Kuzey Makedonya ile Bulgaristan Arasında, Ortak Demiryolu Tüneli İçin Anlaşma İmzalandı

  • 7 Kasım 2025

Kuzey Makedonya ile Bulgaristan arasında, AB tarafından mali olarak desteklenen Koridor VIII boyunca sınır ötesi demiryolu tüneli tesisinin hazırlanması, inşası ve işletilmesine ilişkin anlaşma imzalandı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, söz konusu anlaşma, 6 Kasım'da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Grozdan Karadjov ile Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Aleksandar Nikoloski tarafından imzalandı. İmza törenine, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya sınırındaki Gyueshevo Tren İstasyonu'nda DG ENEST Batı Balkanlar Direktörü Valentina Superti katıldı.

Basın açıklamasında, "Projeye önemli mali destek sağlayan Avrupa Komisyonu, her iki ülke, Batı Balkanlar bölgesi ve AB için büyük stratejik önem taşıyan bu dönüm noktasını memnuniyetle karşılıyor. AB, bu önemli projeyi desteklemeye kararlılığını sürdürüyor ve tüm ortaklarla yakın iş birliği içinde etkili bir şekilde uygulanmasını dört gözle bekliyor" ifadeleri yer aldı.

Tünel, Trans-Avrupa Ulaşım Ağı'nın (TEN-T) ayrılmaz bir parçasını oluşturacak ve AB'nin Küresel Geçidi kapsamındaki amiral gemisi girişimlerinden birinin parçası olacak.

Açıklamada, "Tamamlandığında bölgeye önemli sosyal ve ekonomik faydalar sağlayacak. Bu tür sınır ötesi girişimler üzerinde ortak çalışmalar, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki iyi komşuluk ilişkilerini güçlendiriyor; bu, Kuzey Makedonya'nın AB katılım sürecinde önemli bir unsurdur" denildi.

Tünelin toplam uzunluğu  yaklaşık 2,4 kilometre olarak planlanıyor. Bunun 1.189,30 metresi Kuzey Makedonya topraklarında, 1.193,70 metresi ise Bulgaristan topraklarında yer alacak.

İmza töreninde açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Nikoloski projenin Kuzey Makedonya tarafı için 810 milyon euroya mal olacağını, planlanan 3 bölümden ilkinin tamamlandığı, ikincisi için çalışmaların devam ettiği ve üçüncü lot için aralık ayında yüklenici seçimi için ihale açılacağını duyurdu.

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7392571154898616320

 

BENZER HABERLER