ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan Dünya Su Günü için Açıklama Yaptı

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan Dünya Su Günü için Açıklama Yaptı

Dergi: 1682       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 22/03/2024      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan Dünya Su Günü için Açıklama Yaptı


Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan Uluslararası Dünya Su Günü için açıklama yaptı.

Yatırımlar Dergisi için yapılan söz konusu açıklamanın tam metni aşağıda yer alıyor:

"Dünya Su Günü.  Bugün Dünya’nın her tarafında, su kaynakları ve su kaynaklarının korunması ve bu sınırlı kaynakların, sürdürülebilir yönetilmesi ve  gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasına odaklanılmasını sağlamak amacıyla her yıl 22 Mart'ta Dünya Su Günü kutlanıyor.

Kentleşme, nüfus artışı, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ile birlikte günümüzde artık, su kaynaklarının miktar ve kalite açısından korunması, etkin, verimli su yönetimi ve nihayetinde su güvenliğinin sağlanması başta şehirler olmak üzere ülkeler açısından ulusal anlamda en önemli konuların başında gelmektedir.

Su Güvenliği Planı

Türkiye’de Onuncu Kalkınma Planı ile başlayan Ulusal Su Güvenliği konusunda, çeşitli kurum ve kuruluşlarımız tarafından hazırlanmış hem önemli eylem planları hem de suyun sağlıklı döngüsel yönetimine ilişkin yayımlanmış önemli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. 

Diğer taraftan Uluslararası alanda Su Güvenliğine ilişkin çalışmalara baktığımızda da, UN, OECD, WHO, UNICEF, WWC gibi birçok Organizasyon ve Kuruluş tarafından yapılmış çalışmalar ve hazırlanmış raporlar bulunmaktadır. Bu anlamda OECD tarafından hazırlanmış bir rapora göre mesela 2030 yılına kadar küresel su talebinin %50 oranında artmasının beklendiği, diğer taraftan, 2050 yılına kadar dünya nüfusu'nun %40’ından fazlasının ise, şiddetli su stresi altında olan nehir havzalarında yaşayacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda, ulusal ve uluslararası ölçekte su güvenliğinin sağlanması ve Su Güvenliği Planlarının (SGP) hazırlanması ve gerekli uygulamaların hayata geçirilmesine yönelik Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Su Birliği (IWA) iş birliğinde SGP hazırlanması rehber dokümanı hazırlandı ve su idarelerinin hizmetine sunuldu. ASKİ olarak bizlerde Ankara Master Plan çalışması kapsamında, Su Güvenliği için yol haritası mahiyetinde Su Güvenliği Raporu hazırladık ayrıca yine 2024 yılında Su Güvenliği Planımızı da hazırlamaya başlayacağız.

Akıllı Su Yönetimi

Esasen su güvenliğinin,  içme - kullanma, tarım ve sanayi sektörleri su ihtiyaçları dikkate alınarak mikro ölçekte şehirlerde, makro ölçekte havzalarda nihayetinde üst ölçekte ise ulusal ölçekte ülke genelinde sağlanması gerekmektedir. Bunun için ise 3 ana başlığın önemle irdelenmesi gerekmektedir. 

1. su güvenliği sağlaması için ihtiyaç olunan politikalar, reformlar, 

2. su yönetiminde yenilikler ve dijital çözümler ve teknolojilerin su yönetiminde kullanılması 

3. suyun kaynaktan tüketiciye sağlıklı ve verimli yönetimi 

Burada konuyu suyun yönetimi açısından su idareleri tarafında ele aldığımızda, eşitliğin bir tarafında, (i) tüketicilerin artan hizmet kalitesi beklentisi ile (ii) 7/24 sağlıklı ve kesintisiz içmesuyu servis hizmetinin sağlanmasına karşın eşitliğin diğer tarafında (i) artan nüfus ve su talebi, (ii) artan operasyonel maliyetler ve (iii) iklim değişikliğinin etkisi ile birlikte su kaynaklarının potansiyellerinde yaşanacak azalma. Bu denklemi eşitleyecek fonksiyon esasen Akıllı Su Yönetimi. Yani havza alanından tüketicilere kadar, su tedarik zincirinin entegre bir şekilde, dijital çözüm ve uygulamaları da kullanarak, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi, izlenmesi, denetlenmesi ve yönetilmesi. Bu başlık altında, Suyun Kalitesinin Korunması, Gelir Getirmeyen Suyun Yönetimi, Altyapı İyileştirme ve Modernizasyonu, Su Tasarrufu ve Verimlilik Programları, Su Güvenliğine İlişkin Halkın Farkındalığı ve Katılımı ile Ulusal ve Uluslararası Ortaklıklar ve İşbirliklerinin Kurulması çalışmaları yapılması gerekmektedir. 

Su Kaynakları Yönetimi ve İklim Değişikliği Farkındalık Projesi

Suyun bilinçli ve tasarruflu kullanılmasına yönelik bilinci artırmak diğer taraftan iklim değişikliği ile ilgili de farkındalık oluşturmak için 2021 yılında "Su Kaynaklarının Yönetimi ve İklim Değişikliği Farkındalık Projesi" ni başlattık. Proje kapsamında, (i) İlkokul, ortaöğretim, lise eğitim kurularında suyun bilinçli kullanımına ilişkin seminerler veriyoruz, (ii) yine Alışveriş Merkezlerinde, Öğrenci Yurtlarında, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, Metro ve diğer toplu taşıma araçlarında afiş vb. görseller yoluyla farkındalığın artırılması çalışmalarını yürütüyoruz.  2023 yılında bu proje ile birlikte yine “Bir Kutu Mutluluk” adlı bir sosyal sorumluluk projesi başlattık. Proje kapsamında, artık ziyaret ettiğimiz kırsal bölgelerdeki okullara, ASKİ personeli gönüllülerin bağışları ile toplanan kırtasiye araç gereçleri, öğrencilerin bilinç ve farkındalık düzeyini artırmaya yönelik kitap ve oyuncakları hediye kutusu yaparak geleceğimizin teminatı çocuklarımıza eğitimle birlikte çam sakızı çoban aramağı takdim ediyoruz. 

Ankara Metropol Kent Su Kayıplarının Azaltılması Projesi 

2020 yılından beri Ankara İçmesuyu Atıksu ve Yağmursuyu Master Plan çalışmalarını yürütüyoruz.  İnşallah bu yılın 2. yarısında ASKİ Master Planı'nı tamamlamış olacağız. 2054 hedef yıllı Master Plan esasen Ankara'nın altyapısı için bir anayasa olacak. Tabi master plan çalışmalarında,  gelecekteki ihtiyacımız olacak suyun miktarının belirlenmesi için, su kayıpları oranının  %25 seviyelerine ineceğini esas alarak planlama yaptık. Esasen geçmiş dönemlerde de (1969, 1999, 2007) yapılan master plan çalışmalarında, gelecekteki su ihtiyacı hesaplanırken su kayıplarının % 25 seviyesinde olacağını öngörülmüş ancak gelinen noktada mevcut durumda su kayıpları oranı öngörülen bu miktarın üzerinde. Dolayısı ile bu Master Plan çalışmasında planlamada öngördüğümüz önemli çalışmaların hayata geçebilmesi içinde, adım attık ve ASKİ Gelir Getirmeyen Su Yönetimi Strateji ve Aksiyon Planı’nı hazırladık yine bu projenin uluslararası finansman ile gerçekleştirebilmesi için projemizi Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunduk ve Türkiye'de su kayıplarıyla ilgili ilk olarak "Ankara Metropol Kent Su Kayıplarının Azaltılması Projesi" 2024 yılı Yatırım Programı'na alındı. Hedefimiz projeyi 5 yıllık süreçte tamamlamak. 3,1 milyar TL'lik yatırım bedeli ile Program'a alınan proje dış kredi ile finanse edilecek. Uluslararası finans kuruluşlarıyla görüşmeler yaptık, yapıyoruz. IFC ve AFD ile Proje'nin konsept olarak finanse edilmesinde anlaştık, onaylarını aldık. Mayıs ayında Belediye Meclisi'nden onayını ve Hazine'nin uygun görüşünü alarak Proje'ye start vermeyi hedefliyoruz. Süreç 2024 dördüncü çeyreğinde başlayıp 2030 yılı 1. çeyreğinde tamamlanacak. Metropol kent merkezi olan 9 ilçede projeyi uygulayacağız. Tabi burada önemli olan bir hususta bu minvaldeki projelerin niteliği itibariyle, hem teknik olarak önemli oranda bilgi, birikim ve tecrübe gerektirmesi hem de tüm paydaşların projenin yürütülmesine sağlıklı bir şekilde dahil edilmesi yani işin sosyal yönetim tarafı. Burada hem projenin finansmanının temini hem de dünya ölçeğindeki iyi uygulamaların tecrübelerinden faydalanılması için de uluslararası iş birliği son derece önemli.

Su İdareleri Birliği

Dünya genelinde gerek bugün gerekse de kısa, orta ve uzun vadede, kesintisiz-sağlıklı içme suyu temini ile çevreye duyarlı atık su ve yağmursuyu'nun bertarafını sağlamak için Dünya Su Konseyi, Uluslararası Su Birliği,  İklim Değişikliğine Karşı Su İdareleri Platformu (U4C) gibi birçok Su Birliği bulunmaktadır. Ülkemizin de, su yönetimindeki uzun yıllar bilgi birikim ve tecrübesi,  gerçekleştirmiş olan önemli su projeleri, su yönetimine ilişkin ülkemizde yerli olarak üretilen önemli ekip, ekipman ve IT teknolojileri, su yönetimine ilişkin gerek kamu tarafında gerekse de özel sektör (müşavirlik) tarafında tecrübesi ile birde ülkemizin Ortadoğu, Orta Asya ve Doğu Avrupa ekseninde jeopolitik olarak köprü konumu dikkate alındığında, hem ulusal anlamda su güvenliği ve su yönetime ilişkin kurumlar arası iş birliği için hem de bölgesel anlamda su güvenliği ve su yönetime ilişkin darboğazların çözümü ve politikaların geliştirilmesi ile bir kısım ortak faaliyetlerinin yürütülmesi için  detayları iyi çalışılmış dünyada ki benzerlerini de dikkate alarak Su İdareleri Birliği kurulması son derece faydalı olacaktır." 

Muhammed Ercan: Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. ODTÜ de, İnşaat Yönetimi, Gazi üniversitesinde ise Bankacılık alanında yüksek lisans yaptı. Ayrıca yine ODTÜ de, inşaat yönetimi alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir. Çalışma hayatına, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğünde İnşaat Mühendisi olarak başladı. Ardından, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünde AB Uzmanı olarak görev yaptı. Akabinde, İller Bankası AŞ Teftiş Kurulu Başkanlığında Müfettiş olarak çalıştı.

ASKİ Genel Müdürlüğünde Planlama Koordinasyon ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı olarak, Ankara İçmesuyu, Atıksu ve Yağmursuyu Master Plan Çalışmaları ile yine ASKİ’nin büyük çaplı projelerinin uluslararası finansman süreçlerini yürüten Ercan, 2023 yılından itibaren ise Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Planlama Koordinasyon ve Dış İlişkiler Dairesi, Su Arıtma Dairesi, Tesisler Dairesi, Bilgi İşlem Dairesi ve ARGE Dairesi Başkanlıklarından sorumludur.

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7176906246296375297

 



ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan Dünya Su Günü için Açıklama Yaptı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı