Asya Kalkınma Bankası (ADB) Desteğini Genişletmek İçin Türkiye'de Daimi Temsilcilik Kuruyor
- 21 Temmuz 2026
- İş Dünyası
- Durum: Genel
- Dergi: 1800
Türkiye'nin artan bölgesel önemini kabul eden Asya Kalkınma Bankası (ADB), deprem sonrası iyileştirme, kritik altyapı, işletmeler ve Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan ticaret yollarına yılda yaklaşık 3 milyar dolar ayırmaya hazırlanırken, ülkede bir ofis kuracak.
Asya Kalkınma Bankası (ADB) Başkanı Masato Kanda, “ADB, Türkiye'de sahada olacak, projeleri hızlandıracak ve krizler yaşandığında müdahale etmeye hazır olacak. Finansmanı daha güçlü altyapıya, daha iyi hizmetlere ve yeni ekonomik fırsatlara dönüştürmek için hükümet, işletmeler ve topluluklarla doğrudan çalışacağız” dedi. “Türkiye, önemli bir üretim, finans ve ulaşım merkezi olup, başarısı bölge genelinde istihdamı, ticareti ve istikrarı destekleyecektir.”
Asya Kalkınma Bankası (ADB) Yönetim Kurulu bugün Türkiye'deki yeni Daimi Temsilcilik Ofisi'ni onayladı. Bir ülke direktörü tarafından yönetilecek olan ofis, projeleri belirlemek, finansman kararlarını hızlandırmak ve uygulama sorunlarını çözmek için doğrudan hükümet, işletmeler ve kalkınma ortaklarıyla çalışacak. Ayrıca, ADB'nin depremlere ve diğer afetlere hızlı müdahalede hükümete destek verme yeteneğini de güçlendirecek.
Asya Kalkınma Bankası (ADB), 2027 yılına kadar Türkiye'deki yıllık finansman taahhütlerinin ortalama 3 milyar dolar civarında olmasını bekliyor. Proje portföyü enerji, ulaşım, şehirler, dijital altyapı, sağlık, eğitim, ticaret finansmanı ve tarım sektörlerini kapsıyor. Bu, 2027 yılı sonuna kadar Türkiye'de 30'dan fazla özel sektör işlemini içeriyor. Yerel bir ekip, ADB'nin Türk şirketleri ve finans kurumlarıyla daha yakın çalışmasına, işlem sürelerini kısaltmasına ve ek özel yatırımları harekete geçirmesine olanak sağlayacak.
Bu genişleme, ADB'nin bölgesel üye olarak Türkiye'deki ilk faaliyet yılının ardından gerçekleşti. ADB, 2025 yılında, Şubat 2023 depremlerinden etkilenen bölgelerde belediye hizmetlerini, dayanıklı altyapıyı ve imalatı destekleyen üç kamu sektörü projesine ve yeniden yapılanmayı ve istihdam yaratmayı destekleyen ihracat işletmelerine yaklaşık 1,1 milyar dolar kaynak ayırdı.
Asya Kalkınma Bankası (ADB), 2025 yılında özel sektör projelerine, kadınların sahip olduğu veya yönettiği küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanını desteklemek ve sermaye piyasaları aracılığıyla yeşil yatırımlar için fon sağlamak amacıyla 200 milyon dolar daha ayırdı.
ADB, Asya ve Pasifik genelinde sürdürülebilir, kapsayıcı ve dirençli büyümeyi destekleyen önde gelen çok taraflı bir kalkınma bankasıdır. Üyeleri ve ortaklarıyla birlikte karmaşık sorunları çözmek için çalışan ADB, yenilikçi finansal araçlardan ve stratejik ortaklıklardan yararlanarak yaşamları dönüştürüyor, kaliteli altyapı inşa ediyor ve gezegenimizi koruyor. 1966 yılında kurulan ADB'nin 69 üyesi bulunmaktadır; bunların 50'si bölgedendir.
Ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7485597563325288449





