ITC-KA Enerji Üretim'in Ankara Bı̇yo-Metanol Projesi Halkın Görüşüne Açıldı
- 15 Eylül 2026
- Yatırım Projeleri
- Durum: Aboneye Özel
- Dergi: 1808
ITC-KA Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin, "Ankara Bı̇yo-Metanol" projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu halkın görüşüne açıldı.
Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Encon Çevre Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından hazırlanan ÇED raporunda bedeli 4.515.412.500 TL olarak belirtilen proje Ankara Ayaş'ta hayata geçirilecek.
Planlanan tesis, 7.500-8.000 Nm³/saat biyogaz ve 2.000-3.000 Nm³/saat çöp gazı kapasitesini kullanarak günlük 155 ton, yıllık ise 56.575 ton yakıt sınıfı yeşil metanol üretme kapasitesine sahip olacak. Kullanılacak biyogaz ve çöp gazı, halihazırda faaliyette olan ITC Entegre Katı Atık Tesisi bünyesindeki mevcut atık yönetim altyapısından sağlanacak. Böylece, mevcut kaynakların enerjiye dönüştürülmesi suretiyle hem fosil yakıt bağımlılığı azaltılacak hem de atmosfere salınan metan gazının çevresel etkileri minimize edilecek.
Tesis, nominal tasarım kapasitesinin %50 ile %110’u arasında esnek çalışma olanağına sahip olacak şekilde tasarlandı, yılda yaklaşık 8.234 saat işletme süresiyle faaliyet gösterecek.
Planlanan Ankara Biyo-Metanol Projesi kapsamında, ön uç mühendislik tasarımı sürecinin tamamlanması sonrasında proje finansmanının sağlanması ile birlikte ihale hazırlıklarına ve yapım süreci çalışmalarına başlanması öngörülüyor.
Önceki Haber: 1789-29 Nisan 2026





