Antalya-Alanya Otoyolu'ndaki Yapım Çalışmalarında Yüzde 35 Fiziki İlerleme Sağlandı

  • 1 Kasım 2026

 

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:

“Antalya-Alanya Otoyolu’nun Tamamlanmasıyla Mevcut Güzergâhta 2,5 Saat Süren Seyahat Süresi 36 Dakikaya Düşecek”

“84 Kilometresi Ana Gövde, 38 Kilometresi Bağlantı Yolu Olmak Üzere Toplam 122 Kilometrelik Otoyol İnşa Ediyoruz”

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya-Alanya Otoyolu’nun tamamlanmasıyla mevcut güzergâhta 2,5 saat süren seyahat süresinin 36 dakikaya düşeceğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, otoyol sayesinde seyahat süresinin 114 dakika kısalacağını belirterek yıllık toplam 23,9 milyar lira tasarruf sağlanacağını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapımı devam eden Antalya-Alanya Otoyolu Projesi’ne ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Uraloğlu, Antalya ve Alanya arasında artan ulaşım talebine cevap verecek otoyolun bölgenin ulaşım altyapısını güçlendireceğini belirtti. Antalya-Alanya Otoyolu’nun bölge turizmi açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, otoyolun hizmete alınmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ulaşımının daha hızlı ve konforlu hale geleceğini ifade etti.

-“Toplam 122 Kilometrelik Otoyol İnşa Ediyoruz”

Otoyolun Serik Kavşağı’ndan başlayarak Konaklı’nın kuzeyindeki Alanya Batı Kavşağı’nda son bulacağını belirten Uraloğlu, ana gövdenin her iki yönde üçer şeritli, bağlantı yollarının ise gidiş ve geliş yönlerinde toplam dört şeritli olarak projelendirildiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “84 kilometresi ana gövde, 38 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 122 kilometrelik otoyol inşa ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, proje kapsamında Serik, Taşağıl, Manavgat, Manavgat Doğu, Alarahan, Konaklı ve Alanya Batı olmak üzere toplam 7 kavşak bulunduğunu belirtti. Uraloğlu, otoyolun 4 bin 604 metre uzunluğunda 5 tünel ve toplam 5 bin 966 metre uzunluğunda 16 viyadük içerdiğini kaydetti.

-“Proje Genelinde Yüzde 35 Fiziki İlerleme Sağladık”

Antalya-Alanya Otoyolu'ndaki yapım çalışmalarına ilişkin son durumu paylaşan Bakan Uraloğlu, “Proje genelinde yüzde 35 fiziki ilerleme sağladık. 3 tünelde kazı destekleme işlerini tamamladık. Bu tünellerde nihai beton imalatlarına, diğer 2 tünelde ise kazı destekleme çalışmalarına devam ediyoruz. 16 viyadüğümüzün 15'inde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, proje kapsamında 17 altgeçit, 10 üstgeçit, 7 köprü ve 48 menfezde de yapım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

“2,5 Saat Süren Seyahat Süresi 36 Dakikaya Düşecek”

Otoyolun tamamlanmasıyla Antalya-Alanya arasındaki seyahat süresinde önemli kısalma sağlanacağını belirten Bakan Uraloğlu, “Antalya-Alanya Otoyolu’nun tamamlanmasıyla mevcut güzergâhta 2,5 saat süren seyahat süresi 36 dakikaya düşecek.” dedi.

Uraloğlu, otoyol sayesinde mevcut güzergahtaki seyahat süresinin 114 dakika azalacağını belirterek özellikle turizm sezonunda yaşanan trafik yoğunluğunun hafifletilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

-“Yıllık 23,9 Milyar Lira Tasarruf Sağlayacağız”

Antalya-Alanya Otoyolu’nun sağlayacağı ekonomik kazanımlara da değinen Bakan Uraloğlu, “Projemiz sayesinde yıllık 23 milyar lirası zamandan, 900 milyon lirası akaryakıttan olmak üzere toplam 23,9 milyar lira tasarruf sağlayacağız.” dedi.

Bakan Uraloğlu ayrıca, otoyolun tamamlanmasıyla karbon salınımının da yıllık 47 bin ton azaltılacağını bildirdi.

Önceki Gelişmeler: Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli ile 15 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdiği, "Antalya-Alanya Otoyolu Yapımı" ihalesinde 0,0598 €/km Araç Geçiş Bedeli ve 76.698.550.561 TL bedelle en uygun teklif Limak İnşaat'tan gelmişti. İhaleyi kazanan Limak İnşaat ile 14 Ekim 2024 tarihinde yapım protokolü imzalanmıştı.

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından 25 Nisan 2025 tarihinde mali zarfları açılan ve yaklaşık maliyeti 449.919.098 TL olarak belirlenen, "Antalya-Alanya Otoyolu Projesi Yap-İşlet-Devret Modeli ile Yapılması, İşletilmesi ve Devri İşi Yapım Döneminin Müşavirlik Hizmeti" ihalesini kazanan N.K.Y. Mimarlık Mühendislik-Apco Teknik iş ortaklığı ile 13 Mayıs 2025 tarihinde 378.879.330 TL üzerinden sözleşme imzalanmıştı.

Otoyolun temeli Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımı ile 25 Temmuz 2025'te atılmıştı. Antalya-Alanya Otoyolu Projesi için İslam Kalkınma Bankası'ndan (IsDB) 140 milyon euroluk finansman onayı alınmıştı.

 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7522581296804675584

 

BENZER HABERLER