Karadağ'da EPCG ile Nordex, 21 MW'lık Gvozd II Rüzgar Enerji Santralinin İnşaatına Başladı
- 3 Eylül 2026
- İş Dünyası
- Durum: Genel
- Dergi: 1806
Karadağ'ın devlete ait elektrik şirketi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Alman rüzgar türbini tedarikçisi Nordex ile ortaklaşa geliştirdiği 21 MW'lık Gvozd II rüzgar parkının inşaatına başladığını açıkladı .
EPCG'nin yaptığı açıklamaya göre, 26 milyon euro (30 milyon dolar) tutarındaki projenin yıllık 63 GWh yeşil enerji üretmesi bekleniyor.
Gvozd II, EPCG'nin portföyündeki ilk rüzgar parkı olan 55 MW'lık Gvozd I rüzgar parkının Mayıs ayındaki lansmanını takip ediyor. Rüzgar parkı, Niksic'in batısındaki Krnovo platosunda, Gvozd köyü yakınlarında yer alıyor.
Gvozd II, Nordex tarafından inşa edilen Gvozd I'in mevcut sekiz türbinine üç rüzgar türbini daha ekleyecek. Tamamlandığında, Gvozd kompleksi toplam 76 MW kapasiteye sahip olacak ve yılda 200 GWh'den fazla elektrik üretecek; bu da yaklaşık 35.000 hanenin ihtiyacını karşılamaya yetecek.
EPCG, 76 MW'lık kapasitenin tamamının 2026 yılının sonuna kadar devreye alınmasını beklediğini açıkladı. Gvozd projesinin her iki aşaması da Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) alınan kredilerle finanse ediliyor .
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7501153059931287552





