Türkiye-Tanzanya İş Forumu, DEİK Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Türkiye-Tanzanya İş Forumu, DEİK Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Dergi: 1685       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 19/04/2024      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Türkiye-Tanzanya İş Forumu, DEİK Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi


Türkiye-Tanzanya İş Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde  gerçekleştirildi.

İstanbul’da düzenlenen Foruma; Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Endüstri ve Ticaret Bakanı Dr. Ashatu K. Kijaji, DEİK Başkanı Nail Olpak, Tanzanya Özel Sektör Kurumu İcra Direktörü Raphael Maganga, DEİK/ Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Erdem Arıoğlu ve iki ülke dünyasının önde gelen iş insanları katıldı.

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, iki ülkenin ticaret potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı. Hassan, “Bütün kalbimle Türkleri Tanzanya’ya yatırım yapmaya davet ediyorum. Tanzanya’nın ekonomik değişim macerasında dünya desteğine ihtiyacı var. Türk dostlarımdan ricam bu maceraya birlikte atılmamızdır. Türkiye, Tanzanya’nın güvenilir bir partneridir” dedi.


Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şunları söyledi:

“Tanzanya ile 2003 yılında yaklaşık 11 milyon dolar olan ikili ticaret hacmimiz, 2023 yılında 350 milyon dolar seviyesine yaklaşmıştır. Hedefimiz ise 1 milyar dolar olarak belirlendi. 21’inci Yüzyıl, Afrika ve Türkiye yüzyılı olacaktır. Bazı kıtaların bazı ülkelerin Avrupa gibi yaşlandığını görüyoruz. Yaşlanmadan zenginleşmek lazım. Bunu da Afrika’nın başaracağına inanıyorum. Tanzanya ekonomisi geçen yıl yüzde 6 büyüdü. Türkiye olarak biz de geçen yıl yüzde 4,5 büyüdük. Dünya ise yüzde 3 büyüdü.

Afrika kıtası ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 6,8 kat artışla 37 milyar dolara ulaştı. Bu dönem zarfında ihracatımız 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara; ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara geldi. Tanzanya’dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde 14 yıl sonra yapılan bu ilk ziyaretin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tanzanya ile 2003 yılında yaklaşık 11 milyon dolar olan ikili ticaret hacmimiz, 2023 yılında 346 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Türk müteahhitleri günümüze kadar Tanzanya’da 6,4 milyar dolar değerinde 14 adet proje üstlenmiştir. İyileşen yatırım ortamı ve olası iş birliği fırsatları, Türk firmalarının Tanzanya’ya olan ilgisini artırmaktadır.”


Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'ndaki konuşmasında, forum ve yuvarlak masa toplantılarının Türkiye-Tanzanya ilişkileri açısından tarihi bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Tanzanyalı yetkililerle Ankara'da ve İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmelere işaret eden Bolat, iki tarafın da oluşacak fırsatları değerlendireceğini söyledi. Bolat,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'ın iki ülke arasındaki ticaret hacmiyle ilgili olarak 'yıllık 1 milyar dolar' hedefini belirlediklerini ve kendilerine talimat verdiklerini dile getirdi.

Bakan Bolat, Darüsselam Uluslararası Fuarı'na da davet olduğunu, güçlü bir iş insanları topluluğuyla fuara katılma planını değerlendireceklerini söyledi.

- "Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya çok önemli fırsatlar sunuyor"

Bolat, "İki ülke arasında Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması noktasında da biz meslektaşımla kararlaştırdık, maliye bakanlarımıza iki taraf olarak arzuda bulunacağız ve onların anlaşmayı bir an önce gerçekleştirmeleri noktasında görüşeceğiz." dedi.

İki ülkenin birbiri için barındırdığı fırsatlara dikkati çeken Bolat, müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya'nın çok önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

Bolat, "Afrika kıtasının tamamında Türk müteahhitlik hizmetleri için üçüncü büyük pazar imkanları sunan, projeler sunan bir ülke olarak Tanzanya önem taşıyor. Şu ana kadar 6,4 milyar dolarlık 14 projeyi üstlenen Türk müteahhitlik firmalarını yürekten tebrik ediyoruz. Güçlü, kaliteli ve zamanında yaptıkları teslimatla dünyada haklı bir üne sahip olan ve dünyada ikinci sırada bulunan Türk müteahhitlik firmalarımız, Afrika'da üçüncü büyük ülke olan Tanzanya'da yeni projeler de üstleneceklerdir." diye konuştu.

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7187372207759642624

 

 



Türkiye-Tanzanya İş Forumu, DEİK  Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı