Kocaeli Alikahya Tramvay Hattı’nda İki İstasyon Devrede
- 21 Ağustos 2025
- İş Dünyası
- Durum: Genel
- Dergi: 1753
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kenti demir ağlarla örme hedefi doğrultusunda projelendirdiği Alikahya Tramvay Hattı’nda iki istasyon hizmete alındı. Vatman koltuğuna oturduğu tramvay ile iki istasyonun test sürüşünü yapan Genel Sekreter Dr. Hayri Baraçlı, tüm hatların 14 Ekim’de Kocaeli Stadı’nda oynanacak Türkiye-Gürcistan maçına yetişeceğini söyledi.
Günlük 20 Bin Yolcu Taşıyacak
Kocaeli trafiğine nefes niteliğindeki tramvay hattı büyümeye devam ediyor. Son olarak Kocaeli Şehir Hastanesi'ne kadar giden tramvay hattı, iki istasyonu daha bünyesine kattı. Alikahya'da bulunan Kocaeli Stadı’na kadar gidecek olan hattaki iki durağın test sürüşü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Dr. Hayri Baraçlı tarafından gerçekleştirildi. Vatman koltuğuna oturduğu tramvay ile otogar durağından hareket eden ve iki istasyonun test sürüşünü yapan Baraçlı, hizmete alınan hattın günlük 20 bin yolcu taşıyacağını öngördüklerini söyledi.
Hat Tamamlanana Kadar Ücretsiz Hizmet Verecek
Proje bittiğinde toplamda 6 istasyonun hizmete alınacağı hatta 2 istasyon resmen açılmış oldu. Tüm istasyonlar açılana kadar vatandaşlara ücretsiz bir şekilde hizmet verecek olan Alikahya Tramvay Hattı ile Kuruçeşme’den otogar yönüne doğru giden vatandaşlar, otogar peronundan Alikahya yönündeki ring aracına ücretsiz aktarma yaparak 2 durak daha seyahat edebilecek. Buna göre hat boyunca sabah 08.00’den akşam 00.00’a kadar 30 dakikalık ring seferler düzenlenecek ve yolcu yoğunluğuna göre seferlerin zaman aralıkları belirlenecek.
“Milli Maça Yetişecek”
Kocaeli Stadı’na kadar gidecek olan hattın ilk 2 istasyonunda deneme sürüşü yapan Genel Sekreter Hayri Baraçlı, “Hattın deneme sürüşünü başlattık. Kocaeli adına önemli bir gün ve önemli bir projeyi de tamamlama aşamasına geldik. İnşallah hattımızı, süreç içerisinde 14 Ekim’deki mili maça da yetiştirerek hattımızı tamamlamış olacağız. Raylı sistemlerle beraber toplu taşıma kültürünü tüm şehrimizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu kültürü yaygınlaştırırken hizmet kalitesini de artırma hedefindeyiz” dedi.
“Diğer Şehirlere Örnek Olacak Bir İliz”
100 bin yolcu taşıma hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Baraçlı, “Tahir Başkanımızın liderliğinde raylı sistemlerde yaptığımız çalışmalarda örnek bir şehir olmak üzere hareket ediyoruz. Bu hatla beraber yolcu kapasitemizi de artırmış olacağız. 100 bin yolcu taşıma hedefimiz var. Esasında yolcu sayısı değil hizmet kalitesini önemli bir yere getirme gayretindeyiz. Bu hatla birlikte toplam hat uzunluğumuz gidiş dönüş 35 kilometreye varacak. Diğer şehirlere örnek olacak bir iliz. Vatandaşlarımızdan aldığımız pozitif tepkiler bizi heyecanlandırıyor” diye konuştu.
"Büyük Projelere İmza Atma Gayretindeyiz”
Kocaeli’nin toplu taşımada Türkiye’de örnek bir il olduğunu ifade eden Baraçlı, “Genç bir ekibimiz var. Önümüzdeki süreç içerisinde lastik tekerlekli toplu ulaşım ve raylı sistemlerde hizmet noktasında büyük projelere imza atma gayretindeyiz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi birçok şehre örnek olacak projeler geçekleştiriyor. Kocaeli, Türkiye’nin 3. büyük şehri” diyerek toplu taşıma kapasitesinin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti.
“Yatırımlarımızı Öz Kaynaklarımızla Yapıyoruz”
Kocaeli’nin öz kaynaklarını kullanma noktasında çok ileri seviyede olduğunu belirten Baraçlı, “Raylı sistemler noktasında öz kayaklarıyla hizmetlerini yerine getiren bir anlayış içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bazı şehirler kaynaklar alıp yatırım yapamazken, bizler öz kaynaklarımızla yatırım yapan bir belediyeyiz. Çalışmalarımızı vatandaşımızın memnuniyetini üst seviyeye çıkaracak şekilde yerine getirme gayreti içindeyiz” dedi.
08 Aralık 2023’te başlatılan proje, takvime göre 02 Ekim 2025’te tamamlanacak şekilde planlandı. Ancak fiziki gerçekleşme oranı yüzde 60 seviyesine ulaşmış durumda ve Süper Lig sezonunun açılacağı Ağustos 2025’e kadar işletmeye alınması hedefleniyor. İhale bedeli 787 milyon 627 bin 265,77 TL olan projede, bugüne kadar sözleşme fiyatlarıyla gerçekleşen hak ediş tutarı 350 milyon 12 bin 21,61 TL’ye ulaştı. Buna ek olarak 69 milyon 278 bin 787,14 TL fiyat farkı hesaplandı ve toplam maliyetin yaklaşık 1 milyar 250 milyon TL düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bilindiği gibi yaklaşık maliyeti 879.621.300 TL olarak belirlenen "Alikahya Stadyum Tramvay Hattı Yapımı" ihalesini kazanan Sigma İnşaat-Emre Ray Enerji ortak girişimi ile 29 Kasım 2023 tarihinde 787.627.265 TL üzerinden sözleşme imzalanmıştı.
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7364289169570910208





