Enerji Bakanı Bayraktar: "Yeşil Enerji Koridoru’nu Hayata Geçirmek için Çalışıyoruz"
- 4 Nisan 2025
- İş Dünyası
- Durum: Genel
- Dergi: 1734
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı (ETKB) Alparslan Bayraktar, Güney Gaz Koridoru 11. Danışma Kurulu ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere Azerbaycan’a gitti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Güney Gaz Koridoru 11. Danışma Kurulu ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti. Bakan Bayraktar, program kapsamında düzenlenen bakanlar oturumuna katıldı.
Bayraktar program ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Güney Gaz Koridoru 11. Danışma Kurulu ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deyiz. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in hitaplarının ardından program kapsamında düzenlenen bakanlar oturumuna katıldık. Enerji arz güvenliği, kaynak ve güzergah çeşitliliği, yeşil dönüşüm gibi başlıklarda ülkemizin enerji vizyonunu paylaştık. Şüphesiz Azerbaycan ile birlikte geliştirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan ve TANAP gibi projelerle bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğine büyük katkı sunuyoruz. Şimdi de Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin sınır ötesi iletimini mümkün hale getirecek Yeşil Enerji Koridoru’nu hayata geçirmek için çalışıyoruz. Türkiye olarak güçlü bölgesel işbirliğinin her zamankinden daha önemli ve elzem olduğuna inanıyoruz, bunu desteklemeye de devam edeceğiz” dedi.
Devam eden görüşmeler sonrasında Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan, ‘Yeşil Elektrik İletimi ve Ticareti Projesi’ kapsamında mutabakat zaptı imzaladı.
Alparslan Bayraktar, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Bulgaristan Enerji Bakanı Zhecho Stankov ve Gürcistan Ekonomi Bakanı Vakhtang Tsintsadze ile bir araya geldiklerini ve ‘Yeşil Elektrik İletimi ve Ticareti Projesi’ kapsamında adım attıklarını duyurdu.
Bayraktar yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Geçtiğimiz yıl İstanbul Enerji Forumu’nda temellerini attığımız proje ile dört ülke, yeni enterkonneksiyon hatlarıyla birbirine bağlanacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin sınır ötesi iletimi ve ticareti mümkün hale gelecek. Proje hayata geçtiğinde iletim sistemleri modernize edilecek, üretim altyapısı daha verimli çalışacak ve enerji arz güvenliği artacak. Bu stratejik işbirliği, bölgemizin enerji geleceğine sürdürülebilirlik, verimlilik ve entegrasyon alanlarında önemli katkılar sağlayacak. Anlaşmamızın ülkemiz ve tüm taraflar adına hayırlı olmasını diliyorum."
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7313847225137213440





