Aydın’da 108 Milyonluk Yatırımın Temeli atıldı
- 19 Mart 2018
- İş Dünyası
- Durum: Genel
- Dergi: 1378
16 Mart 2018 tarihinde, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımı ile Aydın’ın Kuyucak ilçesinde Toplam Maliyeti 108 Milyon TL olan 16 tesisin temel atma merasimi gerçekleştirildi.
16-03-2018.jpg?sfvrsn=0)
16 Mart 2018 tarihinde Aydın’ın Kuyucak ilçesinde düzenlenen merasime Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Aydın Milletvekilleri, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Kaya Yıldız, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri, ilçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ve basın mensupları ile çok sayıda vatandaş iştirak etti.
16-03-2018.jpg?sfvrsn=0)
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kuyucak ilçesinde yaptığı konuşmada;
“Hükûmet olarak Aydın’da 15 yılda 19 Milyar TL’lik yatırım sağladık. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak da son 15 yılda Aydın iline 4 Milyar 900 Milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Eroğlu, Aydın’a yıllık 72,6 milyon m3 içme suyu sağladık. Aydın şehir merkezi ve 30 yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşıladık. 11 Baraj, 5 Gölet ve 1 hayvan içme suyu Gölet’i inşa ettik. 4 Baraj ve 3 Gölet inşaat safhasındadır. 426.200 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 469 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 89 derenin ıslahını tamamladık. Bakanlık olarak Aydın’da 72 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 2 Şehir Ormanı, 5 Bal Ormanı ve 6 mesire yeri tesis ettik. Orman köylülerimiz için yeni gelir kapıları açtık. 24 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu, 1 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ve 1 adet Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduk” dedi.
Eroğlu; “Bugünde toplam 108 Milyon TL tutarında Nazilli, Kuyucak, Buharkent İlçeleri ve Çevresi Yerleşim Yerleri İçme suyu İsale Hattı ile Arıtma Tesisi işlerimizin temel atma merasimini gerçekleştiriyoruz. Bu işler kapsamında; 95.318 m içme suyu isale hattı, 9 adet depo, 3 adet terfi merkezi ve günlük 45.000 m³ kapasiteli içme suyu arıtma tesisi inşa edilecektir. Proje ile Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçeleri ile bu ilçelere bağlı 10 adet yerleşim yerine (İsabeyli, Pamukören, Kurtuluş, Horsunlu, Yamalak, Azizabat Ocaklı, Bozyurt, Dallıca, Çobanisa) yıllık 10 milyon 730 bin m3 içme suyu temin edilerek, yerleşim yerlerinin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır” dedi.
16-03-2018.jpg?sfvrsn=0)
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Aydın’a eli boş gelmediğini yine müjdelerle geldiğini belirterek, 02.11.2012, 27.04.2013, 07.02.2014, 16.10.2015, 06.02.2016 ve 23.03.2017 tarihlerinde Aydın’a verdiğimiz 1 Milyar 910 Milyon TL’lik 141 Müjdeye ilave olarak, bugünde toplam 101 Milyon TL’lik 22 Müjde veriyoruz. Böylece Aydın’a Toplam maliyeti 2 Milyar TL olan 163 Müjde vermiş oluyoruz. Bu müjdelerin 106 adedi tamamlandı, 35 adetinde çalışmalar devam ediyor” dedi.
Bakan Eroğlu son olarak, “Bu projelerde bizlere büyük destek veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Başbakanımız Binali Yıldırım’a aziz milletim adına şükranlarımı sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Kaya Yıldız;
Sayın Bakanımız liderliğinde son 15 yılda su kaynaklarına çok büyük yatırımlar yapılmış, Ülkemizin geleceğine aydınlık verecek birçok projemiz tamamlanarak halkımızın ve ülkemizin hizmetine kazandırılmıştır. Bu yatırımlardan, Efeler Diyarı Aydın ve Kuyucak İlçemiz de nasibini almıştır.
1954 Yılından 2003 yılına kadar geçen 49 yıllık sürede Aydın İlimize 4 Baraj, 3 Gölet ve Sulaması, 4 adet Sulama Tesisi olmak üzere toplam 11 Tesis inşa edilmiş iken, 2003-2018 yılları arasında (15 Yılda) Sizlerin öncülüğünde Aydın ilimize toplam 140 tesis inşa ederek, toplamda, 4,5 Milyar TL yatırım yapılmıştır. Netice olarak, son 15 yılda, 49 yılda yapılan tesislerin 13 katı tesis yapılmıştır.
Bu kapsamda; 11 Baraj ve 6 Gölet inşa ettik. Toplam 410,7 milyon m3 su biriktirdik. 5 adet içme suyu tesisini tamamlayarak, Aydın’a yıllık 72,6 milyon m3 içme suyu sağladık, Aydın şehir merkezi ve 30 yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşıladık. 30 adet Sulama Tesisi ile 426.200 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 469 Milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. 89 derenin ıslahını tamamladık. Aydın şehir merkezi, 111 meskûn mahal ve 94.119 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.
Kuyucak ilçemizde ise, Horsunlu Sazak Deresi Islahı, Göçmen Mahallesi Mustafapaşa Kuyusu Deresi Islahı, Kayran Deresi Islahı ve Kargılı Deresi Islahları işlerini tamamladık. Kayran Gölet’i ve Sulaması, Kurtuluş Gölet’i ve Sulaması, Örenköy Gölet’i ve Sulaması ve İğdecik Hayvan İçme suyu Gölet’i ilçemize kazandıracağımız yeni projelerdir.
Bu bölge için çok ciddi yatırımlar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Zat-ı aliniz tarafından uygulamaya konan EGEGEP Gelişim Projesi bu yatırımlarımızın temelidir.
EGEGEP kapsamında; Aydın İline 2019 yılı sonuna kadar, 30 Baraj ve Gölet, 7 adet HİS Gölet’i, 48 adet Sulama Tesisi, 9 adet İçme suyu Tesisi, 106 adet Taşkın Koruma Tesisi ve 5 adet HES Tesisi olmak üzere 205 adet proje ile 5,75 milyar TL yatırım gerçekleştirilecektir. Bu yatırımlarla, 827.244 kişiye ilave içme suyu sağlanacak, 746.108 dekar zirai arazi sulanacak, 125 yerleşim yeri ve 175.099 dekar arazi taşkınlardan korunacak ve 281,65 milyon kwh yıllık hidroelektrik enerji üretilecektir” dedi.





