Çevre, Madencilik ve Yenilenebilir Enerji'de önemli değişiklikler Oldu. Yatırımlar Hızlanacak...

  • 24 Temmuz 2025

7554 sayılı Kanun 24 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu kanunla birlikte rüzgar enerjisi projelerinde bürokrasi sadeleşti, izin süreçleri eş zamanlı hale geldi. ÇED, imar ve ruhsat işlemleri paralel yürütülebilecek, süre 18 aya kadar düşebilecek.

 “Süper izin” olarak tanımlanan yeni sistemle birlikte, proje izin süreçleri önemli ölçüde sadeleştirildi, yatırım takvimlerinde önemli kısalmalar hedeflendi. Yeni düzenlemeyle birlikte, önlisans alma sürecinin 18 aya kadar düşmesi öngörülüyor.

7554 sayılı kanunla getirilen en önemli değişikliklerden biri, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin artık imar ve ruhsat başvurularında ön koşul olmaktan çıkarılması oldu. Buna göre yatırımcılar ÇED raporunu beklemeden imar planı, ruhsat ve diğer izinler için başvuru yapabilecek. Böylece tüm süreçler paralel şekilde ilerleyerek zamandan tasarruf sağlanacak. Orman alanlarında yapılacak projeler için de bürokrasi büyük ölçüde sadeleştirildi. İnşaat aşamasına kadar yalnızca tek bir orman izni yeterli olacak. Ölçüm ve sondaj çalışmaları için artık ayrı izin gerekmeyecek. Ayrıca bu tür başvuruların en geç 60 gün içinde sonuçlandırılması zorunlu hale geldi.

 Önlisans veya üretim lisansı bulunan projelerde, imar planları, parselasyon ve ruhsat işlemleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından doğrudan yürütülebilecek. Bakanlık onaylı imar planları, 15 gün süreyle internet ortamında askıya çıkarılacak ve bu süre içinde itiraz gelmemesi durumunda planlar kesinleşmiş sayılacak. Ruhsatsız yapıların tespiti halinde, ilgili yerel idareler tarafından 3194 sayılı Kanun uyarınca yıkım işlemleri uygulanabilecek. Ayrıca acele kamulaştırma kararına istinaden mahkemece verilen el koyma kararları, ruhsat sürecinde geçerli belge olarak kabul edilecek.

31 Aralık 2024’ten önce devreye girmiş rüzgar türbinlerine “Üretim Tesisi Uygunluk Belgesi” verilerek bu tesislere hukuki statü kazandırılabilecek. Bu kapsamda daha önce alınmış yıkım kararları ve para cezaları geçersiz sayılacak; dava ve itiraz süreçleri sonlandırılacak.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan edilen bölgelerde yer alan mera vasıflı araziler için de kullanım kolaylığı sağlandı. Bu arazilerin enerji yatırımlarına açılması için tahsis amacı değişikliği süreçleri hızlandırıldı. Böylece kırsal bölgelerdeki potansiyel sahaların yatırımcılara sunulmasının önü açılmış oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), özel mülkiyete konu taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı alma yetkisini 31 Aralık 2030’a kadar kullanabilecek. Bu sürenin Cumhurbaşkanı kararıyla 5 yıl daha uzatılması mümkün olacak.

DÜZENLEMELER

Çevre Kanunu’nda Değişiklik (Madde 1):

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir Kararı ibaresi kaldırılarak, teşvik ve izin süreçlerine engel olunmaması sağlandı.

 

Maden Kanunu’nda Yenilikler (Madde 2-13):

Ruhsat bedellerinin yüzde 50’si yüzde 70’e yükseltildi; çevre uyum teminatı yerine “rehabilitasyon bedeli” getirildi.
Özel çevre koruma bölgeleri, milli parklar, sulak alanlar gibi alanlarda madencilik için ilgili kurumlardan izin alınması zorunlu kılındı. İzin alınmazsa Kurul, üstün kamu yararı çerçevesinde karar verecek.
Zeytinliklerde madencilik için taşınma veya yeni zeytin sahası oluşturma şartları getirildi (Geçici Madde 45).
Stratejik ve kritik madenler için acele kamulaştırma yapılabilecek; stoklama oranı %10’u geçmeyecek şekilde düzenlenecek.
Rehabilitasyon bedelleri vadeli hesaplarda nemalandırılacak, sadece rehabilitasyon için kullanılacak.
 

Mera Kanunu’nda Düzenleme (Madde 14):

Yenilenebilir enerji kaynak alanları için mera tahsisine yeni bent eklendi.

 

Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda Değişiklikler (Madde 15-16):

Rüzgar ve güneş enerjisi tesisleri için izin süreleri uzatıldı; 31 Aralık 2025 olan süre 2030’a çekildi.
İmar planları ve ruhsat işlemleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca onaylanabilecek.
Kuş göç yollarındaki projelerde ornitolojik gözlem zorunlu hale geldi.
 

Elektrik Piyasası Kanunu’nda Güncellemeler (Madde 17-19):

Yenilenebilir enerji tesisleri için acele kamulaştırma süresi 2030’a, bazı durumlarda 2035’e uzatıldı.
31 Aralık 2024 öncesi işletmeye giren lisanslı tesisler için Üretim Tesisi Uygunluk Belgesi düzenlenecek; önceki idari cezalar ve yıkım kararları uygulanmayacak.

 

 Ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşılabilir.

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7354075828122451968

 

 

BENZER HABERLER