanı’nda, devletten bir kuruş çıkmadan yapılacak olan 765 milyon 252 bin 109 euro yatırımı başlattıklarını, 25 yıl işletme süresi karşılığı olarak KDV dahil toplam 8 milyar 555 milyon Euro kira alacaklarını dile getiren Karaismailoğlu, “Kira bedelinin yüzde 25’i, 2 milyar 138 milyon 750 bin Mart 2022 tarihinde devletimizin kasasına girmiştir. Yozgat Havalimanı ve Bayburt Gümüşhane Havalimanı projelerimizin çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Çukurova Havalimanını Yap-İşlet-Devret modeli ile hayata geçiriyoruz, yapımı hızla devam ediyor. Şubatta ayında açmayı planlıyoruz. Kayseri’ye ve Malatya’ya yeni terminal binaları kazandırıyoruz. 2021 yılında da İstanbul Havalimanı, Avrupa yolcu trafiği sıralamasında 1’inci sırada yer aldı. Bu İstanbul Havalimanı’nın ne kadar vizyoner bir yatırım olduğunu ortaya koyuyor. İstanbul Havalimanı Avrupa’da 1’inci, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Avrupa’da 6’ncı, Antalya Havalimanı ise Avrupa’da 9’uncu sırada yer aldı.

İstanbul havalimanı bu yıl 10 ayda ağırladığı toplam 54 milyon yolcu, 351 bin uçuşu ve hizmet kalitesiyle dünyanın en iyi havalimanları arasında bir numaraya yükseldi” dedi.

BÖLÜNMÜŞ YOLLAR SAYESİNDE YILLIK  YAKLAŞIK 55 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLIYORUZ

Karayolu için belirlenen politikalar çerçevesinde yatırım ve faaliyetleri yaptıklarını, projeleri hızla tamamladıklarını anlatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, yolları daha güvenli ve konforlu hale getirdiklerini söyledi. Türkiye’nin zor coğrafi koşullarını tüneller, köprüler ve viyadüklerle aştıklarını aktaran Karaismailoğlu, bölünmüş yol uzunluğunu 28 bin 816 kilometrenin üzerine çıkardıklarını kaydetti. 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol inşaatının da devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, “Böylece; trafik güvenliğini artırarak kazalardaki ölüm oranını düşürdük, taşıt işletme giderlerinde tasarruf sağladık, seyahat konforunu artırdık ve süresini kısalttık. Ortalama hızı ise 40 kilometreden 88 kilometreye çıkardık. 2003-2021 yılları arasında araç sayısı 8 milyondan 26 milyona çıkarken, altyapı geliştirme çalışmalarımız sayesinde can kaybını yüzde 80 düzeyinde azalttık. Yapılan yatırımlar trafiğin akıcı bir şekilde devamını, dolayısıyla ülkenin ticari ve sosyal hayatının sürdürülebilirliğini temin ediyor. Çalışmalarımızın somut olumlu çıktılarını da görüyoruz. Trafik hacmindeki yükseliş karşısında sağladığımız tasarruf da artıyor. 28 bin 816 kilometre bölünmüş yol sayesinde yıllık  yaklaşık 55 milyar TL tasarruf sağlıyoruz. Yaklaşık  yılda 5 milyon ton daha az CO2 emisyonu gerçekleşiyor. İş gücünden ise yaklaşık  670 milyon saat, bir başka deyişle yıllık 27 milyar 293 milyon TL tasarruf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜNEL UZUNLUĞUNU 12 KAT ARTTIRDIK

2003 öncesi ülke genelinde 50 kilometre toplam karayolu tünelinin olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Yarın itibariyle su tutmaya başlayacağımız Yusufeli Barajı çevresinde sadece 56 kilometre tünel yaptık. Tünel uzunluğunu 12 kat artırarak  663 kilometreye çıkardık. 458 km uzunluğunda 127 adet karayolu tüneli çalışması devam etmektedir. Marmara Bölgesi’nde oluşturulan otoyol ringinin önemli bir parçası olan  400 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu ile transit ve yük trafiğini İstanbul-Kocaeli Sakarya şehir merkezinden uzaklaştırmış olduk. Avrasya Tüneli’nden bu güne kadar 67,7 milyon araç geçti. Günlük 130 bin aracın geçtiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve günlük 60 bin aracın geçtiği Avrasya Tüneli olmasaydı; İstanbul trafiği Tamamen kilitlenmiş, kıpırdamaz hale gelmiş olacaktı. Önemli projelerimizden bir diğeri olan 426 kilometre uzunluğunda, üzerinde Osmangazi Köprüsü’nün de yer aldığı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu hizmete sunduk. Projenin tamamlanması ile İstanbul-İzmir arası 100 kilometre kısaldı ve ulaşım 8 buçuk saatten 3 buçuk saate indi. İstanbul-İzmir Otoyolu yapılmamış olsaydı; eski yol kapasitesini doldurduğundan, seyahat hızı 40 km/saatin altına düşecek, seyahat süresi ise 8,5 saat düzeyinden 14 saate çıkacaktı. Günde ortalama 55 bin aracın geçtiği Osmangazi Köprüsü olmasaydı; saatler süren feribot yolculuğunun bile yüzde 80’i yapılamayacaktı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de üzerinde yer aldığı Malkara-Çanakkale Otoyolu bağlantı yolları dahil 101 kilometredir. 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en büyük orta açıklığa sahip asma köprüsü  ve otoyolla İstanbul-Çanakkale arası saatler süren yolculuklar 2,5 saatte inerken, Çanakkale Boğazı 6 dakikada geçiliyor. Ankara-Niğde Otoyolu, toplam 330 kilometre uzunluğunda olan otoyolunun tamamını hizmete açarak Edirne’den Şanlıurfa’ya kesintisiz bir otoyol ağı oluşturduk” şeklinde konuştu.

PROJELERİMİZ ESER SİYASETİNİN EN ÖNEMLİ ÇIKTILARINDANDIR

Türkiye’nin dört bir yanında her gün bir yenisi eklenilen projelerin eser siyasetinin en önemli çıktılarından olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, önemli projelerden 163 kilometrelik Aydın-Denizli Otoyolu Projesini de hayata geçirdiklerini söyledi.  Karaismailoğlu, “Yaptığımız otoyol, bölünmüş yol, BSK ve diğer çalışmaların yanında önemli bir konu da fiziki ve geometrik iyileştirmelerdir. Yol güvenliği ve kesintisiz ulaşım için gerçekleştirdiğimiz çalışmalar da araç filomuzu sürekli yeniliyor, vatandaşlarımızın 7/24 güvenli ulaşımını sağlamak için özverili bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Kısa bir zaman sonra otonom araçlarla yollarda seyretmeye başlayacağız. Biz de ulaşım planlamamızı ortaya çıkan ve gelişen teknolojik gelişmelere göre şekillendiriyoruz. U-ETDS Projesi ile Ülkemizde karayolu taşıma faaliyetinde bulunan firmaların yaptıkları faaliyetlerin anlık olarak elektronik bir şekilde takip edilebilmesi ve kayıt altına alınabilmesi sağlandı” dedi.

YATIRIMLARIMIZIN GSYH’YA 548,5 MİLYAR DOLARLIK ETKİSİ OLDU

2003-2021 yılları arasında yapılan 183,7 milyar dolarlık yatırımların; yatırım ve faaliyet dönemindeki ekonomik etkileri ile faaliyet dönemindeki tasarruf etkilerini de paylaşan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“2003- 2021 yılları arasında bu yatırımların Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya toplam  548,5 milyar dolar ve üretime  1 trilyon 139 milyar dolarlık etkisi oldu. Bu yatırımların toplam istihdama etkisi de yıllık ortalama  995 bin kişi olarak gerçekleşti. Yatırımlarımız sayesinde ülkemizin hem beşeri hem de maddi kaynaklarının verimli kullanılması sonucu yılda 28 milyar dolar tasarruf elde edilmektedir. Emniyetli ulaşım altyapıları ile ölümlü kazaların azalması sayesinde yılda ortalama 13 bin 100 hayat kurtardık. Ulaştırma ve altyapı yatırımları, Türkiye gibi hızlı gelişen, büyüyen bir ekonominin temelini oluştururlar. Biz açılışını yaptığımız her proje ile gurur duyduk ama asla bununla yetinmedik. 10 yıllar sonrasını planladık. Halkımıza hep daha iyisini, daha faydalısı sunmak için çalıştık.  Bu rakamlar da sağladığımız faydanın ispatıdır. Avrupa'yı 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta haline getirmeyi hedefleyen Yeşil Mutabakat’a yönelik Ulusal Yeşil Mutabakat Eylem planı çerçevesinde, sürdürülebilir ve akıllı taşımacılık, yeşil denizcilik ve yeşil liman uygulamaları ile demir yolu taşımacılığının daha da geliştirilmesini hedefliyoruz.

Türkiye yüzyılının yapı taşını oluşturan ulaştırma sektörü;  lojistik, dijitalleşme ve mobilite odağında. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ‘Güçlü, Büyük Türkiye’ hedefine ulaşacaktır.”

Türkiye’nin adını dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yazdırmak için; karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme sektörleri Master Planları çerçevesinde kısa (2023), orta(2035) ve uzun(2053) vadede belirledikleri çalışmaları sürdüreceklerini vurgulayan Karaismailoğlu, karayolu sektöründe: çevresel etkileri azaltan, enerji verimliliğini artıran, tarihi ve kültürel varlıkları koruyan sektörel bir yapı inşa ettiklerini aktardı.

2053 hedef yılına gelindiğinde taşınan yük miktarı artmasına karşın, karayolunun yıllık yük taşımacılığı payının yüzde 72’den yüzde 57’ye düşeceğinin altını çizen Karaismailoğlu, “Akıllı ve otonom teknolojiler ile donatılmış, hızlı, emniyetli yol altyapısı ile kaza oranları daha da azaltılacak, Karayollarında fosil yakıt yerine elektrikli ve alternatif enerji kullanımı daha da artacaktır. 2053 yılına kadar otoyol uzunluğunu 8 bin 325 kilometreye, bölünmüş yol uzunluğunu 38 bin 60 kilometreye ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

LOJİSTİK MERKEZLERİN DEMİRYOLU ENTEGRASYONLARINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çalışmaları kapsamında; hatların tamamını elektrikli ve sinyalli hale getireceklerini, demiryolunda enerji verimliliğini artıracaklarını, hızlı tren ağını yurt genelinde yaygınlaştıracaklarını belirten Karaismailoğlu, Lojistik merkezlerin demiryolu entegrasyonlarını hayata geçireceklerini dile getirdi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “2053 hedef yılına geldiğimizde; hızlı tren bağlantısına sahip olan il sayısı 8’den 52’ye yükselecek;

yıllık yolcu taşımacılığı 19,5 milyondan 269,8 milyona çıkacak. Yıllık yük taşımacılığı 55 milyon tondan 448 milyon tona ulaşacak. Sürdürülebilir, serbestleşen, ekonomik olarak karlı, demiryolu sektörü gelişecek. Sektördeki değişen mega trendlerle uyumlu ve sektör dinamiklerini esas alan demiryolu altyapısı oluşturulacak. Toplam enerji ihtiyacının %35’i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacaktır. Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’na göre ülkemizde mevcut 13 bin 128 kilometre olan demiryolu hat uzunluğumuzu, 2053 yılına kadar 28 bin 590 kilometre çıkartmayı planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

2053’TE 5G TEKNOLOJİSİYLE YÜZDE 100 ORANINDA NÜFUS KAPSAMASI SAĞLANACAK

Hayata geçirilen projeler ile havalimanı ağını ülke geneline yaygınlaştırdıklarının altını çizen Karaismailoğlu, sektör de başarılı KÖİ uygulamalarına devam edeceklerine vurgu yaptı. 210 milyon olan yolcu sayısının 2053 hedef yılında 344 milyona yükseleceğine işaret eden Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“Denizyolu sektöründe; dünya’da büyüyen ve gelişen, ülkemiz üzerinden geçen ekonomik ulaşım koridorlarını geliştirecek Kanal İstanbul gibi denizyolu ve liman atılımları gerçekleştirilecektir. Türk gemi sanayisi rekabet gücünün ve marka değerinin artıracak adımlar atılmaya devam edilecektir. 2053 yılına kadar çeşitli liman genişletme projelerinin yanı sıra Liman tesisi sayısı 217’den 255’e çıkarılacak. Haberleşme sektöründe; etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesi sağlanarak, ülke genelinde yaygın Fiber ve Genişbant altyapısının kullanımı hedeflenmektedir. Yenilikçi haberleşme teknolojilerinde yerli ve milli üretim desteklenecek ve siber güvenliğin geliştirilmesi önceliklendirilecektir. 2053’te

5G teknolojisiyle yüzde 100 oranında nüfus kapsaması sağlanacak, 6G altyapısı hazırlanmış olacak. Fiber hat uzunluğu tüm ülke sathında yaygınlaşmış olacak, Fiber hat uzunluğu 1,5 milyon kilometreye ulaşacaktır. Milli güvenliğin bir parçası olan siber güvenlik alanında dünya genelinde bir marka haline gelinecek, Genişleyen uydu filosu ve uluslararası iş birlikleriyle Türkiye, küresel ölçekte hizmet verebilen dünyanın en büyük 10 uydu operatöründen birine dönüştürülecektir. Tüm bu hedeflerimiz için oluşturduğumuz yatırım planı doğrultusunda Türkiye’nin geleceği için 198 milyar dolarlık yatırım planladık. Bu yatırımlar sayesinde Milli gelire 1 trilyon dolar, üretime 1 Trilyon 935 milyar dolar, istihdama 27 milyon kişi katkı sağlayacağız.”

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu; bakanlığın, SHGM, KGM ve BTK’nın  2023 yılı toplam bütçe ödeneğinin yaklaşık 181,86 milyar TL olarak öngörüldüğünü açıkladı.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7000877079411978240

 



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: 2023 Toplam Bütçe Ödeneği Yaklaşık 181.8 Milyar TL




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower