Demir Export'un Bakırtepe Altın Madeni Kapasite Artışı ve Demir Ocağı İlavesi Projesi için ÇED Süreci Başlatıldı
- 27 Ekim 2026
- Yatırım Projeleri
- Durum: Genel
- Dergi: 1814
Koç Holding iştiraki Demir Export A.Ş.'nin, "İR: 355, İR: 20068694, İR: 202101605, İR: 200807303 Bakırtepe Altın Madeni İşletmesi (Açık Ocak, Sabit Kırma Eleme Tesisi, Yığın Liç ve ADR Tesisi) Kapasite Artışı ile Mobil Kırma Eleme Tesisi ve Demir Ocağı İlavesi" projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına (ÇŞİDB) sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru Dosyası incelenerek ÇED süreci başlatıldı.
Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, söz konusu proje için Halkın Katılım Toplantısı 11 Kasım 2026 tarihinde yapılacak. WSP Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyasında bedeli 7.123.524.257 TL olarak belirtilen proje Sivas Kangal'da gerçekleştirilecek.
Proje ile yıllık cevher üretim kapasitesinin yaklaşık 2,45 milyon ton/yıl seviyesinden 4,5 milyon ton/yıl seviyesine, cevher işleme kapasitesinin ise 5,5 milyon ton seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Proje kapsamında yer alan ruhsat sahalarından üretilecek cevher (53,19 milyon ton) toplamı 66 milyon ton (5,5 milyon ton/yıl) olup, cevherin tamamı Bakırtepe Altın Madeni İşletmesi sahasında yer alan Yığın Liç ve ADR tesislerinde işlenerek zenginleştirilecek.
Mevcut yığın liç alanının kapasitesinde artış yapılarak Yığın Liç 1 (L1) (7,13 ha) ve Yığın Liç 2 (L2) (59,00 ha) alanlarından oluşan birleşik bir yığın liç alanı planlanıyor. Farklı bir alanda ise 50,34 ha büyüklüğünde Yığın Liç 3 Alanı (L3) planlanmakta olup, toplamda 3 adet yığın liç alanı işlenecek.
Tesise ADR ve havuzların ilave edilmesi ile mevcut 300 ton/saat kapasiteli kırma-eleme tesisine ek olarak 2 adet 300 ton/saat kapasiteli sabit ve 1 adet 200 ton/saat kapasiteli mobil kırma eleme tesisi kurulacak.
Proje kapsamında ÇED alanının 1.065,28 ha’dan 1.778,48 ha’ya genişlemesi, toplam cevher üretim kapasitesinin yaklaşık 4,5 milyon ton/yıla, toplam kazı [cevher + pasa] miktarının ise yaklaşık 48,3 milyon ton/yıla çıkarılması planlanıyor.
Planlanan kapasite artışı ve ilave ruhsat alanlarının projeye dahil edilmesiyle mevcut işletmenin daha büyük ölçekli ve entegre bir madencilik projesine dönüştürülmesi hedefleniyor.
Proje kapsamında üretim faaliyetleri yaklaşık 12 yıllık işletme ömrü boyunca yürütülecek olup, üretimin gerekli izinler alındıktan sonra 2027 yılında başlatılması bekleniyor.
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7520795787803435010





