Türkiye-Çin Ekonomi İlişkilerinin Değerlendirildiği Kuşak ve Yol Finansal İş Birliği Forumu Yapıldı

Türkiye-Çin Ekonomi İlişkilerinin Değerlendirildiği Kuşak ve Yol Finansal İş Birliği Forumu Yapıldı

Dergi: 1598       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 05/08/2022      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Türkiye-Çin Ekonomi İlişkilerinin Değerlendirildiği Kuşak ve Yol Finansal İş Birliği Forumu Yapıldı


Çin'in Ankara Büyükelçiliği ev sahipliğinde,ICBC Turkey ve İstanbul Çinli İş Adamları ve Sanayicileri Derneği destekleriyle  Türkiye-Çin ekonomi ilişkilerinin değerlendirildiği Kuşak ve Yol Finansal İş Birliği Forumu gerçekleştirildi.

Forum, enerji, teknoloji, finans, eğitim ve benzeri alanlardaki gelişmelerin ele alındığı konuşmalar ve panellerle sektörün önde gelen isimlerini ağırladı.

Panellerin ilkinde enerji, altyapı ve teknoloji projelerine yapılan yatırımlara paralel ekonomik büyüme ve inovasyonun artması ele alındı. Panelde, Tianchen Grubu Genel Müdürü Zhou Yanquan, Huawei Genel Müdür Yardımcısı Liang Dongbo, Limak Yatırım Yapılandırılmış ve Kurumsal Finans Direktörü Kerem Güzel Kalyon Grup Proje Finansman Direktörü Nihal Yüksel ve Rönesans Holding Finansal Strateji Direktörü Necati Arıcı konuştu. Panelde, Türkiye ve Çin arasındaki enerji, teknoloji, altyapı ve ulaşım sektörlerinde birlikte gerçekleştirilen projeler paylaşıldı.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde Türkiye ve Çin arasındaki kültür ve insan ilişkilerinin ele alındığı ikinci panelde Hong Kong Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Cai Hongbin, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir, Fusion Fund Ortağı Cheng Xiaowei ve İstanbul Üniversitesi Kitlesel Fonlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Serhat Yanık kültürel farklılıklar ve ortaklıkları ele aldı. Panelde, ilk kez 2013’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından hayata geçirilen Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin kültürel açıdan yansımaları ve fırsatları değerlendirildi.

Türkiye ve Çin arasındaki entegrasyona bankacılık açısından stratejik bakışın ele alındığı üçüncü ve son panelde, International Credit Rating Co. Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Mao Zhenghua, DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz, Akbank Uluslararası Bankacılık ve Kurumsal Yatırımcılar Bölüm Başkanı Batuhan Tufan ve Double Bridge Group Yönetim Kurulu Başkanı Wu Gang görüşlerini paylaştı. Türkiye-Çin arasındaki bankacılık alanında gelişen iş birlikleri ve fırsatlar yorumlandı.

2013 yılından bu yana Asya ile Avrupa arasındaki eski ticari yollarının yeniden canlandırılmasına yönelik hayata geçirilen Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamındaki gelişmeleri değerlendirmek için düzenlenen etkinliğe, Türk finans, sanayi ve ticaret alanlarından ve akademi dünyasından önde gelen isimlerin yanı sıra Çin ile Türkiye’den tanınmış şirketlerin temsilcilerinden oluşan yaklaşık 150 kişi katıldı. 

Etkinlik, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Kaymak ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Bakanı Müsteşarı Liu Yuhua’nın konuşmalarıyla başladı.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Kaymak, “Türkiye olarak, Kuşak Yol Projesi'nin finansal entegrasyon hedefi ile aynı doğrultuda, İstanbul Finans Merkezi’nin pek çok yabancı ve uluslararası finansal kuruluşa ev sahipliği yapması ve küresel finans için Avrupa ile Asya arasında bir merkez olmasını hedeflemekteyiz. İstanbul Finans Merkezi’nin temelinde iki odak noktası bulunuyor. Bunlar Katılım Finans ve Finansal Teknoloji alanlarıdır. Finteklerin, ikili finansal ilişkilerimizi yeni bir boyuta taşıyabileceği kanaatindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Bakanı Müsteşarı Liu Yuhua ise Türkiye ve Çin arasındaki dostluğa dikkati çekerek, “Bugün Türkiye ve Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 51. yıl dönümünü kutluyoruz. Türkiye ve Çin İpek Yolu üzerinde önemli iki ülke. Bin yılı aşkın süredir karşılıklı alışveriş ve iletişim halindeyiz. Ekonominin ortak refahı ve gelişimi için birlikte çalışıyoruz. Son 51 yılda Türkiye ve Çin arasındaki dostluğun her geçen gün artması bizi gururlandırıyor.” ifadelerini kullandı.

2013’ten bu yana Kuşak ve Yol İş Birliği Forumu kapsamında gerçekleşen ekonomik gelişmelerin yanı sıra hedeflenenleri Türkiye Varlık Fonu Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayacık, Hong Kong Üniversitesi Dekanı Cai Hongbin, Türk Eximbank Genel Müdür Vekili Hakan Uzun, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Kocaeli Büyükşehir Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ve ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Gao Xiangyang aktardı.

ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Gao Xiangyang, şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilk Çin bankası ICBC Turkey olarak, yerel kalkınmaya odaklanma, komşu bölgelere açılma ve Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlama konusunu ilgi odağımızda tutmaktayız. Kuşak ve Yol İnisiyatifi için tercih edilen banka olmak ve bu alanda çalışmaktan dolayı mutluyuz. Türkiye ve Çin arasında daha güçlü ticari, ekonomik ve kültürel bağlar kurmaya odaklanıyor, önümüzdeki yıllarda da birincil proje finansmanı hedefimiz ile bu iki ülkenin ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz.”

 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6961311711270199296

 

 



 Türkiye-Çin Ekonomi İlişkilerinin Değerlendirildiği Kuşak ve Yol Finansal İş Birliği Forumu Yapıldı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı