Kosova'daki İlk Rüzgar Enerji Santrali İhalesi için Yeterlik Alan Firmalar Belli Oldu
- 21 Nisan 2025
- Yurt Dışı İhaleleri
- Durum: Genel
- Dergi: 1736
Kosova'da yapılacak olan ilk rüzgar enerji santrali ihalesi için üç başvuru sahibi de 100 MW'lık kota için yasal, teknik ve finansal kriterleri karşıladı.
Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Kosova Ekonomi Bakanlığı, rüzgar enerji Santrali projeleri için teklif talebinde bulunmadan önce tüm başvuranların yeterlilik aşamasını geçtiğini doğruladı. Bilindiği gibi proje kapsamında kota 50 MW ila 100 MW arasında bulunuyor. İki turda toplam 150 MW'ı destekleme planı var. Katılımcılar 15 yıllık güç satın alma anlaşmaları (PPA) ve fark sözleşmeleri (CfD'ler) için teklif verecekler.
Buna göre Alman, Kosova, Fransız ve Türk şirketleri Kosova'daki ilk rüzgar enerji sanrali ihalesine katılmaya hak kazandı. Yeterli bulunanlar Almanya merkezli Notus Energy-Kosovalı Stublla Energy konsorsiyumu, Fransa'dan Akuo Energy ve Türkiye merkezli Güri̇ş liderliğindeki konsorsiyum olarak belirlendi.
Programın bir sonraki aşaması teklif talebi olacak. Tekliflerin Ağustos ayında açılması bekleniyor. Katma değer vergisi hariç maksimum fiyat MWh başına 80,2 euro olarak belirtildi.
Kosova'daki ilk rüzgar enerjisi ihalesinin düzenlenmesi için Dünya Bankası Grubu'ndan Uluslararası Finans Şirketi - IFC ve Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), destek sağladı. Bu süreçte bir ön ihale konferansı düzenlenecek ve IFC ile birlikte proje yapısı ve sözleşmelerin ana detayları sunulacak.
Önceki haber: 1729-03 Mart 2025
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7320179006538964993










